Proste babeczki czekoladowe

babeczki-czekoladowe-10

babeczki-czekoladowe-9

Przepis na babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do niego małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem, nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).

babeczki-czekoladowe-1

babeczki-czekoladowe-2

babeczki-czekoladowe-3

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

babeczki-czekoladowe-4

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie).

babeczki-czekoladowe-5

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

babeczki-czekoladowe-6

babeczki-czekoladowe-7

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

babeczki-czekoladowe-8

babeczki-czekoladowe-9

babeczki-czekoladowe-10

babeczki-czekoladowe-11

Smacznego!

ciatkożercy.pl

  • Paulina

    Tę masę trzeba wymieszać dokładnie, a na waniliowe nie? Dlaczego tak jest? Jestem zielona w pieczeniu :D

    • Róża

      Cześć :) Prawda jest taka, że każde ciasto trzeba dokładnie wymieszać, jeśli zrobi się to byle jak może się zdarzyć, że po upieczeniu będą w środku surowe grudki mąki. Trzymam kciuki, mam nadzieję, że babeczki wyjdą pysznie! :)

  • Sok z Gumijagód :3

    Na ile babeczek wystarcza masy? :o

    • Mnie zwykle wystarcza na całą foremkę 12 sztuk plus kilka ekstra (wkładam je wtedy do pojedynczych sylikonowych foremek i upycham do pieca razem z dużą blaszką). To też zależy jak wysokie chcesz mieć babeczki, jeśli bardzo duże, to po prostu cała blaszka 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Saphire~♥

    Genialne są te babeczki i jak smakują :3

    • Najfajniejsze jest to, że to przepis nie do popsucia, zawsze wychodzi! :)

  • mniamniam

    Bardzo dobry przepis. Mi za każdym razem wychodzą 😊 polecam!

  • poprawiacz zdan

    Powinno być wanilinowego, a nie waniliowego!!!

    • Cześć poprawiaczu :) cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego. Jest to cukier z dodatkiem waniliny czyli syntetycznej wanilii. Pozdrawiam :)

    • marta

      Istnieje cukier wanilinowy i waniliowy! Obydwa przepyszne :)

  • Weronika

    Hejka
    Mam pytanko bo ja robię zawsze z 2 porcji (za dużo ludzi jak na jedną porcję) czy one zawsze wychodzą takie geste? Zawsze wtedy muszę dodać mleka i właśnie zastanawiam się czy nie dodaje czegoś za dużo
    Pozdrawiam :D

    • Cześć Weronika, konsystencja ciasta może zależeć od kakao, ja też miałam kiedyś takie, z którego ciasto wychodziło mi gęste. Jeśli wychodzą smaczne, to zmieć po prostu ilość mleka na początku – widać to się nazywa doświadczenie kulinarne ;)

      • Weronika

        Moje doświadczenie kulinarne jest jak na razie małe, ponieważ mam tylko 14 no prawie 15 lat :D
        To zdjęcie z ostatniego razu gdy robiłam babeczki
        Dziś robię z białą i gorzką czekoladą :D

        • Jak dla mnie wyglądają całkiem profesjonalnie ;D Super Ci urosły! Pochwal się następnymi, uwielbiam oglądać takie zdjęcia :)

  • Kinga

    Witam, własnie zrobiłam z chłopakiem te babeczki ale zapomnieliśmy wysmarować foremki masłem i bułką, czy coś się stanie?

    • Cześć Kinga! Pewnie zdążyłaś już sama sprawdzić… ;) Jeśli nie użyjesz papilotek i nie wysmarujesz foremek gotowe babeczki może być trudno wyciągnąć z formy. Ale to nie reguła :) Pomaga jeśli są dobrze upieczone, brzegi można podważyć nożem do masła, ja czasem wyciągam gotowe babeczki patyczkiem do szaszłyków. Mam nadzieję, że się udały :) Pozdrawiam

      • Kinga

        Tak, babeczki wyszły pyszne :D dzisiaj robię znów tylko że waniliowe i czekoladowe będę mieszać i ozdabiać kolorowymi polewami i posypkami :) Dziękuję za ten przepis :)

        • Super, cieszę się, że tak Ci się udały :) pochwal się kiedyś jak będziesz mieć jakieś zdjęcia ;)

  • Ola

    Hej, mam pytanko. Gdzie mogę dostać te czekoladowe dropsy (?) No te czekoladowe kawałeczki. Szukam ich wszędzie i nie mogę znaleźć. I czy można je zastąpić kawałkami zwykłej, mlecznej czekolady?

