Proste babeczki czekoladowe

babeczki-czekoladowe-10

babeczki-czekoladowe-9

Przepis na babeczki czekoladowe to bliźniacza wersja babeczek waniliowych, oprócz gorzkiego kakao warto dodać do niego małe kawałki czekolady lub czekoladowe dropsy. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem, nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją lub… przygotować go w formie „basic” i cieszyć się smakiem domowego ciasta w mniej niż 40 min :)

Składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe dropsy

1 jajko
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mleka

Suche składniki mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy mokre składniki: jajko, olej oraz mleko. Dodajemy do masy i mieszamy połączenia składników (nie dłużej).

babeczki-czekoladowe-1

babeczki-czekoladowe-2

babeczki-czekoladowe-3

Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy.

babeczki-czekoladowe-4

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie).

babeczki-czekoladowe-5

Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Można zrobić to zwykłą łyżką, ale jeśli macie w domu nabieraczkę do lodów nadaje się do tego jeszcze lepiej. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 -25 min.

babeczki-czekoladowe-6

babeczki-czekoladowe-7

Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.

babeczki-czekoladowe-8

babeczki-czekoladowe-9

babeczki-czekoladowe-10

babeczki-czekoladowe-11

Smacznego!

ciatkożercy.pl

  • Paulina

    Tę masę trzeba wymieszać dokładnie, a na waniliowe nie? Dlaczego tak jest? Jestem zielona w pieczeniu :D

    • Róża

      Cześć :) Prawda jest taka, że każde ciasto trzeba dokładnie wymieszać, jeśli zrobi się to byle jak może się zdarzyć, że po upieczeniu będą w środku surowe grudki mąki. Trzymam kciuki, mam nadzieję, że babeczki wyjdą pysznie! :)

  • Sok z Gumijagód :3

    Na ile babeczek wystarcza masy? :o

    • Mnie zwykle wystarcza na całą foremkę 12 sztuk plus kilka ekstra (wkładam je wtedy do pojedynczych sylikonowych foremek i upycham do pieca razem z dużą blaszką). To też zależy jak wysokie chcesz mieć babeczki, jeśli bardzo duże, to po prostu cała blaszka 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Saphire~♥

    Genialne są te babeczki i jak smakują :3

    • Najfajniejsze jest to, że to przepis nie do popsucia, zawsze wychodzi! :)

  • mniamniam

    Bardzo dobry przepis. Mi za każdym razem wychodzą 😊 polecam!

  • poprawiacz zdan

    Powinno być wanilinowego, a nie waniliowego!!!

    • Cześć poprawiaczu :) cukier wanilinowy to tańszy zamiennik cukru waniliowego. Jest to cukier z dodatkiem waniliny czyli syntetycznej wanilii. Pozdrawiam :)

    • marta

      Istnieje cukier wanilinowy i waniliowy! Obydwa przepyszne :)

  • Weronika

    Hejka
    Mam pytanko bo ja robię zawsze z 2 porcji (za dużo ludzi jak na jedną porcję) czy one zawsze wychodzą takie geste? Zawsze wtedy muszę dodać mleka i właśnie zastanawiam się czy nie dodaje czegoś za dużo
    Pozdrawiam :D

    • Cześć Weronika, konsystencja ciasta może zależeć od kakao, ja też miałam kiedyś takie, z którego ciasto wychodziło mi gęste. Jeśli wychodzą smaczne, to zmieć po prostu ilość mleka na początku – widać to się nazywa doświadczenie kulinarne ;)

      • Weronika

        Moje doświadczenie kulinarne jest jak na razie małe, ponieważ mam tylko 14 no prawie 15 lat :D
        To zdjęcie z ostatniego razu gdy robiłam babeczki
        Dziś robię z białą i gorzką czekoladą :D

        • Jak dla mnie wyglądają całkiem profesjonalnie ;D Super Ci urosły! Pochwal się następnymi, uwielbiam oglądać takie zdjęcia :)

  • Kinga

    Witam, własnie zrobiłam z chłopakiem te babeczki ale zapomnieliśmy wysmarować foremki masłem i bułką, czy coś się stanie?

