Placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe 11

Placuszki dyniowe miały być dziś na niedzielne śniadanie, ale cóż… zaspałam ;) Myślę, że równie dobrze można z nimi zaczekać do podwieczorku :) Są puszyste i delikatne, przypominają nieco amerykańskie pancake’i, ale dodatkowo mają pyszny dyniowy posmak.

Składniki:

1 szklanka mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g purée z dyni (około 0,5 szklanki)
0,5 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1 jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Zaczynamy od przygotowania purée z dyni. Dynie kroimy na małe kawałki (można zostawić skórkę) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie można sprawdzić drewnianym patyczkiem czy dynia jest miękka. Wyciągamy z piekarnika, oddzielamy miąższ od skórki, całość miksujemy w blenderze na gładką masę.

Placuszki dyniowe 1

Placuszki dyniowe 2

Placuszki dyniowe 3

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, w drugiej misce mieszamy razem maślankę, jajko, olej, ekstrakt z wanilii i purée z dyni. Łączymy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Placuszki dyniowe 4

Placuszki dyniowe 5
Placuszki dyniowe 6

Placuszki dyniowe 7

Patelnie przecieramy papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju, nakładamy około 2 łyżek ciasta na jeden placuszek, pieczemy z obydwu stron na rumiany kolor.

Placuszki dyniowe 8

Placuszki można podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem lub masłem. Lub wszystkim naraz ;)

Placuszki dyniowe 9

Placuszki dyniowe 10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Cotakpachnie?

    piękne :)

  • Wiktoria

    Wyglądają pysznie!Koniecznie muszę wypróbować przepis(:

    • Sezon na dynię już trwa, więc można zaczynać :)