Przepis na proste pączki Babci Basi

Pączki Babci 15

Z okazji Tłustego Czwartku mam dla Was wyjątkowy wpis, który powstał we współpracy z Babcią Basią – moim rodzinnym ekspertem cukierniczym i specjalistą nie tylko od pączków :) Po długich pertraktacjach Babcia zgodziła się zrobić porcję z połowy kilograma mąki, choć jak twierdziła „co to jest pół kilo, licho jakoś, to się miski nie opłaca brudzić”, więc jeśli też tak sądzicie możecie spokojnie pomnożyć podaną ilość składników przez dwa. Nam wyszło dzisiaj 30 pączków.

Składniki:

1/2 kg mąki
75 g drożdży
6 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
1 kieliszek spirytusu
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju

+domowy gęsty dżem owocowy (bez dodatku żelatyny!), 1 litr oleju do smażenia, cukier puder na lukier lub do obsypania

Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Pączki Babci

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

Pączki Babci 1

Pączki Babci 2

Pączki Babci 4

Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i olej, zarabiamy.

Pączki Babci 5

Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość.

Pączki Babci 17

Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu.

Pączki Babci 7

Pączki Babci 8

Pączki Babci 9

Pączki Babci 10

Pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pączki Babci 11

Teraz wystarczy jeszcze tylko znaleźć odpowiedni garnek…

Pączki Babci 6

W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka (lub jak kto woli jedną cienką fretkę”) i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju.

Pączki Babci 12

Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane.

Pączki Babci 16

Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Pączki Babci 13

Pączki Babci 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Wyglądają pysznie!

    • i tak też smakują :) Babcia zna się na rzeczy!

  • No dobra, pora zrobić sobie tłustą sobotę, a co! ;)

    • Właśnie! Kto to wymyślił, żeby pączki jeść tylko w jeden dzień? ;)

  • Marta Zieleźny

    miałam okazję degustować je kilka razy w swoim życiu. Najlepsze pączki w mieście :D

    • Tak, tak, tak! Właśnie dlatego się tutaj znalazły – pączki Babci są jedyne w swoim rodzaju :D

  • Monika Sz

    Zazdroszczę! Ja nie zdążyłam zebrać przepisów mojej Babci a bez wątpienia smakołyki Babć są jedyne w swoim rodzaju – najlepsze! A te są na pewno przepyszne…

    • Ten wpis jest dla mnie wyjątkowy :) Babcia jest najlepsza ;)

  • Kamila S.

    Heh…ja też najlepszy przepis na pączki mam od swojej babci.Czyżby to babcie znały się na tym najlepiej?

  • ANG

    A mi tylko 20 wyszło :(

    • o nie… mogłaś mieć mniejszą szklankę/foremkę albo ciasto trochę mniej wyrosło?

  • Asik

    A mi nawet 20 nie wyszlo :(

  • Ania

    Czy spirytus jest konieczny? :)

    • Cześć Ania, podobno mocny alkohol – spirytus lub wódka, sprawia, że pączki „nie kipią” podczas smażenia, tzn. że olej się nie pieni. Ale powiem Ci w tajemnicy, że do tych ze zdjęć nie dałyśmy spirytusu, mimo, że jest w babcinym przepisie. Po prostu zapomniałyśmy. I żadne nieszczęście się nie stało ;)

Instagram