Ptysie robi się z ciasta parzonego – bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi się, że to słodycze, które lepiej kupić w piekarni niż zrobić samemu w domu, ale okazało się, że nie taki diabeł (ptyś) straszny… :)

Składniki:

1,5 szklanki mąki
60 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
0,5 cytryny
4 jajka

5oo ml śmietany kremówki
1 bita śmietana w proszku (do ubijania z mleka)
2 łyżki cukru pudru

Masło gotujemy w garnku z wodą, solą i skórką otartą z połówki cytryny.

ptysie 11

ptysie 12

Mąkę przesiewamy i kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy do garnka jednym ruchem.

ptysie 13

ptysie 10

Ciasto mieszamy w garnku na małym ogniu tak długo, aż zrobi się „klucha”. Odstawiamy do przestygnięcia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 230 stopni, wlewamy na spód szklankę wody (można wlać ją do mniejszej blaszki).

ptysie 9

Kiedy ciasto nie będzie już bardzo gorące (nie powinno parzyć w rękę) wbijamy jedno jajko i miksujemy mikserem. Po całkowitym połączeniu się składników wbijamy pojedynczo następne jajka miksujemy dokładnie po każdym.

ptysie 8

ptysie 7

Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka w odstępach około 3 cm. Kładziemy papier zarysowaną stroną do spodu na blaszkę do pieczenia.

ptysie 6

Ciasto przekładamy do szprycy z tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy ptysie na papierze.

ptysie 5

Wyciśnięte ptysie pieczemy około 15 – 20 min. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika – w przeciwnym razie ptysie mogą upaść.

ptysie 4

Gotowe ptysie przekrawamy wzdłuż i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.

ptysie 3

Ubijamy zimną śmietanę kremówkę, dodajemy śmietankę w proszku jako stabilizator – dzięki temu śmietana będzie dłużej sztywna i ładnie zachowa kształt wyciśnięty szprycą. Dodajemy przesiany cukier puder. Gotową bitą śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy nią przestudzone ptysie.

ptysie 2

Smacznego!

ciastkożercy.pl