Please assign a menu to the primary menu location under menu

Proste ciasteczka czekoladowe

Kruche ciasteczka czekoladowe 15

Uwielbiam kruche ciasteczka, dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :)

Składniki:

1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła (150 g)
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko

Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Kruche ciasteczka czekoladowe 1

Kruche ciasteczka czekoladowe 2

Kruche ciasteczka czekoladowe 3

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni.

Kruche ciasteczka czekoladowe 4

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

Kruche ciasteczka czekoladowe 5

Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Kruche ciasteczka czekoladowe 6

Kruche ciasteczka czekoladowe 8

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką).

Kruche ciasteczka czekoladowe 7

Kruche ciasteczka czekoladowe 12

Jeśli tak jak ja zdecydujecie się dać ciasteczka komuś w prezencie możecie bardzo prosto zapakować je wykorzystując kawałek tekturki i wstążkę.

Kruche ciasteczka czekoladowe 14

Kruche ciasteczka czekoladowe 15

Kruche ciasteczka czekoladowe 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kstr.NY.

    Ciasteczka – marzenie,musza byc pyszne,zabieram dla moich wnusiow!!,pozdrawiam

  • Daria Radoszewska

    Bardzo smakowicie wyglądają, ale co zrobić jak mama wiecznie na diecie? Może jakaś wersja light? ;)

  • Lusia

    zbliża się dzień matki więc na pewno zaserwuję mojej mamuśce te ciasteczka czekoladowe no i jej ulubione muffiny czekoladowe :) w końcu zasługuję na to co uwielbia w dniu jej święta :)

  • Martyna A.

    Mama napewno się ucieszy- kocha małe ciasteczka (najlepiej w kształcie serca!) i zrobione „z sercem” :)

    • Też myślę, że takie własnoręcznie zrobione prezenty są super :) chociażby jako dodatek :)

  • Karolina Ka

    Jejku! Jakie cuda! Oglądam każdy przepis i nie mogę się napatrzeć :) Te ciastka będą zrobione obowiązkowo- jak kilka innych przepisów z twojej strony(wszystko wyszło tak jak na zdjęciach! Aż sama się dziwiłam bo nie byłam na to przygotowana zazwyczaj zdjęcia na innych stronach kulinarnych nie były nawet w 50% podobne do tego co wyczarowałam :D ) Mama będzie szczęśliwa! :)

    • Ooo, jak fajnie, że tak Ci się udało :) A co piekłaś?

      • Karolina Ka

        Pierwszym przepisem, na który się zdecydowałam były mini serniczki z jeżynami- swoją drogą obłędne! :) Później był tort z szachownicą w środku, takie czekoladowe ciasteczka- bodajże chocholate chip cookies no i ostatnio muffinki kiwi :)

        • No ładnie, to widzę, że nie próżnujesz ;) Jeśli kiedyś będziesz miała jakieś zdjęcie swoich wypieków to się pochwal – bardzo chciałabym je zobaczyć :)

          • Karolina Ka

            Nie ma sprawy :) Na pewno się pochwalę :)

  • Adrian

    Ciasteczka czekoladowe – to co tygrysy lubią najbardziej :)

  • Ola

    Co może zastąpić ekstrakt z wanilii?

    • Np. cukier waniliowy, musisz wtedy dodać o tyle mniej cukru pudru. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    robisz cudowne zdjęcia <3

  • początkująca

    Ciasto zagniecione. Ale musiałam trzy razy mąki dosypywać aby w ogóle zechciało mi się odlepić od reki….?