    • Cześć Kinga! Pewnie zdążyłaś już sama sprawdzić… ;) Jeśli nie użyjesz papilotek i nie wysmarujesz foremek gotowe babeczki może być trudno wyciągnąć z formy. Ale to nie reguła :) Pomaga jeśli są dobrze upieczone, brzegi można podważyć nożem do masła, ja czasem wyciągam gotowe babeczki patyczkiem do szaszłyków. Mam nadzieję, że się udały :) Pozdrawiam

      • Kinga

        Tak, babeczki wyszły pyszne :D dzisiaj robię znów tylko że waniliowe i czekoladowe będę mieszać i ozdabiać kolorowymi polewami i posypkami :) Dziękuję za ten przepis :)

        • Super, cieszę się, że tak Ci się udały :) pochwal się kiedyś jak będziesz mieć jakieś zdjęcia ;)

  • Ola

    Hej, mam pytanko. Gdzie mogę dostać te czekoladowe dropsy (?) No te czekoladowe kawałeczki. Szukam ich wszędzie i nie mogę znaleźć. I czy można je zastąpić kawałkami zwykłej, mlecznej czekolady?

    • Hej Ola, spokojnie możesz zastąpić dropsy pokrojoną na kawałki czekoladą. Mi kiedyś udało się je dostać w Lidlu, ale rzeczywiście u nas w sklepach są rzadko. Łatwo dostać je w Anglii czy Stanach, bo tam robi się z nich bardzo popularne ciasteczka chocolate chip cookies :) Te które są na zdjęciach właśnie przywiozłam z jakiejś wycieczki ;)

      • Ola

        Rozumiem, dzięki za odpowiedź ;)

  • Patrycja

    Pyszne babeczki, polecam każdemu kto się jeszcze zastanawia czy je zrobić! :)

  • Magda

    Witam :) Mam pytanie, przepis jest na około ile babeczek?

    • Cześć Magda, mnie wychodzi pełna blaszka na muffinki, czyli 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Patrycja

    Witam😊!
    Babeczki wyszły pięknie,a stawiam pierwsze kroki w cukiernictwie.Mam 11 lat.Oto zdjęcie.

    • Cześć Patrycja, super, że tak Ci się udały! :) Dzięki za zdjęcie i trzymam kciuki za kolejne wypieki ;)

  • Patrycja

    Oto zdjęcie.

    • Alicja

      czyli za długo ciasto mieszane :(

  • Patrycja

    Witam!
    Zostało mi trochę babeczek i nie wiem co z nich zrobić bo trochę stwardniały.Proszę o pomoc!

  • karolina

    hej :) ile dałabyś miodu zamiast tej 1/2 szklanki cukru? :) Pozdrawiam

    • Cześć Karolina, prawdę mówiąc nigdy nie piekłam z samym miodem – tylko z dodatkiem, np. takie http://ciastkozercy.pl/muffinki-piernikowe/ Nie wiem co Ci poradzić… Jeśli zdecydujesz się na eksperymenty, daj znać, chętnie się dowiem jak to zrobić :)

  • Matka Karmiąca

    Walentynkowo :)

  • Matka Karmiąca

    Walentynkowo (może tym razem wejdzie zdjęcie:)

  • Marimosa

    Przepyszne i takie proste! Nie miałam pod ręką czekolady, więć pokroiłam czekoladowe pralinki :) zdały egzamin! Piekłam w silikonowych foremkach ;)

    • Rewelacja! Ja też czasem daję inne rzeczy, które znajdę w szafce ze słodyczami. Tylko żelki mi się dotąd nie spisały, ale to było do przewidzenia ;)

  • Domi

    Cześć, na ile babeczek jest ten przepis?

  • Kotlorz Aleksander

    Witam zabralem sie ze czekoladowe pieka sie 15 min i juz tak wyrosly

  • studentka zarządzania

    dzisiaj zrobię :)

  • Amelia Majowa

    witam czy można zrobić te babeczki np w foremkach do sufletów

    • Jasne, chociaż myślę, że dobrze było by je wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, żebyś później nie miała problemów z wyciągnięciem. Pozdrawiam :)

  • Tenebris

    Zrobiłam je jakieś dwa miesiące temu. Przepyszne. Dzisiaj również mnie coś na nie wzięło. Wspaniały przepis :)

    • Ooo super! bardzo się ciszę, że Ci się spodobał :)

  • Sandra

    Trzeba użyć 1 szklanki mleka czy dwóch, nie rozumiem :/

    • W przepisie jest 1 szklanka :)

      • Sandr

        A no tak! Przeczytałam dwie szklanki mleka zamiast maki! Haha

  • TheFunnyGirl

    Czy ta czekolada pokrojona w małe kawałki może być mleczna ;)?

