Proste muffinki bananowe

Proste muffinki bananowe12

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu. Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany – z tych zapomnianych, które leżą gdzieś w kuchni :)

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego 
szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam laskowe)

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Proste muffinki bananowe3

Proste muffinki bananowe4

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i masłem orzechowym i dokładnie mieszamy.

Proste muffinki bananowe5

Proste muffinki bananowe6

Proste muffinki bananowe7

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i mieszamy.

Proste muffinki bananowe8

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia.

Proste muffinki bananowe1

Proste muffinki bananowe2

Proste muffinki bananowe9

Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły lub wyżej jeśli mamy wyższe papilotki (takie jak na zdjęciach). Od niedawna do nakładania używam łyżki do nakładania lodów i sprawdza się świetnie.

Proste muffinki bananowe10

Proste muffinki bananowe11

Muffinki pieczemy około 25 – 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Proste muffinki bananowe12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Jak zobaczyłem na facebooku przepis, to się od razu uśmiechnąłem, bo coś mi po głowie chodziło, żeby dziś zrobić i te muffiny dobrze się wstrzeliły. Już miałem Ci pisać, że zabieram się za nie, ale pewnie zmodyfikuję przepis o masło orzechowe, które idealnie by mi tu pasowało, a tu widzę, że i o to zadbałaś! :D

    • Moich już nie ma, a zrobiłam podwójną porcję ;) A masło orzechowe tak mi się nawinęło w ostatniej chwili jak otworzyłam szafkę z różnościami. Widzisz, telepatia :D

      • Moich też nie ma. Jeszcze ;) zabrałem się za dłubanie nad swoim wpisem na blogu. Ale zaraz wybędę do kuchni skorzystać z tej telepatii :D

  • Lenka ^^

    Świetny przepis! :)

  • Kinga B

    Chcę tylko powiedzieć, że na imprezę zrobiłam w sumie koło 45 babeczek a zdążyłam zjeść trzy :D Bananowe zeszły najszybciej ;)

    • Uau, jak dla małej piekarni ;D Musiało być pysznie :)

  • Saphire~♥

    Genialne są :3 twoje przepisy zawsze mi wychodzą :P I są pyyyyyyszne :D

  • zozolki

    można robić bez orzechów ?

    • Pewnie, możesz dodać co lubisz, albo zrobić bez niczego :)

  • Sylwia

    Czy moglabys mi powiedziec jakiej wielkosci kwadraty wycinasz z papieru zeby zrobic te papilotki? Czy robisz to juz tak na oko? Kilka razy sie przymierzalam ale zawsze wychodziły mi nie takie jak trzeba a marzą mi sie takie WIELKIE wyrośnięte muffiny a nie 2-3cm wysokosci.
    A przepis swietny dodany do zakładek ;)

    • Jeśli masz standardową foremkę na muffinki (średnica ok. 5 cm) to wydaje mi się, że wycinałam kwadraty 15×15 cm, teraz rzeczywiście robię już na oko, bo tak jest szybciej :) A co do dużych muffinków – mi te rosną bardzo ładnie, mają sporo spulchniaczy – i proszek i sodę. Daj znać jak się udały :)

  • Magda

    Proszę o uściślenie łyżeczka proszku do pieczenia : płaska czy czubata?

    • Średnia :) nie martw się, nie trzeba tego mierzyć co do grama, wyjdą na pewno. Pozdrawiam :)

    • Magda

      Faktycznie, nie mogą się nie udać! Dziękuję.

  • chmurka

    udały się!

  • Nikola

    Można bez masła orzechowego? :)

    • Tak :)

      • Nikola

        Przepraszam, że tyle pytam ale chcę być pewna bo dopiero co zaczynam coś robić w kuchni. Czy babeczki wyjdą z kawałkami czekolady? Czy lepiej odpuścić?

