Please assign a menu to the primary menu location under menu

Proste muffinki bananowe

Proste muffinki bananowe12

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu. Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany – z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego 
szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe)

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Proste muffinki bananowe3

Proste muffinki bananowe4

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

Proste muffinki bananowe5

Proste muffinki bananowe6

Proste muffinki bananowe7

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy.

Proste muffinki bananowe8

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia.

Proste muffinki bananowe1

Proste muffinki bananowe2

Proste muffinki bananowe9

Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach). Od niedawna do nakładania używam łyżki do nakładania lodów i sprawdza się świetnie.

Proste muffinki bananowe10

Proste muffinki bananowe11

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Proste muffinki bananowe12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Jak zobaczyłem na facebooku przepis, to się od razu uśmiechnąłem, bo coś mi po głowie chodziło, żeby dziś zrobić i te muffiny dobrze się wstrzeliły. Już miałem Ci pisać, że zabieram się za nie, ale pewnie zmodyfikuję przepis o masło orzechowe, które idealnie by mi tu pasowało, a tu widzę, że i o to zadbałaś! :D

    • Moich już nie ma, a zrobiłam podwójną porcję ;) A masło orzechowe tak mi się nawinęło w ostatniej chwili jak otworzyłam szafkę z różnościami. Widzisz, telepatia :D

      • Moich też nie ma. Jeszcze ;) zabrałem się za dłubanie nad swoim wpisem na blogu. Ale zaraz wybędę do kuchni skorzystać z tej telepatii :D

  • Lenka ^^

    Świetny przepis! :)

  • Kinga B

    Chcę tylko powiedzieć, że na imprezę zrobiłam w sumie koło 45 babeczek a zdążyłam zjeść trzy :D Bananowe zeszły najszybciej ;)

    • Uau, jak dla małej piekarni ;D Musiało być pysznie :)

  • Saphire~♥

    Genialne są :3 twoje przepisy zawsze mi wychodzą :P I są pyyyyyyszne :D

  • zozolki

    można robić bez orzechów ?

    • Pewnie, możesz dodać co lubisz, albo zrobić bez niczego :)

  • Sylwia

    Czy moglabys mi powiedziec jakiej wielkosci kwadraty wycinasz z papieru zeby zrobic te papilotki? Czy robisz to juz tak na oko? Kilka razy sie przymierzalam ale zawsze wychodziły mi nie takie jak trzeba a marzą mi sie takie WIELKIE wyrośnięte muffiny a nie 2-3cm wysokosci.
    A przepis swietny dodany do zakładek ;)

    • Jeśli masz standardową foremkę na muffinki (średnica ok. 5 cm) to wydaje mi się, że wycinałam kwadraty 15×15 cm, teraz rzeczywiście robię już na oko, bo tak jest szybciej :) A co do dużych muffinków – mi te rosną bardzo ładnie, mają sporo spulchniaczy – i proszek i sodę. Daj znać jak się udały :)

  • Magda

    Proszę o uściślenie łyżeczka proszku do pieczenia : płaska czy czubata?

    • Średnia :) nie martw się, nie trzeba tego mierzyć co do grama, wyjdą na pewno. Pozdrawiam :)

    • Magda

      Faktycznie, nie mogą się nie udać! Dziękuję.

  • chmurka

    udały się!

  • Nikola

    Można bez masła orzechowego? :)

    • Tak :)

      • Nikola

        Przepraszam, że tyle pytam ale chcę być pewna bo dopiero co zaczynam coś robić w kuchni. Czy babeczki wyjdą z kawałkami czekolady? Czy lepiej odpuścić?

        • Jasne, że wyjdą :) Przepisy na muffinki są z tych, które można bardzo łatwo modyfikować, więc czekolada jak najbardziej się tutaj sprawdzi :) Daj znać jak się udały :)

  • Nikola

    Wyszło ich aż 19, ale to bardzo dobrze bo są super! Dziękuję za pomoc w wybraniu przepisu :)

    • Oo, to świetnie, że Ci się udały! :) Ja piekłam 12 sztuk, ale chciałam, żeby były bardzo wysokie, więc wszystko zależy od tego ile nałożysz na jedną babeczkę ;)

  • czoccusia

    Hej :) troszkę zmodyfikowałam , a może po prostu dodałam to co miałam czyli: 1 banana, jagódki czekoladę gorzką i słonecznik, siedzą sobie teraz w piekarniku i się grzeją :)
    Mam nadzieję , że będą pyszne….. no i wyszło więcej bo mam mniejsze papilotki :)
    Pozdarwiam