    • Jasne, możesz dać jaką lubisz :)

      • TheFunnyGirl

        dziekuje za odpowiedz :)

  • regina

    A mogłabym zamiast dodawania kakao dodać pół tabliczki roztopionej czekolady?

  • Zuza

    Przepraszam ale trzeba mieszać ręcznie czy mikserem

    • Wystarczy ręcznie, ale jak wolisz mikserem to też się da :) Ważne tylko, żeby nie mieszać za długo – tylko do połączenia składników. Pozdrawiam :)

  • Karolina

    Babeczki robiłam już kilka razy i zawsze wychodziły przepyszne! Dzisiaj także naszła mnie na nie ochota, jednak zabraknie mi mleka:( czy zamiast szklanki mleka mogę dodać śmietankę 12%? albo chociaż pół na pół? :) Pozdrawiam!

    • Cześć Karolina, pewnie już za późno, ale na przyszłość: spokojnie możesz dać śmietanę, ja czasem piekę z kremówką pół na pół z mlekiem i wychodzą jeszcze smaczniej (taki mój sekret, wiadomo, że jak bardziej kalorycznie to lepiej smakuje ;) ). Zamiast mleka możesz też dać maślankę albo jogurt naturalny – do odpowiedniej konsystencji ciasta. Pozdrawiam :)

  • Kuchareczka

    Pyszne! I proste – pomagała mi moja trzylatka:) Zabrakło mi trochę zwykłej mąki, ale uzupełniłam kokosową, zabrakło mi troszkę mleka, dolałam kefiru. I wykorzystałam zalegające szafki czekoladowe stwory z Wielkanocy:)

    • Super, że się tak udały :) i ja też jestem za takimi cukierniczymi eksperymentami, czasem piekę ciasto pod tytułem: sprzątanie szafki z różnościami (mąki, bakalie, czekolady) i wychodzi najlepiej ;) Pozdrawiam!

  • Aleksandra

    Dzień dobry :) Jaka ilość babeczek wychodzi z ww. składników ? pozdrawiam

    • Aleksandra

      cofam pytanie, widzę w komentarzu poniżej :>

  • Prostota tych babeczek przemawia do mnie najbardziej. Uwielbiam czekoladę, więc super zastąpią mi normalne słodycze. No i wypiek domowy to jest delektowanie się smakiem…

    • Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :) Pochwal się jeśli je upieczesz! Pozdrawiam :)

  • Julia

    Ile wyjdzie babeczek?

    • 12 babeczek, czyli standardowa blacha na muffinki. Pozdrawiam :)

  • aneta

    Babeczki rewelacyjne ☺ zamiast czekolady dodałam borówki amerykańskie. Wyszły przepyszne 😄

    • Ooo, dobry pomysł! Muszę kiedyś spróbować :)

  • Piotr

    Czy zamiast cukru waniliowego mozna dac cos innego?

    • Cześć Piotr, możesz nie dawać go w ogóle lub użyć ulubionego aromatu, z naturalnych można dodać ziarenka z laski wanilii. Pozdrawiam :)

    • Chomiq

      A jako opcję długoterminową najlepiej zrobić samemu ekstrakt z wanilii. 0.5L wódki lub rumu i kilka lasek wanilii z alledrogo. Sam robiłem ale dałem na prezent znajomej.

  • Kaja

    Babeczki wyszły wspaniałe, pięknie pachną i są przepyszne !!! Robię je już drugi raz i jestem zachwycona 😃😃 Polecam wszystkim !!!!!! 😉😉

    • Bardzo się cieszę, że przepis tak Ci się spodobał! :)

  • Kinga

    Robię babeczki już 3 raz, super przepis. Zawsze robię obydwa smaki i potem je jeszcze niektóre mieszam, a do waniliowych dodaję białej czekolady :) polecam bardzo! :) pychota.

