Please assign a menu to the primary menu location under menu

Muffinki bananowo czekoladowe

Muffinki bananowo czekoladowe 10

Muffinki bananowo czekoladowe 12

Uwielbiam piec muffinki, bo to ten rodzaj ciasta, który po prostu wymieszacie w misce łyżką, całość jest upieczona w mniej niż pół godziny, a efekt końcowy zawsze jest super. To takie wypieki awaryjne, kiedy wiecie, że nie macie dużo czasu, bo goście już prawie dzwonią do drzwi. Jedne z moich ulubionych muffinów to te z bananami (tutaj przepis) – są idealnie wilgotne, puszyste i pachną już podczas pieczenia (po wyciągnięciu z piekarnika jest już tylko lepiej :) ). Dziś puszysta wersja z dużą ilością czekolady :)

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
200 g czekolady (ja dałam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
1 duże jajko
1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju kokosowego (mierzymy po roztopieniu)
1/2 szklanki cukru
2 duże banany lub 3 mniejsze (powinny być mocno dojrzałe)

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać papilotki tulipany lub zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia, bo babeczki będą dosyć wysokie. Dodatkowo duże papilotki sprawią, że czekolada, która czasem wystaje z ciasta nie przyklei się do blaszki. Czekoladę kroimy na kawałki – nie musi być bardzo drobno.

 Muffinki bananowo czekoladowe 1

W misce mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kakao i pokrojoną czekoladę.

Muffinki bananowo czekoladowe 2

W drugiej misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy maślankę i jajko (koniecznie w temperaturze pokojowej inaczej olej kokosowy zrobi się twardy), cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy do połączenia składników.

Muffinki bananowo czekoladowe 3 Muffinki bananowo czekoladowe 4

Mieszamy razem suche i mokre składniki.

Muffinki bananowo czekoladowe 5

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami (te, które widzicie na zdjęciach zrobiłam sama z papieru do pieczenia).

Muffinki bananowo czekoladowe 6

Babeczki pieczemy około 25 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Muffinki bananowo czekoladowe 7

Przed wyciągnięciem z piekarnika warto upewnić się, że babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Muffinki bananowo czekoladowe 8

Muffinki bananowo czekoladowe 9

Muffinki bananowo czekoladowe 10

Muffinki bananowo czekoladowe 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

  • gin

    Wersja de luxe :) Podoba mi się ogromnie :)

    • moja rodzina ostatnio bardzo je polubiła, więc piekę często :) Są super, bo można wziąć do łapki na spacer do parku ;)

  • Chomiq

    Zrobione w ramach prezentu na dzień kobiet ;)

    • mmm, taki prezent to też bym mogła dostać ;) najlepiej rano do łóżka :D

  • mariola

    a mozna zrobic takie nie dodajac kakao a reszte jak w przepisie? zeby byly wanioliowe z bananami i czekolada…:)????

  • SmoothGentle

    Hello, taka porada, jeśli nie macie takich foremek do muffinków to można: wyciąć kwadraty z foli aluminiowej i włożyć ją do szklanki najlepiej takiej do whiskey, tak aby folia przybrała jej kształt, następnie włożyć papier do pieczenia i docisnąć papier do foli i gotowe zrobią się takie właśnie foremki ;D.

    • oo super pomysł z folią, właśnie tak robię z papierem do pieczenia :) ale Twój sposób chyba jest łatwiejszy. Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Wyjdzie na zwykłym oleju? :)

    • Wyjdzie :) ważne tylko, żeby ilosć się mniej więcej zgadzała :) Pozdrawiam

  • Diane

    Można zamiast maślanki użyć mleka ?

    • Cześć, tak możesz dać mleka, to nie będzie dokładnie to samo, ale też się udadzą :)

insta-pop