Please assign a menu to the primary menu location under menu

Muffinki pizza

Muffiny pizza 13

Dziś nieco inne spojrzenie na muffinki, które… wcale nie będą słodkie :) Drożdżowe ciasto, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – muffinki pizza świetnie sprawdzą się jako słona przekąska na imprezę, jest to też fajna alternatywa jeśli chcecie upiec coś na Dzień Chłopaka, ale główny zainteresowany jest raczej mięsożerny :)

Składniki:

2 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej, ale może być pszenna)
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
50 g drożdży
5 łyżek oliwy
0,5 szklanki ciepłej wody
1 ząbek czosnku
oregano

Składniki na sos:

1 szklanka pasaty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
0,5 małej cebuli
oregano
zioła prowansalskie
sól
pieprz

+ ulubione składniki, u mnie: 1 kulka mozzarelli, czarne oliwki, kabanosy (kiedy potnie się je na cienkie kawałki wyglądają jak mini salami :) ), bazylia do dekoracji

 

Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Muffiny pizza 1

Muffiny pizza 2

Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto.

Muffiny pizza 3

Muffiny pizza 4

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na blacie na cienki placek podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm i wykładamy nimi foremkę na muffinki nasmarowaną wcześniej oliwą z oliwek. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Muffiny pizza 5

Muffiny pizza 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

Muffiny pizza 7

Na każdą mini pizze nakładamy sos pomidorowy i układamy ulubione dodatki.

Muffiny pizza 8

Muffiny pizza 9

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy przez około 15-20 minut.

Muffiny pizza 10

Muffiny pizza 11

Przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią.

Muffiny pizza 12

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Tata

    Wiesz dobrze, że nie jestem ekspertem od słodyczy. To jednak było bardzo pyszne następny przepis na ciastka – więcej kiełbasy, boczku no i trochę cebuli. Dziękuje za możliwość degustacji Tata

    • Cześć tato, (uwielbiam jak się podpisujesz tata :D ), nie ma sprawy, dla Ciebie mogę zrobić nawet z cebulą

  • Nikola

    Jeśli kupiłam drożdże, które wystarczy już tylko wymieszać z mąka, mam pominąć pierwszy etap, ale czy też ten w którym ciasto musi zostać do wyrośnięcia w ciepłym miejscu?

    • Nie musisz już ich rozrabiać, można dodać od razu do mąki, ale wyrobione ciasto powinno jeszcze wyrosnąć, inaczej nie będzie puszyste. Pozdrawiam :)

  • Nikola

    Jeśli mam te gotowe drożdże i ta cała masa jest bardzo krucha i bardzo jasna a nie tak jak twoja na zdjęciu. Co Robić?

    • moja jest z mąki pełnoziarnistej dlatego jest ciemniejsza, jeśli masa się za bardzo kruszy możesz dodać trochę więcej oliwy z oliwek. Mam nadzieję, że się udały :)

  • Ewa Kowalik

    Robię je namiętnie, poza tym to ciasto stosuję także jako spod do pizzy. Sprawdza się rewelacyjnie :-)

    • Cześć Ewa, bardzo mi miło! :) cieszę się, że przepis Ci się spodobał. Pochwal się kiedyś jak będziesz piekła :) Pozdrawiam!

insta-pop