Please assign a menu to the primary menu location under menu

Proste bezy

Bezy 13

Bezy 11

Dzisiejsze bezy robiłam z myślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :)

Składniki:

2 duże białka
120 g cukru
szczypta soli

+ opcjonalnie barwnik spożywczy

Białka powinny być w temperaturze pokojowej – wtedy szybciej się ubiją.

Bezy 1

Ubijamy białka przez chwilę mikserem, dodajemy sól, kiedy piana będzie już dość sztywna po łyżce dodajemy cukier (nie wolno zrobić tego za jednym razem).

Bezy 2

Do ubitej piany dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.

Bezy 3

Do wyciśnięcia bezów możemy użyć worka cukierniczego lub nawet zwykłego woreczka strunowego z obciętym rożkiem, jeśli jednak chcemy, żeby miały konkretny kształt warto wykorzystać tylkę. Ja użyłam tylki w kształcie zamkniętej gwiazdki, chciałam, żeby bezy wyglądały jak różyczki.

Bezy 4

Ubitą pianę przekładamy do worka.

Bezy 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Można przykleić go używając odrobiny piany na bezy.

Bezy 6

Wyciskamy bezy na blaszkę zostawiając między nimi nieco miejsca – jeszcze urosną podczas pieczenia/suszenia.

Bezy 7

Bezy 8

Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 120 stopni przez około godzinę (w zależności od ich wielkości czas może się nieco różnić).

Bezy 9

Gotowe wystudzone bezy można przechowywać w słoiku.

Bezy 10

Bezy 12

Bezy 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Nikola

    Kocham! Robiłam już parę razy. Fajnie, że znalazły się również na twoim blogu :)

    • :) serio już powoli bijesz rekordy w ilości przetestowanych przepisów ;) rodzina to musi mieć z Tobą fajnie :D

  • Julia

    Czy mogę je ubić ręcznie? Bo nie mam w domu miksera.

    • Hej Julia, teoretycznie się da, ale to bardzo dużo pracy. Piana musi być gęsta i sztywna, inaczej bezy nie wyjdą. Pozdrawiam :)