Rogale czekoladowo-orzechowe

DSC_0248

Rogale czekoladowo-orzechowe

Może nie wszystkich to cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze – bo zrobione w domu :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 jajka
30 g drożdży
100 g margaryny
0,5 szklanki cukru
50 ml mleka

+krem czekoladowy (lub rozpuszczona czekolada), 0,5 szklanki orzechów włoskich

W ciepłym mleku rozpuszczamy 2 łyżki cukru i drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Orzechy mielimy na proszek w blenderze. Można też pociąć je nożem na drobne kawałki, ale zajmie to znacznie więcej czasu.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody lub mleka.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy rogaliki zaczynając od części z nadzieniem.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Zagniatamy końcówki rogalików i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Rogale czekoladowo-orzechowe

Rogale czekoladowo-orzechowe

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Świetny przepis – brawo !! Cudnie wyglądają :))

    • Róża

      Dziękuję, cieszę się, że się podobają :)

  • xxx

    Czy zamiast margaryny można dać masło?

    • Jasne, bez problemu. Myślę, że będą jeszcze lepsze :)

      • xxx

        Ok, to biorę się do roboty :)

  • Nikola

    Czy jeśli mam gotowe drożdże ze sklepu to dodaje mleko i cukier? Bo do pizzerinek musiałam wody dodać bo masa była krucha.

    • Tak, dajesz wszystkie składniki, które są wypisane, różnica jest jedynie taka, że nie musisz wcześniej robić tego rozczynu jak w przypadku świeżych drożdży, tylko po prostu mieszasz wszystko razem i dopiero wtedy odstawiasz do wyrośnięcia

      • Nikola

        Oo dziękuję za odpowiedź, jutro raczej zrobię albo mini donuty albo te rogaliki :)