Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant – małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie).

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ciepłej wody
sól
oregano
zioła prowansalskie

salami
oliwki
mozzarella
pomidory z puszki
1 mała cebula

Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Mini pizzeriny

Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia.

Mini pizzeriny

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

Mini pizzeriny

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mini pizzeriny

Mini pizzeriny

Mini pizzeriny

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę.

Mini pizzeriny

Pieczemy około 15 min.

Mini pizzeriny

Smacznego!

ciastkożercy.pl