Oponki serowe

Przepis na oponki serowe dostałam od mojej Cioci, w jej oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek o średnicy ok. 4 cm.

Składniki:

250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg)
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego

+  ok. pół litra oleju do smażenia, cukier puder do posypania

Wszystkie składniki przed przygotowaniem ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy.

Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twaróg, warto go wcześniej nieco rozbić mikserem.

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy oponki – ja użyłam okrągłej foremki i tylki.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po klika minut z każdej strony aż się zarumienią. Ja smażyłam je na dużej patelni –  Odkładamy na papierowy ręcznik lub ściereczkę, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeszcze ciepłe oponki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Joanna Asia

    Witam. Jak bym chciała zrobic połowę tej ilosci oponek to wszystkie składniki na pół??

    • Cześć Asiu, tak, dzielisz na pół, tutaj nie ma skomplikowanych proporcji :)

  • Monika Ewa Bagińska

    Witam. Ja dałam wszystko wg przepisu i nie wyszła mi konsystencja plasteliny. Musiałam dodać mąki. Jeszcze nie piekłam więc nie wiem co wyjdzie. Dam znać.

    • Monika Ewa Bagińska

      i niestety …..twarde jak kamień

      • o niee… a jaki miałaś serek? może miał dużo wody?

      • nicka

        U mnie to samo, pierwszy raz coś mi nie wyszło z tej stronki… Ale też muszę przyznać, że pączki to było coś do czego nigdy nie miałam talentu, jednak oponki serowe zwykle się udawały, tylko nie pamiętam z jakich przepisów właśnie.

  • pasterka

    Normalnie przepieknie wyglądają, smaka narobiły. Takie złociste. Jutro będę robić.

  • Małgorzata K

    A to nasze pierwsze, ale nie ostatnie oponki. Pycha! Dziękujemy 😁. https://uploads.disquscdn.com/images/9938605b513bf1219ab7d07c097b46e152e28943c1e90e05e5f289e935d7a9a2.jpg

  • Katarzyna Derylak

    Zrobiłam zgodnie z przepisem i ciasto nie wyrosło podczas smażenia. Może powinniśmy dodać proszek do pieczenia?