  • Klaudia Trzensiok

    czy 0,5 to jest pół szklanki cukru ??

  • Zuzasosna10

    Mam pytanie czy jeśli dodam do składników trochę pure z bananów to czy nadal sie tak ładnie upieką ?

  • agewer

    Witam! Do jakiej temperatury powinien być rozgrzany piekarnik? A tak w ogóle to masz ogromny talent a strona jest cudowna! Pozdrawiam

    • Dziękuję! :* rozgrzewam tak na 180-200 stopni, bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

  • X

    Chyba przestanę Cię obserwować na facebooku, bo ilekroć widzę że wrzucasz tam jakiś przepis, mam ochotę go przetestować. Niestety brak mi czasu na pieczenie :c
    Jak żyć?
    Tak czy inaczej, uwielbiam tę stronę :) kilkukrotnie korzystałam z Twoich przepisów, za każdym razem wszystkim smakowały.
    No i chyba pierwszy raz widzę kogoś o takim samym imieniu jak moje.
    Pozdrawiam :*

    • Ooooo, ale fajnie! :D ja też bardzo rzadko spotykam Róże. Hmm, chyba tak osobiście to żadnej jeszcze nie poznałam ;) A babeczki mogę Ci polecić z czystym sumieniem, są tu już dosyć długo, ale zdjęcia mi się trochę opatrzyły więc zrobiłam na nowo :) Pochwal się koniecznie jak będziesz coś piekła, uwielbiam oglądać takie zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie. Róża ;)

  • Wiktoria Wawrzyniak

    Hej, mam pytanie odnośnie tych babeczek.
    1. Jakiej mąki używasz ?
    2. Ilość tych składników wystarcza na ile babeczek ?

    • Cześć Wiktoria, używam mąki pszennej, zwykle typ 450, ale jeśli wpadnie Ci w ręce inna np. 600 też będzie w porządku :) Z tych proporcji wychodzi pełna blaszka, czyli 12 sztuk. Pozdrawiam :)

  • Chomiq

    Bananowo-czekoladowe były super, w wersji zmodyfikowanej przeze mnie z wkładem z karmelizowanych truskawek też. Czekoladę na następne już jakiś czas temu kupiłem, więc akurat w sam raz na weekendowy wypiek.

    • mmm.. brzmi pysznie :) Pochwal się koniecznie jeśli będziesz robić kiedyś jakieś zdjęcia! Pozdrawiam :)

  • paulina

    Dlaczego mi się czekolada rozpuszcza i nie ma kawałeczów w babeczkach jakiej używasz czekolady?

    • Moja też się rozpuszcza :) Zostają tylko duże kawałki. Używam ciemnej czekolady z dużą zawartością kakao. Pozdrawiam

  • Lil

    Pyszne pyszne i jeszcze raz pyszne, bardzo prosty w wykonaniu przepis a ile radości😊

  • Jo

    A mozna dodac zurawine zamiast gorzkiej czekolady? Choc ciut „lzejsze” beda ;)

    • Cześć, pewnie! Możesz poeksperymentować :) Do babeczek pasują różne dodatki. Pochwal się jak się udały :) Pozdrawiam

  • ola

    A można zamiast gorzkiej czekolady dodać czekolade oreo?

    • Cześć Ola, tak, oczywiście, ale oreo nie będzie chrupiące w upieczonych babeczkach, ponieważ wchłonie wilgoć z ciasta. Ale smak zostaje :) Daj znać jak się udały, pozdrawiam :)

      • ola

        Cześć babeczki były pyszne pozdrawiam

  • metisse

    Świetny przepis! Dodałam konfitury z wiśni (zapasy do Babci) i wyszły….rewelacyjnie! :) Zmiecione zostały w ciągu 30 sekund :D Pozdrawiam!