    • Hej Ola, spokojnie możesz zastąpić dropsy pokrojoną na kawałki czekoladą. Mi kiedyś udało się je dostać w Lidlu, ale rzeczywiście u nas w sklepach są rzadko. Łatwo dostać je w Anglii czy Stanach, bo tam robi się z nich bardzo popularne ciasteczka chocolate chip cookies :) Te które są na zdjęciach właśnie przywiozłam z jakiejś wycieczki ;)

      • Ola

        Rozumiem, dzięki za odpowiedź ;)

  • Patrycja

    Pyszne babeczki, polecam każdemu kto się jeszcze zastanawia czy je zrobić! :)

  • Magda

    Witam :) Mam pytanie, przepis jest na około ile babeczek?

    • Cześć Magda, mnie wychodzi pełna blaszka na muffinki, czyli 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Patrycja

    Witam😊!
    Babeczki wyszły pięknie,a stawiam pierwsze kroki w cukiernictwie.Mam 11 lat.Oto zdjęcie.

    • Cześć Patrycja, super, że tak Ci się udały! :) Dzięki za zdjęcie i trzymam kciuki za kolejne wypieki ;)

  • Patrycja

    Oto zdjęcie.

    • Alicja

      czyli za długo ciasto mieszane :(

  • Patrycja

    Witam!
    Zostało mi trochę babeczek i nie wiem co z nich zrobić bo trochę stwardniały.Proszę o pomoc!

  • karolina

    hej :) ile dałabyś miodu zamiast tej 1/2 szklanki cukru? :) Pozdrawiam

    • Cześć Karolina, prawdę mówiąc nigdy nie piekłam z samym miodem – tylko z dodatkiem, np. takie http://ciastkozercy.pl/muffinki-piernikowe/ Nie wiem co Ci poradzić… Jeśli zdecydujesz się na eksperymenty, daj znać, chętnie się dowiem jak to zrobić :)

  • Matka Karmiąca

    Walentynkowo :)

  • Matka Karmiąca

    Walentynkowo (może tym razem wejdzie zdjęcie:)

  • Marimosa

    Przepyszne i takie proste! Nie miałam pod ręką czekolady, więć pokroiłam czekoladowe pralinki :) zdały egzamin! Piekłam w silikonowych foremkach ;)

    • Rewelacja! Ja też czasem daję inne rzeczy, które znajdę w szafce ze słodyczami. Tylko żelki mi się dotąd nie spisały, ale to było do przewidzenia ;)

  • Domi

    Cześć, na ile babeczek jest ten przepis?

  • Kotlorz Aleksander

    Witam zabralem sie ze czekoladowe pieka sie 15 min i juz tak wyrosly

  • studentka zarządzania

    dzisiaj zrobię :)

  • Amelia Majowa

    witam czy można zrobić te babeczki np w foremkach do sufletów

    • Jasne, chociaż myślę, że dobrze było by je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, żebyś później nie miała problemów z wyciągnięciem. Pozdrawiam :)

  • Tenebris

    Zrobiłam je jakieś dwa miesiące temu. Przepyszne. Dzisiaj również mnie coś na nie wzięło. Wspaniały przepis :)

    • Ooo super! bardzo się ciszę, że Ci się spodobał :)

  • Sandra

    Trzeba użyć 1 szklanki mleka czy dwóch, nie rozumiem :/

    • W przepisie jest 1 szklanka :)

      • Sandr

        A no tak! Przeczytałam dwie szklanki mleka zamiast maki! Haha

  • TheFunnyGirl

    Czy ta czekolada pokrojona w małe kawałki może być mleczna ;)?

    • Jasne, możesz dać jaką lubisz :)

      • TheFunnyGirl

        dziekuje za odpowiedz :)

  • regina

    A mogłabym zamiast dodawania kakao dodać pół tabliczki roztopionej czekolady?

  • Zuza

    Przepraszam ale trzeba mieszać ręcznie czy mikserem

    • Wystarczy ręcznie, ale jak wolisz mikserem to też się da :) Ważne tylko, żeby nie mieszać za długo – tylko do połączenia składników. Pozdrawiam :)

  • Karolina

    Babeczki robiłam już kilka razy i zawsze wychodziły przepyszne! Dzisiaj także naszła mnie na nie ochota, jednak zabraknie mi mleka:( czy zamiast szklanki mleka mogę dodać śmietankę 12%? albo chociaż pół na pół? :) Pozdrawiam!

