Dziś coś dla fanów kokosu – puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego – nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze.
Składniki na babeczki:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
1 puszka mleka kokosowego
0,5 szklanki oleju
około 0,5 szklanki mleka (w zależności od tego ile odlejemy mleka kokosowego)
5 łyżek wiórków kokosowych
Suche składniki mieszamy razem w misce.
Mleko kokosowe dobrze jest włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki (lub zostawić je tam na noc) łatwiej wtedy oddzielić mleko od miazgi. Po otwarciu odlewamy przezroczyste mleko do jednej miseczki a białą miazgę przekładamy do drugiej – z niej zrobimy krem.
Do suchych składników dodajemy olej, jajko, mleko kokosowe i zwykłe mleko – w sumie musimy mieć 1 szklankę mleka (kokosowe+zwykłe).
Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy.
Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.
Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni.
Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu.
Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Zanim nałożymy na nie krem musimy sprawdzić czy są już zupełnie zimne.
Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dzióbkiem (tylką) w kształcie gwiazdki.
Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzonych babeczkach.
Jeśli nie podajemy od razu gotowych babeczek dobrze jest przechować je w chłodnym miejscu.
Smacznego!
ciastkożercy.pl