    • Oooo, to bardzo się cieszę!! I wiadomo, z babcinymi konfiturami najlepiej :D

  • Ania
    • To wspaniale! Bardzo dziękuję za zdjęcia :)

  • Lejla

    Babeczki czekoladowe sprawdziły się bardzo dobrze jako baza do moich Halloweenowych potworków 😁 W roli zwojów mózgowych i potworzastych futerek – pyszny krem budyniowy
    https://uploads.disquscdn.com/images/c470c1041aa65127b6f2a7db049b2424a1fe0250e40bd311ad0538547991ee35.jpg

    • O raaany!!! :D wyglądają straasznie pysznie ;) dziękuję za zdjęcie!

  • Agnieszka Brożyńska-Laboš

    https://uploads.disquscdn.com/images/951ad71ee8fb386cfbb2fa280f36f0bda43f857daa21dc6d836d34c090ea4be1.jpg Przepis jest idealny, babeczki wyszły pyszne :) Posmarowałam je serkiem z miodem i masłem, znikały błyskawicznie :)

    • Wyglądają bajecznie! :) bardzo dziękuję za zdjęcie :)

  • Xxx Xxxx

    Witam. Piekłam dzisiaj babeczki z Pani przepisu i chciałabym bardzo podziękować, ponieważ wyszły pyszne spróbuje jeszcze inne przepisy ale widać na gołe oko że są wspaniałe pozdrawiam :D

    • To wspaniale! :) bardzo się cieszę, że się tak udały, pozdrawiam serdecznie :)

  • Marta Halke
    • Oooo jakie ja tu dobroci z rana znajduję :D dzięki za zdjęcie! :)

  • Pingback: Pieczenie babeczek | W królestwie Motylków()

  • Daria Lewandowska

    Babeczki wyglądają pysznie ! <3

    Można wiedzieć jakim są robione aparatem

    • Cześć Daria, mam Nikona D5100, już dosyć wysłużony, ale daje radę :)

  • Paulina

    Wspaniałe !! Dziękuje !! To mój drugi udany przepis z Twojego bloga a jestem małym beztalenciem. Sa pychaaaaa

    • Ale się cieszę, że Ci się udały! :) Trzymam kciuki za kolejne wypieki! Pochwal się koniecznie jak wyszło, najlepiej ze zdjęciem ;) Pozdrawiam!

  • R

    Hej, z termoobiegiem na jaką temperature dac piekarnik i na ile min ?

    • Cześć, termoobieg to ok. 10-20 stopni więcej. Możesz nastawić na 180, góra dół, na ok. 20-25 minut, pod koniec dobrze mieć je na oku. Pozdrawiam :)

  • Ola

    Czy ma pani przepis na babeczki czekoladowe z chili? Jeśli tak to proszę napisac mi przepis w komentarzu. Z góry dziękuję ;)

    • Hej, niestety nie :) możesz zamiast czekolady zwykłej dodać taką z chilli lub po prostu dorzucić chilli w proszku do suchych składników – tak bym zgadywała ;)

  • PaulinaP

    Kobieto spadłaś mi z nieba :D babeczki wyszły rewelacyjnie :D następnym razem gdy będę je robiła to zamienię gorzką czekoladę na białą ;) dla kontrastu :) a jak pachnie w całym domu <3 Dziękuję!!

    • Wspaniale, że tak Ci się udały, bardzo się cieszę! :) Pochwal się gdybyś coś kiedyś jeszcze piekła. Pozdrawiam :)

  • Alicja

    Świetne! Właśnie wyszły z piekarnika, ledwo ostygły i już spróbowałam i są pyyyyycha! Jedyna moja modyfikacja – nie miałam zwykłego kakao, ale za to użyłam bardzo popolarnego Nesquika (dałam łyżkę więcej) i są rewelacyjne ;-) Pierwszy raz natrafiłam na ten blog i będę zaglądać częściej ;-) polecam gorąco!

    • Cześć Alicja, bardzo mi miło, że Ci się u mnie spodobało – polecam się na przyszłość ;) i wrzuć mi kiedyś zdjęcie, jeśli będziesz coś jeszcze piekła, coo? ;) Pozdrawiam!

