Proste bezy

Bezy 13

Bezy 11

Dzisiejsze bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :)

Składniki:

2 duże białka
120 g cukru
szczypta soli

+ opcjonalnie barwnik spożywczy

Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją.

Bezy 1

Ubijamy białka przez chwilę mikserem, dodajemy sól, kiedy piana będzie już dość sztywna po łyżce dodajemy cukier (nie wolno zrobić tego za jednym razem).

Bezy 2

Do ubitej piany dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.

Bezy 3

Do wyciśnięcia bezów możemy użyć worka cukierniczego lub nawet zwykłego woreczka strunowego z obciętym rożkiem, jeśli jednak chcemy, żeby miały konkretny kształt warto wykorzystać tylkę. Ja użyłam tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki, chciałam, żeby bezy wyglądały jak różyczki.

Bezy 4

Ubitą pianę przekładamy do worka.

Bezy 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można przykleić go używając odrobiny piany na bezy.

Bezy 6

Wyciskamy bezy na blaszkę zostawiając między nimi nieco miejsca – jeszcze urosną podczas pieczenia/suszenia.

Bezy 7

Bezy 8

Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę (w zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić).

Bezy 9

Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku.

Bezy 10

Bezy 12

Bezy 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Nikola

    Kocham! Robiłam już parę razy. Fajnie, że znalazły się również na twoim blogu :)

    • :) serio już powoli bijesz rekordy w ilości przetestowanych przepisów ;) rodzina to musi mieć z Tobą fajnie :D

  • Julia

    Czy mogę je ubić ręcznie? Bo nie mam w domu miksera.

    • Hej Julia, teoretycznie się da, ale to bardzo dużo pracy. Piana musi być gęsta i sztywna, inaczej bezy nie wyjdą. Pozdrawiam :)

  • Agata Wójcik

    Swietny przepis! Z Tobą i Twoimi przepisami napisanymi po „ludzku” ;) chyba pokocham robić takie pyszności. Dziekuje <3

    • Ale się cieszę, że Ci się podoba! :) Pochwal się koniecznie jeśli będziesz coś piekła :) Pozdrawiam!

  • Sparks

    Muszę sobie sprawić taki rożek cukierniczy. Ostatnio próbowałam zrobić krem i woreczkiem bardzo ciężko się dekorowało. A jak patrzę na te Twoje zdjęcia i przepisy, to aż mi szkoda nie spróbować :)

    • Mi się rzeczywiście bardzo przydaje, choć do robienia takich bezików wystarczyłoby żebyś miała chociaż końcówkę (tylkę cukierniczą), którą można przyczepić do worka kawałkiem taśmy klejącej. Bardzo dobrze spisują się też jednorazowe worki cukiernicze. Pozdrawiam :)

Instagram