Sernikobrownie

Trudno nie lubić czegoś, co jest miksem dwóch najlepszych ciast na świecie: aromatycznego, lekko wilgotnego, czekoladowego brownie i pysznego, tradycyjnego sernika. Żeby nadać im dodatkowo świątecznego smaku możecie doprawić masę domową skórką pomarańczową, nasionkami wanilii, rumem, amaretto czy dowolnym ulubionym aromatem do ciast. Ciasto piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Najlepiej podawać schłodzone.

Składniki na masę serową:

500 g sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
100 ml oleju
0,5 cytryny
1 opakowanie budyniu
aromat waniliowy

Składniki na brownie:

100 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)
100 g masła
3 jajka
0,5 szklanki cukru
50 g mąki
2 łyżki kakao
aromat (ja dałam syrop do kawy „rum i czekolada”)

Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy jeszcze raz zmielić lub zmiksować w blenderze.

Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połowy.


Do rozmieszanego sera dodajemy wszystkie pozostałe składniki: jajka, cukier, olej, aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny i budyń. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, masa powinna być jednolita i dobrze wymieszana, ale nie należy jej za bardzo napowietrzać (tzn. długo miksować na wysokich obrotach miksera).

Gotową masę serową odstawiamy na później. Możemy teraz przygotować masę na brownie.

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Mieszamy trzepaczką lub szpatułką masę czekoladową i ubite jajka.

Mieszamy trzepaczką lub szpatułką masę czekoladową i ubite jajka.

Dodajemy przesianą mąką i jeszcze raz mieszamy do połączenia składników.

Masę na brownie przelewamy do tortownicy, której spód został wyłożony papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę serową i robimy wzorek.

Pieczemy ok. 1 godziny i 15 minut w temperaturze 160 stopni. Przed wyciągnięciem z piekarnika warto upewnić się, że ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka. Po wkłuciu nie powinno być na nim surowego ciasta.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Wzorek gwiazdek zrobiłam dzięki szablonom z tektury. Efektowną dekorację można zrobić także wykorzystując papierową serwetkę z wyciętym wzorkiem, który po posypaniu cukrem pudrem zostaje na cieście.

Smacznego!

ciastkożercy.pl