Muffinki szpinakowe

Muffinki szpinakowe 11

Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek.

Składniki:

250 g mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony)
1 jajko
100 g orzeszków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Muffinki szpinakowe 1

Muffinki szpinakowe 2

Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 3

Muffinki szpinakowe 4

Muffinki szpinakowe 5

Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki.

Muffinki szpinakowe 6

Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 7

Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy.

Muffinki szpinakowe 8

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Muffinki szpinakowe 9

Muffinki szpinakowe 10

Muffinki szpinakowe 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Wszystko co jest ze szpinakiem musi być pyszne ;)

  • Patka

    Mogę wiedzieć w jakiej formie (średnica w cm) robiłaś tartę oreo z malinami? :-)

    • Cześć, moja forma ma 25 cm średnicy :) Pozdrawiam

  • Kinga B

    Wybitnie nie lubię szpinaku, ale zrobiłam z myślą o moim mężczyźnie – był zachwycony :) Następnym razem spróbuję jednej zanim zdąży zjeść wszystkie, może się przekonam do zieleniny :D Dzięki za przepis!

    • Jak fajnie, że mu smakowało! Ja nie przepadam za szpinakiem w postaci takiej smętnej ciapki do obiadu, w babeczkach za to jest super :)

  • andziullina

    Jakie zielone i wiosenne muffinki. Idealne do majówkowego kosza piknikowego. Muszą być pychaaa! Lecę kupić szpinak

  • Spróbuj zrobić muffinki z fasoli.

  • jtn

    uwielbiam szpinak, a w takiej wersji jeszcze nie miałem okazji próbować :)