Proste ciasteczka czekoladowe

Kruche ciasteczka czekoladowe 15

Uwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :)

Składniki:

1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko

Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Kruche ciasteczka czekoladowe 1

Kruche ciasteczka czekoladowe 2

Kruche ciasteczka czekoladowe 3

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni.

Kruche ciasteczka czekoladowe 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Kruche ciasteczka czekoladowe 5

Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka czekoladowe 6

Kruche ciasteczka czekoladowe 8

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką).

Kruche ciasteczka czekoladowe 7

Kruche ciasteczka czekoladowe 12

Jeśli tak jak ja zdecydujecie się dać ciasteczka komuś w prezencie możecie bardzo prosto zapakować je wykorzystując kawałek tekturki i wstążkę.

Kruche ciasteczka czekoladowe 14

Kruche ciasteczka czekoladowe 15

Kruche ciasteczka czekoladowe 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kstr.NY.

    Ciasteczka – marzenie,musza byc pyszne,zabieram dla moich wnusiow!!,pozdrawiam

  • Daria Radoszewska

    Bardzo smakowicie wyglądają, ale co zrobić jak mama wiecznie na diecie? Może jakaś wersja light? ;)

  • Lusia

    zbliża się dzień matki więc na pewno zaserwuję mojej mamuśce te ciasteczka czekoladowe no i jej ulubione muffiny czekoladowe :) w końcu zasługuję na to co uwielbia w dniu jej święta :)

  • Martyna A.

    Mama napewno się ucieszy- kocha małe ciasteczka (najlepiej w kształcie serca!) i zrobione „z sercem” :)

    • Też myślę, że takie własnoręcznie zrobione prezenty są super :) chociażby jako dodatek :)

  • Karolina Ka

    Jejku! Jakie cuda! Oglądam każdy przepis i nie mogę się napatrzeć :) Te ciastka będą zrobione obowiązkowo- jak kilka innych przepisów z twojej strony(wszystko wyszło tak jak na zdjęciach! Aż sama się dziwiłam bo nie byłam na to przygotowana zazwyczaj zdjęcia na innych stronach kulinarnych nie były nawet w 50% podobne do tego co wyczarowałam :D ) Mama będzie szczęśliwa! :)

    • Ooo, jak fajnie, że tak Ci się udało :) A co piekłaś?

      • Karolina Ka

        Pierwszym przepisem, na który się zdecydowałam były mini serniczki z jeżynami- swoją drogą obłędne! :) Później był tort z szachownicą w środku, takie czekoladowe ciasteczka- bodajże chocholate chip cookies no i ostatnio muffinki kiwi :)

        • No ładnie, to widzę, że nie próżnujesz ;) Jeśli kiedyś będziesz miała jakieś zdjęcie swoich wypieków to się pochwal – bardzo chciałabym je zobaczyć :)

          • Karolina Ka

            Nie ma sprawy :) Na pewno się pochwalę :)

  • Adrian

    Ciasteczka czekoladowe – to co tygrysy lubią najbardziej :)

  • Ola

    Co może zastąpić ekstrakt z wanilii?

    • Np. cukier waniliowy, musisz wtedy dodać o tyle mniej cukru pudru. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    robisz cudowne zdjęcia <3

  • początkująca

    Ciasto zagniecione. Ale musiałam trzy razy mąki dosypywać aby w ogóle zechciało mi się odlepić od reki….?

    • Nie szkodzi jeśli się trochę klei – to całkiem normalne, zwłaszcza jeśli na dworze jest bardzo ciepło albo masz ciepłe ręce ;) Nawet takie klejące możesz zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki, kiedy masło się schłodzi i stwardnieje całość będzie się mniej kleiła i będzie się dała ładnie rozwałkować. Daj znać jak się udały! Pozdrawiam :)

      • J

        też miałam ten problem. To było straszne. :( mimo sporej ilości dodanej mąki, nadal jedna wielka klejąca masa. Poddałam się i upiekłam ciasta (piekłam jeszcze te ciasteczka białe, kruche) w całości na blasze. Zamiast ciastek, były dwa duże spody, w smaku przyznaję, że dobre ;)

        • Można dać więcej mąki, ale nie o to chodzi w przepisie – im więcej dasz mąki tym bardziej twarde i zbite wyjdą ciasteczka. Kluczem jest to, żeby ciasto dobrze schłodzić w lodówce – przed schłodzeniem może się kleić, ważne, żeby miało jednolitą konsystencję :) Z tego samego przepisu korzystałam jeszcze w tym wpisie: http://ciastkozercy.pl/lodowa-kanapka-z-jagodami/

  • Monia

    pyszne ciasteczka i pięknie podane, idealne na prezent :D
    mam tylko pytanie, ile to może przetrwać, czy można je włożyć do pudełka i zjeść później, czy jednak istnieje prawdopodobieństwo że się popsują?