    • Cześć Karolina, pewnie już za późno, ale na przyszłość: spokojnie możesz dać śmietanę, ja czasem piekę z kremówką pół na pół z mlekiem i wychodzą jeszcze smaczniej (taki mój sekret, wiadomo, że jak bardziej kalorycznie to lepiej smakuje ;) ). Zamiast mleka możesz też dać maślankę albo jogurt naturalny – do odpowiedniej konsystencji ciasta. Pozdrawiam :)

  • Kuchareczka

    Pyszne! I proste – pomagała mi moja trzylatka:) Zabrakło mi trochę zwykłej mąki, ale uzupełniłam kokosową, zabrakło mi troszkę mleka, dolałam kefiru. I wykorzystałam zalegające szafki czekoladowe stwory z Wielkanocy:)

    • Super, że się tak udały :) i ja też jestem za takimi cukierniczymi eksperymentami, czasem piekę ciasto pod tytułem: sprzątanie szafki z różnościami (mąki, bakalie, czekolady) i wychodzi najlepiej ;) Pozdrawiam!

  • Aleksandra

    Dzień dobry :) Jaka ilość babeczek wychodzi z ww. składników ? pozdrawiam

    • Aleksandra

      cofam pytanie, widzę w komentarzu poniżej :>

  • Prostota tych babeczek przemawia do mnie najbardziej. Uwielbiam czekoladę, więc super zastąpią mi normalne słodycze. No i wypiek domowy to jest delektowanie się smakiem…

    • Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) Pochwal się jeśli je upieczesz! Pozdrawiam :)

  • Julia

    Ile wyjdzie babeczek?

    • 12 babeczek, czyli standardowa blacha na muffinki. Pozdrawiam :)

  • aneta

    Babeczki rewelacyjne ☺ zamiast czekolady dodałam borówki amerykańskie. Wyszły przepyszne 😄

    • Ooo, dobry pomysł! Muszę kiedyś spróbować :)

  • Piotr

    Czy zamiast cukru waniliowego mozna dac cos innego?

    • Cześć Piotr, możesz nie dawać go w ogóle lub użyć ulubionego aromatu, z naturalnych można dodać ziarenka z laski wanilii. Pozdrawiam :)

    • Chomiq

      A jako opcję długoterminową najlepiej zrobić samemu ekstrakt z wanilii. 0.5L wódki lub rumu i kilka lasek wanilii z alledrogo. Sam robiłem ale dałem na prezent znajomej.

  • Kaja

    Babeczki wyszły wspaniałe, pięknie pachną i są przepyszne !!! Robię je już drugi raz i jestem zachwycona 😃😃 Polecam wszystkim !!!!!! 😉😉

    • Bardzo się cieszę, że przepis tak Ci się spodobał! :)

  • Kinga

    Robię babeczki już 3 raz, super przepis. Zawsze robię obydwa smaki i potem je jeszcze niektóre mieszam, a do waniliowych dodaję białej czekolady :) polecam bardzo! :) pychota.

  • Klaudia Trzensiok

    czy 0,5 to jest pół szklanki cukru ??

  • Zuzasosna10

    Mam pytanie czy jeśli dodam do składników trochę pure z bananów to czy nadal sie tak ładnie upieką ?

  • agewer

    Witam! Do jakiej temperatury powinien być rozgrzany piekarnik? A tak w ogóle to masz ogromny talent a strona jest cudowna! Pozdrawiam

    • Dziękuję! :* rozgrzewam tak na 180-200 stopni, bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

  • X

    Chyba przestanę Cię obserwować na facebooku, bo ilekroć widzę że wrzucasz tam jakiś przepis, mam ochotę go przetestować. Niestety brak mi czasu na pieczenie :c
    Jak żyć?
    Tak czy inaczej, uwielbiam tę stronę :) kilkukrotnie korzystałam z Twoich przepisów, za każdym razem wszystkim smakowały.
    No i chyba pierwszy raz widzę kogoś o takim samym imieniu jak moje.
    Pozdrawiam :*

    • Ooooo, ale fajnie! :D ja też bardzo rzadko spotykam Róże. Hmm, chyba tak osobiście to żadnej jeszcze nie poznałam ;) A babeczki mogę Ci polecić z czystym sumieniem, są tu już dosyć długo, ale zdjęcia mi się trochę opatrzyły więc zrobiłam na nowo :) Pochwal się koniecznie jak będziesz coś piekła, uwielbiam oglądać takie zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie. Róża ;)

  • Wiktoria Wawrzyniak

    Hej, mam pytanie odnośnie tych babeczek.
    1. Jakiej mąki używasz ?
    2. Ilość tych składników wystarcza na ile babeczek ?