  • Jago

    Fantastyczne! Rodzinka się zachwycala. Pozdrawiam :)

  • Oliwia

    Mistrzostwo :) Mam 12 lat, ale już uwielbiam piec ciastka i babeczki, dlatego zawsze inspiruję się Twoim blogiem :)

    • Dzięki! Bardzo mi miło! :) Ale rodzice muszą mieć z Tobą w domu fajnie – tyle dobrych rzeczy do spróbowania ;) Pochwal się kiedyś, jak będziesz coś piekła. Pozdrawiam serdecznie :)

  • KrólowaSkarpetek

    Mam zamiar upiec :) Ile babeczek wychodzi z jednej porcji? I czy po upieczeniu można na przykład strzykawką wstrzyknąć nutelle ? Pozdrawiam :)

  • Justyna

    Próbowałam zamienić mąkę pszenna na kokosowa i mleko zwykle na sojowe niestety coś poszło nie tak bo wyszły a`la kokosanki bardzo kruche . Co robię nie tak? Czy maka kokosowa nadaje się do tego? Czy zamieniać 1:1 ?

    • Cześć Justyna, nie jestem ekspertem jeśli chodzi o wypieki bez mąki pszennej, ale słyszałam, że żeby zachować strukturę wypieków miesza się 1:1 lub ew. 1:2 mąkę pszenną z nie-pszenną. Jeśli nie możesz jeść glutenu najlepiej spytać na blogach lub forach, które zajmują się tylko takimi wypiekami. Pozdrawiam!

  • Lubiejeść

    Upiekłam dziś dla rodziny babeczki z twojego przepisu czekoladowe, waniliowe, i bananowe razem było ich z 50 najwięcej upiekłam tych czekoladowych ale wszystkie były przepyszne znikły w ciągu pół godziny planuje upiec jeszcze sernik. Uwielbiam twój blok, jestem tu od niedawna a upiekłam już prawie wszystko. Mam 14 lat i uwielbiam piec z twoich przepisów3.

    • Oooo rany, ale mi miło :D Bardzo się cieszę, że tak Ci się u mnie spodobało! Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gosia

    Dzisiaj upiekłam Twoje babeczki-wyszły super smaczne ! :) Ale mam jedno pytanie: ciasto wyszło mi dosyć gęste więc wyszły bardzo nierówne od nakładania :/ 1szklanka to jaka pojemność? Chodzi mi o mąkę bo chyba dalam jej za dużo. Ile gram mąki i ml plynnych produktów? :)

    • Cześć Gosia, taka standardowa szklanka w przepisach ma 250 ml płynu, mieści się w niej ok. 150-160 g mąki pszennej. Różne produkty mają różną gęstość więc cukier będzie już ważył inaczej itd. Pozdrawiam :)

  • Michalina Kalisz

    hej, mam pytanie czy jeśli dodam cukru pudru zamiast zwykłego cukru to wyjdzie jak na obrazku? bo niby nie do wszystkiego można tak zamieniac ;p

    • Cześć Michalina, powinno być ok, ale dałabym go nieco więcej, bo 0,5 szklanki cukru to 100 g, a ta sama objętość cukru pudru to ok. 60 g. Pozdrawiam :)

  • Ania

    Przetestowałam mnóstwo przepisów na muffinki i klapa :( ale twój jest fantastyczny!!wyszły przepyszne :) mąż poprosił żeby następnym razem zrobić też i dla niego trochę waniliowych :) wystraszyłam się konsystencji ciasta, ale niepotrzebnie!znikły tak szybko jak zostały zrobione :) Dziękuję bardzo :)

    • Cześć Ania, bardzo się cieszę! :) Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem, jeśli będziesz je jeszcze piekła :) Pozdrawiam!

  • Klaudia

    Czy zamiast oleju można dać masło?

    • Tak, ale trzeba je rozpuścić i ostudzić. Pozdrawiam :)

      • Klaudia

        Super 😍😍😍dziękuję!

