Muffinki bananowo czekoladowe

Muffinki bananowo czekoladowe 10

Muffinki bananowo czekoladowe 12

Uwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami (tutaj przepis) – są idealnie wilgotne, puszyste i pachną już podczas pieczenia (po wyciągnięciu z piekarnika jest już tylko lepiej :) ). Dziś puszysta wersja z dużą ilością czekolady :)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
1 duże jajko
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu)
1/2 szklanki cukru
2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno dojrzałe)

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać papilotki tulipany lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia, bo babeczki będą dosyć wysokie. Dodatkowo duże papilotki sprawią, że czekolada, która czasem wystaje z ciasta nie przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno.

 Muffinki bananowo czekoladowe 1

W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę.

Muffinki bananowo czekoladowe 2

W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników.

Muffinki bananowo czekoladowe 3 Muffinki bananowo czekoladowe 4

Mieszamy razem suche i mokre składniki.

Muffinki bananowo czekoladowe 5

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami (te, które widzicie na zdjęciach zrobiłam sama z papieru do pieczenia).

Muffinki bananowo czekoladowe 6

Babeczki pieczemy około 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Muffinki bananowo czekoladowe 7

Przed wyciągnięciem z piekarnika warto upewnić się, że babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Muffinki bananowo czekoladowe 8

Muffinki bananowo czekoladowe 9

Muffinki bananowo czekoladowe 10

Muffinki bananowo czekoladowe 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

  • gin

    Wersja de luxe :) Podoba mi się ogromnie :)

    • moja rodzina ostatnio bardzo je polubiła, więc piekę często :) Są super, bo można wziąć do łapki na spacer do parku ;)

  • Chomiq

    Zrobione w ramach prezentu na dzień kobiet ;)

    • mmm, taki prezent to też bym mogła dostać ;) najlepiej rano do łóżka :D

  • mariola

    a mozna zrobic takie nie dodajac kakao a reszte jak w przepisie? zeby byly wanioliowe z bananami i czekolada…:)????

  • SmoothGentle

    Hello, taka porada, jeśli nie macie takich foremek do muffinków to można: wyciąć kwadraty z foli aluminiowej i włożyć ją do szklanki najlepiej takiej do whiskey, tak aby folia przybrała jej kształt, następnie włożyć papier do pieczenia i docisnąć papier do foli i gotowe zrobią się takie właśnie foremki ;D.

    • oo super pomysł z folią, właśnie tak robię z papierem do pieczenia :) ale Twój sposób chyba jest łatwiejszy. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Wyjdzie na zwykłym oleju? :)

    • Wyjdzie :) ważne tylko, żeby ilosć się mniej więcej zgadzała :) Pozdrawiam

  • Diane

    Można zamiast maślanki użyć mleka ?

    • Cześć, tak możesz dać mleka, to nie będzie dokładnie to samo, ale też się udadzą :)

      • Aga Mat

        A moe lepiej jogurtu jesli sie nie ma maslanki?

  • Chomiq

    Do muffinek spokojnie można też dodać owoce smażone z cukrem na patelni (lekko podlewane wodą żeby się nie przypaliły). Świetnie smakują z tak przygotowanymi truskawkami lub borówkami (w zimie spokojnie można zmieszać borówki z suszoną żurawiną). Wkładka owocowa wychodzi gęsta i nie wylewa się z muffinki podczas pieczenia jak np konfitura.

Instagram