    • Cześć Wiktoria, używam mąki pszennej, zwykle typ 450, ale jeśli wpadnie Ci w ręce inna np. 600 też będzie w porządku :) Z tych proporcji wychodzi pełna blaszka, czyli 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Chomiq

    Bananowo-czekoladowe były super, w wersji zmodyfikowanej przeze mnie z wkładem z karmelizowanych truskawek też. Czekoladę na następne już jakiś czas temu kupiłem, więc akurat w sam raz na weekendowy wypiek.

    • mmm.. brzmi pysznie :) Pochwal się koniecznie jeśli będziesz robić kiedyś jakieś zdjęcia! Pozdrawiam :)

  • paulina

    Dlaczego mi się czekolada rozpuszcza i nie ma kawałeczów w babeczkach jakiej używasz czekolady?

    • Moja też się rozpuszcza :) Zostają tylko duże kawałki. Używam ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao. Pozdrawiam

  • Lil

    Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne, bardzo prosty w wykonaniu przepis a ile radości😊

  • Jo

    A mozna dodac zurawine zamiast gorzkiej czekolady? Choc ciut „lzejsze” beda ;)

    • Cześć, pewnie! Możesz poeksperymentować :) Do babeczek pasują różne dodatki. Pochwal się jak się udały :) Pozdrawiam

  • ola

    A można zamiast gorzkiej czekolady dodać czekolade oreo?

    • Cześć Ola, tak, oczywiście, ale oreo nie będzie chrupiące w upieczonych babeczkach, ponieważ wchłonie wilgoć z ciasta. Ale smak zostaje :) Daj znać jak się udały, pozdrawiam :)

      • ola

        Cześć babeczki były pyszne pozdrawiam

  • metisse

    Świetny przepis! Dodałam konfitury z wiśni (zapasy do Babci) i wyszły….rewelacyjnie! :) Zmiecione zostały w ciągu 30 sekund :D Pozdrawiam!

    • Oooo, to bardzo się cieszę!! I wiadomo, z babcinymi konfiturami najlepiej :D

  • Ania
    • To wspaniale! Bardzo dziękuję za zdjęcia :)

  • Lejla

    Babeczki czekoladowe sprawdziły się bardzo dobrze jako baza do moich Halloweenowych potworków 😁 W roli zwojów mózgowych i potworzastych futerek – pyszny krem budyniowy
    https://uploads.disquscdn.com/images/c470c1041aa65127b6f2a7db049b2424a1fe0250e40bd311ad0538547991ee35.jpg

    • O raaany!!! :D wyglądają straasznie pysznie ;) dziękuję za zdjęcie!

  • Agnieszka Brożyńska-Laboš

    https://uploads.disquscdn.com/images/951ad71ee8fb386cfbb2fa280f36f0bda43f857daa21dc6d836d34c090ea4be1.jpg Przepis jest idealny, babeczki wyszły pyszne :) Posmarowałam je serkiem z miodem i masłem, znikały błyskawicznie :)

    • Wyglądają bajecznie! :) bardzo dziękuję za zdjęcie :)

  • Xxx Xxxx

    Witam. Piekłam dzisiaj babeczki z Pani przepisu i chciałabym bardzo podziękować, ponieważ wyszły pyszne spróbuje jeszcze inne przepisy ale widać na gołe oko że są wspaniałe pozdrawiam :D

    • To wspaniale! :) bardzo się cieszę, że się tak udały, pozdrawiam serdecznie :)

  • Marta Halke
    • Oooo jakie ja tu dobroci z rana znajduję :D dzięki za zdjęcie! :)

  • Pingback: Pieczenie babeczek | W królestwie Motylków()

  • Daria Lewandowska

    Babeczki wyglądają pysznie ! <3

    Można wiedzieć jakim są robione aparatem

    • Cześć Daria, mam Nikona D5100, już dosyć wysłużony, ale daje radę :)

  • Paulina

    Wspaniałe !! Dziękuje !! To mój drugi udany przepis z Twojego bloga a jestem małym beztalenciem. Sa pychaaaaa

    • Ale się cieszę, że Ci się udały! :) Trzymam kciuki za kolejne wypieki! Pochwal się koniecznie jak wyszło, najlepiej ze zdjęciem ;) Pozdrawiam!

  • R

    Hej, z termoobiegiem na jaką temperature dac piekarnik i na ile min ?