  • Paulina Zyla

    witam :) a ja mam problem :/ bo nie posiadam specjalnej foremki metalowej na muffinki a bardzoo chciała bym je zrobic czy macie kobitki jakiś pomysł ? :)

    • Cześć Paulina, ja piekłam kiedyś babeczki w szklanych kubkach po świeczkach z Ikei (akurat taki rozmiar był mi potrzebny), robiłam do nich papilotki z papieru do pieczenia, tak jak w tym przepisie: http://ciastkozercy.pl/muffinki-szpinakowe/ Jedyne zastrzeżenie jakie mam to to, żeby nie wkładać pustych kubków do wody, kiedy są jeszcze gorące, bo mogą popękać z powodu różnicy temperatur. Pozdrawiam :)

  • Joanna Pl

    witam,
    Czy do przepisu zamiast proszku do pieczenia można dać sodę oczyszczoną? Czy będzie to taka sama ilość? Jestem w ciąży i nie mam zgagi tylko po wypiekach na sodzie, :( a babeczki wyglądają pysznie!

    • Cześć Asia, nie próbowałam ich piec na sodzie, ale robi je się tak szybko, że na Twoim miejscu chyba bym po prostu zaryzykowała i sprawdziła. Zacznij może od 1 łyżeczki, bo soda ma dosyć charakterystyczny smak i może być wyczuwalna. Pochwal się koniecznie jak się udały! Pozdrawiam serdeczenie i trzymam kciuki ;)

  • Gosiaczek

    Witam, czy moza użyc oleju kososowego?

    • Cześć Gosia, tak, możesz dodać olej kokosowy, ale trzeba go wcześniej rozpuścić, żeby dobrze wymieszał się z resztą ciasta. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Wcale niełatwo o dobry przepis na babeczki, a ten jest bardzo udany, gratuluję :)
    Moja dwunastoletnia córka właśnie upiekła i są świetne. Dzięki ; )

  • Marta Buczkowska

    Jedna szklanka mąki ile to gram? Pozdrawiam

  • Julia Szatybełko

    będę piekła trzy tace dla klasy z okazji moich urodzin 28.03, a klasa liczy 28 osób więc jak wyjdą smaczne będę z siebie dumna

    • Uau, to się nazywa wyzwanie! :) Pochwal się koniecznie jak się udały :)

  • Jola

    Ile babeczek wychodzi mniej więcej z tego przepisu ? :)

  • Gamerka PL

    Mi wyszło 9 babeczek.Szybkie,proste i pyszne ;)

    • Cieszę się, że się udały! :)

    • Szczerbuś Machnicki

      mi wyszło 12-15

  • Gabi

    jaki to ma był olej?

    • daję słonecznikowy, ale inny też im nie zaszkodzi. Piekłam też np. z kokosowym. Pozdrawiam :)

  • Asia W.

    Babeczki wyszly pyszne, przepis latwy.. ale papierki bardzo ciezko sie odklejaja od ciasta. Wlasciwie niemozliwe jest zeby je w calosci z papierka wyjac. Jakies pomysly co mam poprawic? Dlaczego tak wyszlo? Cyz tak po prostu z nimi jest? :)

    • Cześć Asia, powinny się odklejać bez trudu. Może być kilka powodów: 1. babeczki muszą być dobrze upieczone, skórka powinna być rumiana, 2. łatwiej ściągnąć papierki, kiedy babeczki są już ostudzone, 3. trzeba je studzić na kratce lub odwrócić do góry nogami jeśli nie masz kratki, jeśli zostaną w blaszce zaparują i papierki będą się mocno trzymać ciasta. 4. może być to wina papilotek – też miewałam takie, które odklejały się gorzej. To chyba wszystko co przyszło mi do głowy :) Mam nadzieję, że z następnymi pójdzie lepiej! Pozdrawiam :)

  • Klaudia

    czy mozna zrobic w maszynie do babeczek? jaki wtedy czas pieczenia?

  • Małgosia

    mam i ja :) są pyszne i bardzo proste :)

  • Małgosia
  • Angelika

    Cześć!
    Ja dodałam zamiast czekolady czekoladowy krem wedlowski, wyszło super :)
    Fantastyczny przepis, dziękuję ;)

    • Ooo, musiało być pysznie! :) a dawałaś do środka czy wiciskałaś na gotowe babeczki?

  • Magda

    Uwielbiam ten przepis :) Czasem lekko go modyfikuję, ale babeczki zawsze wychodzą. Dziękuję i pozdrawiam.

    • Bardzo się cieszę! :) Pochwal się kiedyś jakimś zdjęciem jak będziesz piekła ;)

Instagram