        • Jasne, że wyjdą :) Przepisy na muffinki są z tych, które można bardzo łatwo modyfikować, więc czekolada jak najbardziej się tutaj sprawdzi :) Daj znać jak się udały :)

  • Nikola

    Wyszło ich aż 19, ale to bardzo dobrze bo są super! Dziękuję za pomoc w wybraniu przepisu :)

    • Oo, to świetnie, że Ci się udały! :) Ja piekłam 12 sztuk, ale chciałam, żeby były bardzo wysokie, więc wszystko zależy od tego ile nałożysz na jedną babeczkę ;)

  • czoccusia

    Hej :) troszkę zmodyfikowałam , a może po prostu dodałam to co miałam czyli: 1 banana, jagódki czekoladę gorzką i słonecznik, siedzą sobie teraz w piekarniku i się grzeją :)
    Mam nadzieję , że będą pyszne….. no i wyszło więcej bo mam mniejsze papilotki :)
    Pozdarwiam

    • Uwielbiam takie cukiernicze eksperymenty ;) daj znać koniecznie jak się udały! Pozdrawiam :)

  • Teo Vanu

    Różo!
    Na swoje imieniny upiekłam 34 babeczki (tak wyszło z podwójnej porcji) i zaniosłam do pracy. Udało mi się w locie przechwycić jedną… wszystkie znikły w niecałe 20 minut. To jest Wielkie Podziękowanie dla Ciebie!
    Słoneczne pozdrowienia :)
    Teo

    • To wspaniale! Bardzo się cieszę :) i najlepsze życzenia imieninowe dla Ciebie ;)

  • Smak bananowy w muffince… tego nie próbowałam… A banany uwielbiam, jadam je całym rokiem. Oby tylko mi się nic nie pomyliło przy pieczeniu, bo często robię coś na skróty ;)

    • Bananowe to jedne z moich ulubionych, bo oprócz bananowego smaku są lekko wilgotne – pycha :) przepis jest bardzo prosty, na pewno wyjdą. Pochwal się jak upieczesz :) Pozdrawiam

  • Kaya

    Muffiny są pyszne😊 ja do całego przepisu dodaję od siebie suszoną żurawinę…pyszota ☺

    • Ooo, super pomysł, na pewno świetnie pasuje :) Pozdrawiam!

  • Jo Anna

    wpadłam dziś przypadkiem w poszukiwaniu przepisu na babeczki a, że miałam akurat dwa śnięte i przejżałe banany to żal było nie wypróbować Twojego przepisu. Babeczki pierwsza klasa, smak mocno bananowy, rozpływają się w ustach mniammmmmmmmmmmmm

    Dziękuję !

    • Jo Anna

      nie wierzę, że napisałam przejrzałe przez „ż” …. boszzzzz

      • ciii… może nikt nie zauważy ;) cieszę się, że babeczki się udały, to jedne z moich ulubionych. Pozdrawiam serdecznie :)

        • Jo Anna

          dziś powtórka z rozrywki bo mam tylko 12 foremek na babeczki a wyszło mi za dużo ciasta więc przechowałam w lodówce i …. za chwilkę będą kolejne cieplutkie do kawusi ….. mniammmmmmmmm

          W wolnej chwili muszę się tu u Ciebie poważniej rozejrzeć :)

          • zapraszam, zapraszam :)

          • Jo Anna

            znowu robię i znów zapomniałam, że miałam zmniejszyć przepis o połowę bo mam za mało foremek i wychodzi mi na 2 razy. To sobie zapisuję na przyszłość :) pyszne są dziś wersja z orzechami włoskimi mniammmmm

          • haha, albo trzeba dokupić foremek :D bo nadmiar babeczek zawsze się jakoś rozejdzie ;)

  • HermionaGranger

    Witam :) Bardzo lubię Twoje przepisy, zawsze wychodzą. Pozdrawiam

    • Bardzo się cieszę! :) Pochwal się kiedyś, jeśli będziesz coś piekła, najlepiej ze zdjęciem – uwielbiam takie oglądać ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Marta

    piekłam wczoraj i przez uwagę nie dodałam jajka, mimo to wyrosły :)

    • haha, następny dowód, że muffinki ciężko popsuć! takie ciasta to ja lubię ;) Pozdrawiam :)

  • Pawel Duda

    a ja upieklem dzisiaj i dodalem jeszcze sloiczek wisni do tego. Cala reszta jak w przepisie. Wyszly dziwnie niedopieczone w srodku. Jakas rada? 180 stopni i 40 minut na przyklad?

    • Pawel Duda

      Ah, niewazne, trzeba bylo troche dac odpoczac ciastu. Dzieki za przepis!

