Świąteczne pralinki zajączki

DSC_0496

Świąteczne pralinki zajączki

Do zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek. W zależności od wielkości kulek, z jednej standardowej babeczki (4,5 cm średnicy) zrobicie około trzech zajączków. Pralinki zajączki są świetną propozycją jeśli lubicie babeczki, ale chcielibyście zaskoczyć swoich gości i podać je w zupełnie nowy sposób. Lub jeśli zawsze na Święta pieczecie mazurki i chcielibyście smacznie wykorzystać skrawki biszkoptu.

Składniki na proste babeczki waniliowe

Składniki na lukier

Do ozdoby:

różowe i białe cukrowe koraliki
czarna masa cukrowa (zobacz jak zrobić ją samemu)
pianki (małe lub standardowe w zależności od wielkości zajączków, ja wykorzystałam pianki mini)
różowa posypka cukrowa (zobacz jak ją zrobić)

Babeczki przygotowujemy według przepisu.

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Ciasto kruszymy na małe kawałki i mocno ugniatając formujemy małe kulki. Jeśli jest ciasto jest zbyt suche (np. lekko wyschnięty biszkopt) można dodać do niego nieco kremu (np. budyniowego) lub po prostu miękkiego masła. Gotowe kulki wkładamy na 15 min. do zamrażarki.

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Czas, kiedy pralinki są w zamrażarce można wykorzystać na zrobienie lukru. Lukier przygotowujemy według przepisu z połowy składników (tylko jedno białko).

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Pianki tniemy na pół po przekątnej czystymi nożyczkami. Powinny wyjść małe trójkąty. Świeżo przecięty brzeg jest dosyć lepki, dlatego od razu „zanurzamy” go w różowej posypce, tak żeby cukier dokładnie przykleił się do pianki.

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Wyciągnięte z zamrażarki pralinki nabijamy na patyczki do szaszłyków, żeby łatwiej było je dokładnie zanurzyć w lukrze. Zanim lukier zastygnie przyczepiamy piankowe uszy, nosy i ogonki z koralików i oczy z masy cukrowej. Zostawiamy do wyschnięcia około 1 godziny.

Świąteczne pralinki zajączki

Po wyschnięciu wyciągamy patyczki i przekładamy pralinki do papierowych papilotek lub na talerz

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Świąteczne pralinki zajączki

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Przeurocze! Szkoda by było skonsumować :)

    • Róża

      U mnie nikt nie miał skrupułów – od razu zostały zjedzone ;)

  • Ola

    Świetny pomysł! Chyba już wiem, co będę robić na święta :D

    • Róża

      Cieszę się, że Ci się podobają :)

  • Dominika

    mam takie pytanie co do przygotowania lukru :)
    1. Lukier przygotowujemy z jednego białka i resztę składników dajemy też tylko połowę?
    2.Jak wygląda kąpiel wodna? Tzn mam nalać wody do garnka np i włożyć do niego miskę z białkami i wtedy ubijać?

    • Róża

      Wszystkie składniki trzeba podzielić na połowę, lukru z dwóch białek wychodzi po prostu bardzo dużo :) Co do kąpieli wodnej: do garnka wlewa się trochę wody i daje na mały ogień, na to wkłada się miskę z białkami, ale tak żeby jej dno nie dotykało wody (tzn. że średnica miski musi być troszkę większa od garnka). Lukier możesz też ubić bez kąpieli wodnej, trzeba się tylko wtedy liczyć z tym, że wykorzystujesz surowe białka – nie wszystkim się to podoba, więc podaję najbezpieczniejszą opcję :) Pozdrawiam

  • Dominika

    dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :) jutro zabiorę się za robienie zajączków ! Wesołych Świąt, pozdrawiam ;))

    • Róża

      Wzajemnie! I miłej zabawy :)

  • Ale one są urocze! <3 Z chęcią przygarnąłbym takiego króliczka :D

    • haha, da się zrobić, do Świąt jeszcze trochę czasu ;)