    • Cieszę się, że Ci się podobają! Spokojnie możesz je przechować w pudełku, kruche ciasteczka bardzo dobrze się trzymają – ja mam taki specjalny słoik wysoko na lodówce na różne okazje ;) Pamiętaj tylko, żeby dać im czas, żeby zdążyły odparować zanim je przełożysz, powinny być zupełnie przestudzone

  • ola

    skąd wycinarka/stempel?

  • Natalia Skoracka

    Ciasteczka pyszne, właśnie czekam za drugą blachą :) wyszły mi troszkę mało słodkie, ale nie szkodzi :D zawsze mogę rozpuścić czekoladę i je delikatnie pomazać nią, żeby wyszły słodsze :3

    • Rzeczywiście nie są zbyt słodkie, ale na takie właśnie miałam ochotę :) a z czekoladą to świetny pomysł!

  • Mama_malucha

    Przepis super ! Ostatnia blacha siedzi w piekarniku .
    Szkoda tylko, że moje nie wyszły takie ładne brązowe ;)

    • Cieszę się, że Ci się udały :) a to, że są mniej brązowe może zależeć od kakao, mi też się kiedyś zdarzyło kupić jakieś takie blade.. :| ;)

  • juliax

    Czy ciastka, gdy nie dodam kakao nadal będą dobre? Chcę upiec na prezent 2-kolorowe do sloiczkow :)

  • Patrycja

    Hej!
    Mam takie pytanie…Chcę zrobić mały podarek mojej mamie ale ona uwielbia słodkie ciasteczka.Co zrobić żeby wyszły słodsze?

    • Cześć Patrycja, te rzeczywiście są mało słodkie – w zależności od tego jakie lubisz daj 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru. Zawsze możesz zacząć od mniejszej ilości i spróbować odrobinę surowego ciasta czy jest dla Ciebie wystarczająco słodkie. Daj znać jak wyszły :)

  • Basia Jarek

    a ja do tego przepisu dodałam drobno pokruszone orzechy włoskie ….są pyszne

  • Olga

    Twoja kostka masła ma 200gram, tak? :)

    • Cześć Olga, tak, w sumie to może dopiszę to w nawiasie, żeby nie było wątpliwości ;) Pozdrawiam

  • Monika Sz

    Mam i ja :) Przepyszne!

    • Cześć Monika, cieszę się, że Ci się spodobały – to jedne z moich ulubionych :)

      • Monika Sz

        Od dziś moje też :)

  • Tatiana Safronova

    Dzień dobry,

    jak Pani uważa, czy mogłabym dodać do ciasteczek proszek do pieczenia, pokrojoną żurawinę czy orzechy? Pozdrawiam.

    • Pewnie, można poeksperymentować :) Z proszkiem do pieczenia ciasteczka nie będą takie cieniutkie jak na zdjęciach, na pewno trochę urosną, co do bakalii – przy kruchych ciasteczkach dobrze jest pokroić je na małe kawałki, żeby nie przeszkadzały przy wałkowaniu. Pozdrawiam :)

      • Tatiana Safronova

        dzięki, spróbuję zrobić i dam znać jak poszło)

        • Diana Jolanta

          ja już drugi raz robię je z żurawiną, amarantusem i płatkami owsianymi. Tylko wtedy 1000kg cierpliwości, bo ciężko to wmasować do środka. no i ciacha grubsze niż Róży – tak z 8mm. I pieczenie 15 min.

  • Marta

    Witam, czy mogłabym upiec ciasteczka w silikonowej foremce do lodu?

    • Cześć Marta, nie wiem czy Twoja foremka do lodu jest z tego samego materiału co silikon odporny na wysokie temperaturze przy pieczeniu. Chyba trochę bałabym się zaryzykować..

  • Pingback: Kruche, kakaowe ciasteczka - Bartoszkowo()

  • Nikola

    Moje są niestety gorzkie i niezbyt dobre :(

  • mamzz

    Skąd te piękne foremki do ciastek? :)
    Pozdrawiam!