    • Nie szkodzi jeśli się trochę klei – to całkiem normalne, zwłaszcza jeśli na dworze jest bardzo ciepło albo masz ciepłe ręce ;) Nawet takie klejące możesz zawinąć w folię spożywczą i dać do lodówki, kiedy masło się schłodzi i stwardnieje całość będzie się mniej kleiła i będzie się dała ładnie rozwałkować. Daj znać jak się udały! Pozdrawiam :)

      • J

        też miałam ten problem. To było straszne. :( mimo sporej ilości dodanej mąki, nadal jedna wielka klejąca masa. Poddałam się i upiekłam ciasta (piekłam jeszcze te ciasteczka białe, kruche) w całości na blasze. Zamiast ciastek, były dwa duże spody, w smaku przyznaję, że dobre ;)

        • Można dać więcej mąki, ale nie o to chodzi w przepisie – im więcej dasz mąki tym bardziej twarde i zbite wyjdą ciasteczka. Kluczem jest to, żeby ciasto dobrze schłodzić w lodówce – przed schłodzeniem może się kleić, ważne, żeby miało jednolitą konsystencję :) Z tego samego przepisu korzystałam jeszcze w tym wpisie: http://ciastkozercy.pl/lodowa-kanapka-z-jagodami/

  • Monia

    pyszne ciasteczka i pięknie podane, idealne na prezent :D
    mam tylko pytanie, ile to może przetrwać, czy można je włożyć do pudełka i zjeść później, czy jednak istnieje prawdopodobieństwo że się popsują?

    • Cieszę się, że Ci się podobają! Spokojnie możesz je przechować w pudełku, kruche ciasteczka bardzo dobrze się trzymają – ja mam taki specjalny słoik wysoko na lodówce na różne okazje ;) Pamiętaj tylko, żeby dać im czas, żeby zdążyły odparować zanim je przełożysz, powinny być zupełnie przestudzone

  • ola

    skąd wycinarka/stempel?

  • Natalia Skoracka

    Ciasteczka pyszne, właśnie czekam za drugą blachą :) wyszły mi troszkę mało słodkie, ale nie szkodzi :D zawsze mogę rozpuścić czekoladę i je delikatnie pomazać nią, żeby wyszły słodsze :3

    • Rzeczywiście nie są zbyt słodkie, ale na takie właśnie miałam ochotę :) a z czekoladą to świetny pomysł!

  • Mama_malucha

    Przepis super ! Ostatnia blacha siedzi w piekarniku .
    Szkoda tylko, że moje nie wyszły takie ładne brązowe ;)

    • Cieszę się, że Ci się udały :) a to, że są mniej brązowe może zależeć od kakao, mi też się kiedyś zdarzyło kupić jakieś takie blade.. :| ;)

  • juliax

    Czy ciastka, gdy nie dodam kakao nadal będą dobre? Chcę upiec na prezent 2-kolorowe do sloiczkow :)

  • Patrycja

    Hej!
    Mam takie pytanie…Chcę zrobić mały podarek mojej mamie ale ona uwielbia słodkie ciasteczka.Co zrobić żeby wyszły słodsze?

    • Cześć Patrycja, te rzeczywiście są mało słodkie – w zależności od tego jakie lubisz daj 1/2 do 3/4 szklanki cukru pudru. Zawsze możesz zacząć od mniejszej ilości i spróbować odrobinę surowego ciasta czy jest dla Ciebie wystarczająco słodkie. Daj znać jak wyszły :)

  • Basia Jarek

    a ja do tego przepisu dodałam drobno pokruszone orzechy włoskie ….są pyszne

  • Olga

    Twoja kostka masła ma 200gram, tak? :)

    • Cześć Olga, tak, w sumie to może dopiszę to w nawiasie, żeby nie było wątpliwości ;) Pozdrawiam

  • Monika Sz

    Mam i ja :) Przepyszne!

    • Cześć Monika, cieszę się, że Ci się spodobały – to jedne z moich ulubionych :)

      • Monika Sz

        Od dziś moje też :)

  • Tatiana Safronova

    Dzień dobry,

    jak Pani uważa, czy mogłabym dodać do ciasteczek proszek do pieczenia, pokrojoną żurawinę czy orzechy? Pozdrawiam.

    • Pewnie, można poeksperymentować :) Z proszkiem do pieczenia ciasteczka nie będą takie cieniutkie jak na zdjęciach, na pewno trochę urosną, co do bakalii – przy kruchych ciasteczkach dobrze jest pokroić je na małe kawałki, żeby nie przeszkadzały przy wałkowaniu. Pozdrawiam :)

      • Tatiana Safronova

        dzięki, spróbuję zrobić i dam znać jak poszło)

  • Marta

    Witam, czy mogłabym upiec ciasteczka w silikonowej foremce do lodu?