    • Cześć, termoobieg to ok. 10-20 stopni więcej. Możesz nastawić na 180, góra dół, na ok. 20-25 minut, pod koniec dobrze mieć je na oku. Pozdrawiam :)

  • Ola

    Czy ma pani przepis na babeczki czekoladowe z chili? Jeśli tak to proszę napisac mi przepis w komentarzu. Z góry dziękuję ;)

    • Hej, niestety nie :) możesz zamiast czekolady zwykłej dodać taką z chilli lub po prostu dorzucić chilli w proszku do suchych składników – tak bym zgadywała ;)

  • PaulinaP

    Kobieto spadłaś mi z nieba :D babeczki wyszły rewelacyjnie :D następnym razem gdy będę je robiła to zamienię gorzką czekoladę na białą ;) dla kontrastu :) a jak pachnie w całym domu <3 Dziękuję!!

    • Wspaniale, że tak Ci się udały, bardzo się cieszę! :) Pochwal się gdybyś coś kiedyś jeszcze piekła. Pozdrawiam :)

  • Alicja

    Świetne! Właśnie wyszły z piekarnika, ledwo ostygły i już spróbowałam i są pyyyyycha! Jedyna moja modyfikacja – nie miałam zwykłego kakao, ale za to użyłam bardzo popolarnego Nesquika (dałam łyżkę więcej) i są rewelacyjne ;-) Pierwszy raz natrafiłam na ten blog i będę zaglądać częściej ;-) polecam gorąco!

    • Cześć Alicja, bardzo mi miło, że Ci się u mnie spodobało – polecam się na przyszłość ;) i wrzuć mi kiedyś zdjęcie, jeśli będziesz coś jeszcze piekła, coo? ;) Pozdrawiam!

  • Jago

    Fantastyczne! Rodzinka się zachwycala. Pozdrawiam :)

  • Oliwia

    Mistrzostwo :) Mam 12 lat, ale już uwielbiam piec ciastka i babeczki, dlatego zawsze inspiruję się Twoim blogiem :)

    • Dzięki! Bardzo mi miło! :) Ale rodzice muszą mieć z Tobą w domu fajnie – tyle dobrych rzeczy do spróbowania ;) Pochwal się kiedyś, jak będziesz coś piekła. Pozdrawiam serdecznie :)

  • KrólowaSkarpetek

    Mam zamiar upiec :) Ile babeczek wychodzi z jednej porcji? I czy po upieczeniu można na przykład strzykawką wstrzyknąć nutelle ? Pozdrawiam :)

  • Justyna

    Próbowałam zamienić mąkę pszenna na kokosowa i mleko zwykle na sojowe niestety coś poszło nie tak bo wyszły a`la kokosanki bardzo kruche . Co robię nie tak? Czy maka kokosowa nadaje się do tego? Czy zamieniać 1:1 ?

    • Cześć Justyna, nie jestem ekspertem jeśli chodzi o wypieki bez mąki pszennej, ale słyszałam, że żeby zachować strukturę wypieków miesza się 1:1 lub ew. 1:2 mąkę pszenną z nie-pszenną. Jeśli nie możesz jeść glutenu najlepiej spytać na blogach lub forach, które zajmują się tylko takimi wypiekami. Pozdrawiam!

  • Lubiejeść

    Upiekłam dziś dla rodziny babeczki z twojego przepisu czekoladowe, waniliowe, i bananowe razem było ich z 50 najwięcej upiekłam tych czekoladowych ale wszystkie były przepyszne znikły w ciągu pół godziny planuje upiec jeszcze sernik. Uwielbiam twój blok, jestem tu od niedawna a upiekłam już prawie wszystko. Mam 14 lat i uwielbiam piec z twoich przepisów3.

    • Oooo rany, ale mi miło :D Bardzo się cieszę, że tak Ci się u mnie spodobało! Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gosia

    Dzisiaj upiekłam Twoje babeczki-wyszły super smaczne ! :) Ale mam jedno pytanie: ciasto wyszło mi dosyć gęste więc wyszły bardzo nierówne od nakładania :/ 1szklanka to jaka pojemność? Chodzi mi o mąkę bo chyba dalam jej za dużo. Ile gram mąki i ml plynnych produktów? :)

    • Cześć Gosia, taka standardowa szklanka w przepisach ma 250 ml płynu, mieści się w niej ok. 150-160 g mąki pszennej. Różne produkty mają różną gęstość więc cukier będzie już ważył inaczej itd. Pozdrawiam :)

  • Michalina Kalisz

    hej, mam pytanie czy jeśli dodam cukru pudru zamiast zwykłego cukru to wyjdzie jak na obrazku? bo niby nie do wszystkiego można tak zamieniac ;p

    • Cześć Michalina, powinno być ok, ale dałabym go nieco więcej, bo 0,5 szklanki cukru to 100 g, a ta sama objętość cukru pudru to ok. 60 g. Pozdrawiam :)