Dotąd na ciastkożercach pojawił się przepis na mini pizzeriny  iedealne jako przekąska na imprezę i na muffinki pizze (dość nietypowe, bo z mąki pełnoziarnistej). Dziś klasyk czyli przepis na proste ciasto na pizzę – może przyda się Wam w nadchodzących dniach, bo jak wiadomo pizza to imprezowy pewnik :) Z poniższych składników wychodzą dwie okrągłe pizze o średnicy 30 cm (sos starcza na całość) lub jedna duża prostokątna blacha na cały piekarnik. Dzisiaj zdecydowałam się na prostą margheritę, ale mając podstawę czyli ciasto + sos nie musicie się ograniczać, na pizzę pasuje prawie wszystko!

Ciasto na pizzę robię najczęściej ze standardowej mąki pszennej, której używam do innych wypieków (typ 450). Od pewnego czasu w sklepach coraz łatwiej dostać jednak mąkę na pizzę typ 00 i myślę, że warto choć raz spróbować z niej upiec pizzę. Mąka na pizzę jest bardzo drobno mielona, “na pyłek”, dzięki temu upieczona pizza jest delikatna i chrupiąca na zewnątrz. Jeśli marzy Wam się pizza, która będzie smakowała dokładnie jak na wakacjach we Włoszech, typ mąki ma znaczeznie :)

Ciasto na pizze

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
5 łyżek oliwy z oliwek
300 ml ciepłej wody
50 g drożdży

Składniki na sos:

300 ml passaty pomidorowej lub pomidory z puszki (bez skórki)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
sól
pieprz
oregano
zioła prowansalskie

Jak zrobić ciasto na pizzę?

W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąką i oliwę, wyrabiamy ciasto. Jeśli macie stojący mikser, który wykona za Was ciężką pracę związaną z wyrabianiem ciasta – zdecydowanie polecam go użyć.

Ciasto na pizze

Ciasto na pizze 4

Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby wyrosło. W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem sosu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle lub oliwie z oliwek. Dodajemy passatę oraz koncentrat pomidorowy i na małym ogniu odparowujemy większość wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto na pizze 5

Ciasto na pizze 6

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy  podsypując w razie potrzeby mąką i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto na pizze 7

Smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Pieczemy 15 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni, po tym czasie wyciągamy, dokładamy dowolne składniki i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Ciasto na pizze 8

Ciasto na pizze 9

Ciasto na pizze 11

Ciasto na pizze 12

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)