    • Cześć, foremki kupiłam na takim chińskim allegro, nazywa się aliexpress :) Pozdrawiam

  • ASiaa

    Czym mogę zastąpić papier do pieczenia?
    pozdrawiam :)

    • Możesz nasmarować blachę margaryną lub masłęm. Pozdrawiam :)

  • Klaudia

    Ciasto się klei, nie moglam rozwałkować, musiałam podsypywać ciągle mąką, ostatnią część już prawie zamroziłam żeby się udało rozwałkować bez kolejnego sypania mąką. Szkoda, że posmakowałam dopiero na koniec – są gorzkie, prawie nie słodkie :/ Zawiodłam się….

  • Icaria

    Można dodać trochę miodu do ciasteczek ? :)

    • Cześć, nie próbowałam, ale możesz poeksperymentować :) Myślę, że będzie trzeba dodać wtedy więcej mąki, bo ciasto jest dosyć klejące. Daj znać jak się udały ;)

  • Janusz

    Witam,dziękuję za pyszny przepis! Moja propozycja podania:Ciasteczka można posmarować nutellą oraz posypać startą gorzką czekoladą! Pycha!!!

    • Cześć Janusz, super pomysł! Dzięki za zdjęcie :)

  • Oliwia

    Co zrobić jeśli ciasto nie wygląda tak jak to pani (mam na myśli że jest klejące i nie nadaje się do rozwałkowania)podejrzewam że zrobiłam jakiś błąd po drodze, czy da się je jeszcze uratować? Pozdrawiam :)

    • Cześć Oliwia, tak, nic straconego! :) Włóż je z powrotem do lodówki albo nawet do zamrażarki, kiedy będzie dobrze schłodzone będzie łatwiej je rozwałkować. Możesz też wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. I w ostateczności dodać trochę mąki, ale lepiej nie za dużo. Trzymam kciuki! :)

      • Oliwia

        Dziękuję za szybką odpowiedź, wsadziłam ciasto do zamrażarki :)

        • Marta Filipiak

          Oliwa, mi ciasto także wyszło dziwne i klejące, więc nie dało się zrobić ich z foremek. Dlatego posypałam mąką, ulepilam kuleczki, następnie lekko przygniotłam i wyszły! Piekłam idealnie 7 min. tyle, że w 200°

  • Może i są proste w upieczeniu, ale prosto nie wyglądają. Naprawdę, aż szkoda je zjeść. Na czekoladę zawsze ma się chęć, więc zrobić ciasteczka można też bez okazji :))

    • haha, też tak uważam! mam nawet w domu taki słoik z ciasteczkami na czarną godzinę ;)

  • Paulina Anna Matysewicz

    Jakiego kakao używasz? Bo ciastka na zdjęciu wyglądają na prawie czarne.

    • od dłuższego czasu tego z Lidla. Pozdrawiam :)

  • Andzia

    Taka ilość składników starcza na ile osób ? Plus chciałabym zapytać też trzeba dodać ekstrakt z wanilii ?

    • Hej, to około 2 dużych blach ciasteczek (może się trochę różnić w zależności od tego jak grubo rozwałkujesz ciasto), ciężko mi powiedzieć na ile to osób ;) Możesz dać cukier waniliowy/ziarenka wanilii/ulubiony ekstrakt do pieczenia lub nie dawać nic. Pozdrawiam!

  • Wyglądają pysznie! Muszę sobie sprawić jakieś fajne stemple do ciastek. Polecasz jakiś sklep?

    • Hej Olga, te ze zdjęć zamówiłam na Aliexpresie, plus taki, że mają przeogromny wybór i jest tanio, minus, że na przesyłkę czeka się całą wieczność ;) Ładne stempelki można upolować czasem w Tigerze, Duce lub a Tab

  • Jula xD

    A koniecznie cukier puder?
    Jeśli chcę zrobić około 30 takich to jakie wtedy proporcje składników ?
    A zamiast masła może być margaryna ?

    • Cześć Julka, z podanych składników na pewno wyjdzie Ci przynajmniej 30 ciasteczek. Możesz zamienić cukier puder na zwykły i zastąpić masło margaryną, zamiast folii ciasto możesz schłodzić w worku :)

  • Andrzej

    Mnie wcale nie wyszły.
    Po 7 min. pieczenia ciasto było jak przed włożeniem do piekarnika.
    Po 20 min. tylko z zewnątrz są nieco upieczone.
    Nie łamią się ładnie tylko rozłażą.
    A w smaku paskudne. Jakbym mąkę z gorzkim kakao jadł łyżką.

    Nie mam bladego pojęcia, gdzie zrobiłem błąd.

    Jak przeczytałem w innych komentarzach użyłem margaryny.
    Do tego zamiast wanilii ekstraktu pomarańczowego.
    Może kakao powinno być takie do picia, np Nesquik ? Ja użyłem gorzkiego, do wypieków.