    • Cześć Marta, nie wiem czy Twoja foremka do lodu jest z tego samego materiału co silikon odporny na wysokie temperaturze przy pieczeniu. Chyba trochę bałabym się zaryzykować..

  • Pingback: Kruche, kakaowe ciasteczka - Bartoszkowo()

  • Nikola

    Moje są niestety gorzkie i niezbyt dobre :(

  • mamzz

    Skąd te piękne foremki do ciastek? :)
    Pozdrawiam!

    • Cześć, foremki kupiłam na takim chińskim allegro, nazywa się aliexpress :) Pozdrawiam

  • ASiaa

    Czym mogę zastąpić papier do pieczenia?
    pozdrawiam :)

    • Możesz nasmarować blachę margaryną lub masłęm. Pozdrawiam :)

  • Klaudia

    Ciasto się klei, nie moglam rozwałkować, musiałam podsypywać ciągle mąką, ostatnią część już prawie zamroziłam żeby się udało rozwałkować bez kolejnego sypania mąką. Szkoda, że posmakowałam dopiero na koniec – są gorzkie, prawie nie słodkie :/ Zawiodłam się….

  • Icaria

    Można dodać trochę miodu do ciasteczek ? :)

    • Cześć, nie próbowałam, ale możesz poeksperymentować :) Myślę, że będzie trzeba dodać wtedy więcej mąki, bo ciasto jest dosyć klejące. Daj znać jak się udały ;)

  • Janusz

    Witam,dziękuję za pyszny przepis! Moja propozycja podania:Ciasteczka można posmarować nutellą oraz posypać startą gorzką czekoladą! Pycha!!!

    • Cześć Janusz, super pomysł! Dzięki za zdjęcie :)

  • Oliwia

    Co zrobić jeśli ciasto nie wygląda tak jak to pani (mam na myśli że jest klejące i nie nadaje się do rozwałkowania)podejrzewam że zrobiłam jakiś błąd po drodze, czy da się je jeszcze uratować? Pozdrawiam :)

    • Cześć Oliwia, tak, nic straconego! :) Włóż je z powrotem do lodówki albo nawet do zamrażarki, kiedy będzie dobrze schłodzone będzie łatwiej je rozwałkować. Możesz też wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. I w ostateczności dodać trochę mąki, ale lepiej nie za dużo. Trzymam kciuki! :)

      • Oliwia

        Dziękuję za szybką odpowiedź, wsadziłam ciasto do zamrażarki :)

  • Może i są proste w upieczeniu, ale prosto nie wyglądają. Naprawdę, aż szkoda je zjeść. Na czekoladę zawsze ma się chęć, więc zrobić ciasteczka można też bez okazji :))

    • haha, też tak uważam! mam nawet w domu taki słoik z ciasteczkami na czarną godzinę ;)

  • Paulina Anna Matysewicz

    Jakiego kakao używasz? Bo ciastka na zdjęciu wyglądają na prawie czarne.

    • od dłuższego czasu tego z Lidla. Pozdrawiam :)

  • Andzia

    Taka ilość składników starcza na ile osób ? Plus chciałabym zapytać też trzeba dodać ekstrakt z wanilii ?

    • Hej, to około 2 dużych blach ciasteczek (może się trochę różnić w zależności od tego jak grubo rozwałkujesz ciasto), ciężko mi powiedzieć na ile to osób ;) Możesz dać cukier waniliowy/ziarenka wanilii/ulubiony ekstrakt do pieczenia lub nie dawać nic. Pozdrawiam!

  • Wyglądają pysznie! Muszę sobie sprawić jakieś fajne stemple do ciastek. Polecasz jakiś sklep?

    • Hej Olga, te ze zdjęć zamówiłam na Aliexpresie, plus taki, że mają przeogromny wybór i jest tanio, minus, że na przesyłkę czeka się całą wieczność ;) Ładne stempelki można upolować czasem w Tigerze, Duce lub a Tab

insta-pop