      • Uf, całe szczęście :) cieszę się, że się udały!

  • Maja Herman

    Właśnie zrobiłam z mąka z ceciorki. Rewelacyjne !!!!!

    • łał, nie wiedziałam, że tak się da :) Sama robisz taką mąkę czy kupujesz?

      • Maja Herman

        kiedyś robiłam sama ale wyszła fatalnie. A teraz kupuje. i stosuje do wszystkiego zamiast białej mąki. muffinki były meeega puszyste i lekkie. PYCHA. Polecam też naleśniki.

        • Chętnie kiedyś spróbuję :) a w smaku bardzo się różnią od takich na pszennej?

  • Justyna

    A ja dodałam dodatkowo chałwę sezamową bo orzechów nie mam akurat i czymś chciałam zastąpić produkt. Połowę każdej foremki wypełniłam jasnym ciastem, a do drugiej połowy ciasta dodałam kakao, dolałam do foremek i będą dwukolorowe!!! Pieką się, a w kuchni paaachnie przepięknie :)

    • uwielbiam takie cukiernicze eksperymenty! :) Mam nadzieję, że muffinki się udały, bo opis brzmi pysznie ;) Pozdrawiam!

  • Monika Siwczak

    No wiec zrobilam I nie zaluje ;) dodalam nasionka Chia ;) no i pol czekolady gorzkiej wygladaja jakby z makiem byly ;) wyszly pyszne, wilgotne … a zapach… sasiadka az przyszla z zapytaniem co sie w piekarniku piecze bo tak pachnie!!! Z penowscia powtorzymy zabawe z dziewczynkami tym razem dodamy zurawine I odrobine daktyli ;)

    • Cześć Monika, super, że tak Wam się udały! Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem ;) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Paulina Anna Matysewicz

    Przepis dodany dawno temu, ale ja dopiero dziś go znalazłam. Muffiny już wyjęte z pieca.
    Zamiast orzechów dałam płatki migdałowe pokruszone. No i masła orzechowego nie miałam.
    Jeszcze nie próbowałam, ale pachną obłędnie.

    Przepis mam już w swoim małym przepiśniku. I na pewno będę do niego wracać.

    • Bardzo mi miło w takim razie :) Pochwal się kiedyś zdjęciem, uwielbiam takie oglądać ;) Pozdrawiam!

  • Paulina

    Mnie wyszedł zakale :( i nie wyrosły

    • Cześć Paulina, myślę co mogło pójść nie tak… Z podstawowych rzeczy: piekarnik powinien być dobrze rozgrzany i ciasta na muffinki nie wolno za długo mieszać – tylko do połączenia składników. Mam nadzieję, że następnym razem pójdzie lepiej! Pozdrawiam :)

  • Magda

    Pyszne! zamiast cukru dodalam miodu, i uzylam oleju kokosowego. Wyrosly duze, mieciutkie w srodku i do tego jeszcze pieknie pachnie w calym domu! Maz zjadl 2 odrazu po wyjeciu z pieca:)

    • Cześć Magda, super pomysł z miodem i olejem kokosowym! Bardzo się cieszę, że tak się udały :) Pozdrawiam!

  • Kokos

    Całkiem fajny przepis, dobre dla dzieci, bo nie zawierają aż tak dużo cukru, a są słodkie dzięki bananom. Ja dałam 50g orzechów włoskich i 50g kropelek czekoladowych i też wyszły dobre :) https://uploads.disquscdn.com/images/9d390504806cb3d21e176f01c88df0ae2846535c42b47a0ff0f8c4e91f6cc7a7.jpg

    • Bardzo się cieszę, że się udały :) Dziękuję za zdjęcie!

  • Anna Półrolnik

    https://uploads.disquscdn.com/images/4bb6bd8b21f463660635f68676d82ab0542b83b4a050d08b3e48cb673023e517.jpg Znalazłam, poczytałam komentarze to mówie a zrobię!! :) na mące ryżowej zmieszanej z mąką z pszenicy płaskurki, olej kokosowy, miód i dodałam nasionka chia:)
    Wyszły super!

    • Takie cukiernicze eksperymenty to ja rozumiem :) Fajnie, że się udały! Pozdrawiam :)