Sernik z jagodami

sernik z jagodami 17

sernik z jagodami 16

Nigdy nie kryłam się z moją miłością do jagód, jeśli do tego dołoży się jeszcze sernik i mocno czekoladowe brownie – to dla mnie ciasto absolutnie idealne :) Do weekendowej kawki, trzeba korzystać z jagód póki jeszcze są! Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Składniki na spód brownie

Składniki na sernik:

750 g sera na sernik
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
50 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego

+ ok. 2 szklanki jagód

Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu, ja swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić na ok. 30 minut do przestudzenia.

sernik z jagodami 2

Jagody myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

sernik z jagodami 1

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

sernik z jagodami 3

sernik z jagodami 4

sernik z jagodami 5

Wszystkie składniki mieszamy razem na jednolitą masę – można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy.

sernik z jagodami 6

sernik z jagodami 7

sernik z jagodami 8

Do masy serowej dodajemy ok. 1 szklanki jagód i delikatnie mieszamy.

sernik z jagodami 9

Przelewamy na spód brownie (spód blaszki powinien być wyłożony papierem do pieczenia, boki nie – dzięki temu sernik przyklei się do brzegów i będzie miał ładne równe krawędzie).

sernik z jagodami 10

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy ok. 1 godz. do 1 godz 15 min. (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę. Jeśli sernik będzie się za długo piekł zacznie mocno rosnąć i pękać, a po przestudzeniu i tak opadnie.

sernik z jagodami 11

Kiedy nie jest już gorący, dokładnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

sernik z jagodami 12

Wierzch smarujemy śmietaną lub jogurtem naturalnym i dekorujemy pozostałymi jagodami. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

sernik z jagodami 13

sernik z jagodami 14

sernik z jagodami 15

sernik z jagodami 17

sernik z jagodami 18

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Masha Studans

    Jak pani robię takie równe boki?

    • Hej, ostatnio się dowiedziałam, że w sernikach lepiej nie wykładać brzegów tortownicy czy blaszki papierem do pieczenia (w moim podstawowym serniku jeszcze tego nie robię i boki wcale nie są proste: http://ciastkozercy.pl/prosty-sernik/). Dzięki temu, że masa serowa przykleja się do brzegów blaszki, po upieczeniu i wystudzeniu bierzesz ostry nóż i delikatnie tniesz wzdłuż krawędzi, boki wychodzą idealne. Pozdrawiam :)

  • Doti

    Czy można dodać mrożone jagody?