Please assign a menu to the primary menu location under menu

Muffinki szpinakowe

Muffinki szpinakowe 11

Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek.

Składniki:

250 g mąki
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
200 g mrożonego szpinaku (lub świeży szpinak: pokrojony i przesmażony)
1 jajko
100 g orzeszków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz

Suche składniki mieszamy razem w misce.

Muffinki szpinakowe 1

Muffinki szpinakowe 2

Do rozmrożonego szpinaku (lub przesmażonego jeśli decydujemy się na świeży) dodajemy mleko, olej, jajko i przeciśnięty ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 3

Muffinki szpinakowe 4

Muffinki szpinakowe 5

Orzeszki kroimy na drobniejsze kawałki.

Muffinki szpinakowe 6

Łączymy suche i mokre składniki i dokładnie mieszamy.

Muffinki szpinakowe 7

Na koniec dodajemy pokrojone orzeszki i mieszamy.

Muffinki szpinakowe 8

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Muffinki szpinakowe 9

Muffinki szpinakowe 10

Muffinki szpinakowe 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Wszystko co jest ze szpinakiem musi być pyszne ;)

  • Patka

    Mogę wiedzieć w jakiej formie (średnica w cm) robiłaś tartę oreo z malinami? :-)

    • Cześć, moja forma ma 25 cm średnicy :) Pozdrawiam

  • Kinga B

    Wybitnie nie lubię szpinaku, ale zrobiłam z myślą o moim mężczyźnie – był zachwycony :) Następnym razem spróbuję jednej zanim zdąży zjeść wszystkie, może się przekonam do zieleniny :D Dzięki za przepis!

    • Jak fajnie, że mu smakowało! Ja nie przepadam za szpinakiem w postaci takiej smętnej ciapki do obiadu, w babeczkach za to jest super :)

  • andziullina

    Jakie zielone i wiosenne muffinki. Idealne do majówkowego kosza piknikowego. Muszą być pychaaa! Lecę kupić szpinak

  • Spróbuj zrobić muffinki z fasoli.

  • jtn

    uwielbiam szpinak, a w takiej wersji jeszcze nie miałem okazji próbować :)

insta-pop