    • Uwielbiam takie cukiernicze eksperymenty ;) daj znać koniecznie jak się udały! Pozdrawiam :)

  • Teo Vanu

    Różo!
    Na swoje imieniny upiekłam 34 babeczki (tak wyszło z podwójnej porcji) i zaniosłam do pracy. Udało mi się w locie przechwycić jedną… wszystkie znikły w niecałe 20 minut. To jest Wielkie Podziękowanie dla Ciebie!
    Słoneczne pozdrowienia :)
    Teo

    • To wspaniale! Bardzo się cieszę :) i najlepsze życzenia imieninowe dla Ciebie ;)

  • Smak bananowy w muffince… tego nie próbowałam… A banany uwielbiam, jadam je całym rokiem. Oby tylko mi się nic nie pomyliło przy pieczeniu, bo często robię coś na skróty ;)

    • Bananowe to jedne z moich ulubionych, bo oprócz bananowego smaku są lekko wilgotne – pycha :) przepis jest bardzo prosty, na pewno wyjdą. Pochwal się jak upieczesz :) Pozdrawiam

  • Kaya

    Muffiny są pyszne😊 ja do całego przepisu dodaję od siebie suszoną żurawinę…pyszota ☺

    • Ooo, super pomysł, na pewno świetnie pasuje :) Pozdrawiam!

  • Jo Anna

    wpadłam dziś przypadkiem w poszukiwaniu przepisu na babeczki a, że miałam akurat dwa śnięte i przejżałe banany to żal było nie wypróbować Twojego przepisu. Babeczki pierwsza klasa, smak mocno bananowy, rozpływają się w ustach mniammmmmmmmmmmmm

    Dziękuję !

    • Jo Anna

      nie wierzę, że napisałam przejrzałe przez „ż” …. boszzzzz

      • ciii… może nikt nie zauważy ;) cieszę się, że babeczki się udały, to jedne z moich ulubionych. Pozdrawiam serdecznie :)

        • Jo Anna

          dziś powtórka z rozrywki bo mam tylko 12 foremek na babeczki a wyszło mi za dużo ciasta więc przechowałam w lodówce i …. za chwilkę będą kolejne cieplutkie do kawusi ….. mniammmmmmmmm

          W wolnej chwili muszę się tu u Ciebie poważniej rozejrzeć :)

  • HermionaGranger

    Witam :) Bardzo lubię Twoje przepisy, zawsze wychodzą. Pozdrawiam

    • Bardzo się cieszę! :) Pochwal się kiedyś, jeśli będziesz coś piekła, najlepiej ze zdjęciem – uwielbiam takie oglądać ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Marta

    piekłam wczoraj i przez uwagę nie dodałam jajka, mimo to wyrosły :)

    • haha, następny dowód, że muffinki ciężko popsuć! takie ciasta to ja lubię ;) Pozdrawiam :)

  • Pawel Duda

    a ja upieklem dzisiaj i dodalem jeszcze sloiczek wisni do tego. Cala reszta jak w przepisie. Wyszly dziwnie niedopieczone w srodku. Jakas rada? 180 stopni i 40 minut na przyklad?

    • Pawel Duda

      Ah, niewazne, trzeba bylo troche dac odpoczac ciastu. Dzieki za przepis!

      • Uf, całe szczęście :) cieszę się, że się udały!

  • Maja Herman

    Właśnie zrobiłam z mąka z ceciorki. Rewelacyjne !!!!!

    • łał, nie wiedziałam, że tak się da :) Sama robisz taką mąkę czy kupujesz?

      • Maja Herman

        kiedyś robiłam sama ale wyszła fatalnie. A teraz kupuje. i stosuje do wszystkiego zamiast białej mąki. muffinki były meeega puszyste i lekkie. PYCHA. Polecam też naleśniki.

        • Chętnie kiedyś spróbuję :) a w smaku bardzo się różnią od takich na pszennej?

  • Justyna

    A ja dodałam dodatkowo chałwę sezamową bo orzechów nie mam akurat i czymś chciałam zastąpić produkt. Połowę każdej foremki wypełniłam jasnym ciastem, a do drugiej połowy ciasta dodałam kakao, dolałam do foremek i będą dwukolorowe!!! Pieką się, a w kuchni paaachnie przepięknie :)

    • uwielbiam takie cukiernicze eksperymenty! :) Mam nadzieję, że muffinki się udały, bo opis brzmi pysznie ;) Pozdrawiam!

insta-pop