    • Cześć Andrzej, jedyne co przychodzi mi do głowy, to że miałeś za słabo rozgrzany piekarnik – tak cieniutkie ciastka naprawdę nie powinny potrzebować więcej czasu niż 10 minut. W przepisie jest gorzkie kakao do wypieków – takie ma być, kakao do picia ma dużo więcej cukru i inną konsystencję. Mam nadzieję, że następnym razem pójdzie lepiej!

    • Po prostu Ola

      Mnie też wyszły strasznie gorzkie :(

  • Po prostu Ola

    Mój piekarnik mnie osłabia… Zawsze, gdy coś piekę ustawiam temperaturę o ponad połowę mniejszą. Tym razem ustawiłam na niecałe 50 stopni, a i tak ciastka się spaliły :)) Zjadłam jedno ciastko, które wydawało się nie być spalone, ale jednak było i teraz mam odrazę do tych ciasteczek. Mogłam dodać więcej cukru, mniej kakaa, bo dla mnie są za gorzkie :) Jednak jeżeli chodzi o ciasta lub babeczki, zawsze z Twoich przepisów wychodzą pyszne! Ostatnio połączyłam babeczki jogurtowe z kakaowymi! taki mix! Były pyszne! Polecam spróbować :D

  • Kawka19

    Czy z mąki krupczatki też wyjdą?

  • Marta Filipiak

    Pyszne ! Dzięki za przepis, wyszły idealne, a moja rodzina z chęcią zjadła, o tyle dobrze, że ciasta wyszło na mnóstwo ciastek.

  • Małgorzata K

    A takie ciasteczka dostanie jutro moja Mama. Dzięki za inspirację! https://uploads.disquscdn.com/images/578b713fc70064a648e0946b02f3754e703dddbe3bd14ea862451d6e21247c0f.jpg

    • ooo ale super! :) Mam nadzieję, że będą smakować :)

      • Małgorzata K

        Smakowały bardzo! :-)

  • Diana Jolanta

    Ja piekę je z amarantusem, żurawiną, płatkami owsianymi i gorzką czekoladą – już drugi raz podwójna porcja ;-) https://uploads.disquscdn.com/images/ad9ada2c6f34c32032e851cb4f5bbf748d82b01e343ae609ba21cd65b492a67c.jpg Na tych ze zdjęcia żurawina nie cięta, bo mi się nie chciało. Ciacha robię grube i potrzebują więcej czasu niż w przepisie. ZDECYDOWANIE NIE DLA SŁODZIAKÓW. Mój facet nimi gardzi. Moja siostra i przyjaciółka je kochają tak jak JA :-)

    • Diana Jolanta

      ok. 30-40 takich wielkich ciastek z podwójnej porcji :-) wycinane szklanką do soków z ikei :-)
      3 takie i drugie śniadanie z głowy.

      • czyli Twoje są takie w wersji delux ;) super! Mój mąż też nie toleruje ciastek jeśli nie zawierają kilo cukru ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Zosia 😘

    Ja zamiast włożyć do lodówki włożyłam do zamrażarki, ale i tak wyszły pyszne.

    • Bardzo się cieszę! Zamrażarka to też jest dobry pomysł, tym bardziej, że na dworze robi się coraz cieplej :)

  • Ola

    Robiłam już ze 4 razy i są super :) Smakują mi mamie i siostrze, lubię jeszcze trochę gorzkiej czekolady roztopic i odrobinkę polać na ciasteczka :)

    • Bardzo mi miło :) a z czekoladą to super pomysł, może też sobie takie zafunduję :) Pozdrawiam!

  • Asia

    Czy można pominąć jajko ?

    • Cześć Asia, jajko dodatkowo pomaga związać całe ciasto, nie jestem pewna czy po upieczeniu nie będą się za bardzo rozkruszać jeśli go nie dasz

  • Greninja Pokemon (Ash-Greninja

    Można powiedzieć tak-te ciasteczka są uzależniające!!! <3 kocham je!!!!!! Użyłyśmy podwójnej porcji, polewy z Wedlowskiej czekolady i przeróżnych dodatków (w większości od dr. Oetkera). POLECAM ;) https://uploads.disquscdn.com/images/9bdfdfcd72ab05c45c2549ef2916c8bf890e3b0c47e0493e9726b72d89f23b6e.jpg

    • ooo jaaaa <3 ile dobroci! :) Super, dziękuję za zdjęcie :)

  • Asia

    Czy zamiast zwyklej maki moge dac pelnoziarnista ?