Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa 14

Dziś do kawy mam dla Was tartę cytrynową :) na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i bezą. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 g masła
30 g margaryny
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem cytrynowy (lemon curd)

do przygotowania tarty zużyłam połowę przygotowanej według przepisu porcji (resztę można przechować)

Składniki na bezę:

2 białka
1/2 szklanki cukru

Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu, można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły.

Tarta cytrynowa 1

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy.

Tarta cytrynowa 2

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując mąką. Staramy się, żeby średnica ciasta była większa od foremki, żeby wystarczyło na zrobienie brzegów.

Tarta cytrynowa 4

Tarta cytrynowa 6

Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na foremkę, dociskamy do brzegów i przejeżdżamy wałkiem po krawędziach, żeby odciąć nadmiar ciasta.

Tarta cytrynowa 8

Zgniatamy arkusz papieru do pieczenia, rozkładamy i kładziemy na ciasto, do środka sypiemy ryż lub fasolę – dzięki obciążeniu tarta nie wybrzuszy się podczas pieczenia, więc będziemy mieć dużo miejsca na nadzienie. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, po tym czasie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto przez kolejne 15 minut na złoty kolor.

Tarta cytrynowa 9

Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na gęstą pianę dodając po trochu cukier.

Tarta cytrynowa 5

Na upieczony spód nakładamy krem cytrynowy.

Tarta cytrynowa 10

Tarta cytrynowa 11

Pianę z białek rozsmarowujemy na kremie łyżką lub przekładamy do szprycy i wyciskamy.

Tarta cytrynowa 12

Tartę podpiekamy w temperaturze 210 stopni przez około 3 minuty – dobrze mieć ją na oku, bo beza bardzo szybko zacznie się rumienić.

Tarta cytrynowa 13

Tarta cytrynowa 14

Tarta cytrynowa 15

Tarta cytrynowa 17

Tarta cytrynowa 19

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Weronika Rumińska

    Witam, jaką wielkość formy do tarty używasz? :)