Mini pizzeriny

DSC_0346

Pizza to danie, o którym można śmiało powiedzieć, że sprawdza się na każdej imprezie. Chciałabym Wam zaprezentować jej nieco inny wariant – małe przekąski do pogryzania przy piwie lub winie (lub jakimkolwiek innym trunku sylwestrowym, który preferujecie).

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki ciepłej wody
sól
oregano
zioła prowansalskie

salami
oliwki
mozzarella
pomidory z puszki
1 mała cebula

Ciepłą wodę wlewamy do miski, rozpuszczamy w niej drożdże i cukier. Odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Mini pizzeriny

Do wyrośniętych drożdży dajemy mąkę, sól, przyprawy, oliwę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko razem i zarabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce do wyrośnięcia.

Mini pizzeriny

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

Mini pizzeriny

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Mini pizzeriny

Mini pizzeriny

Mini pizzeriny

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni. Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę.

Mini pizzeriny

Pieczemy około 15 min.

Mini pizzeriny

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • IGA

    czy zamiast tradycyjnych drożdży mogą byc suche drożdże (i ile ich wtedy),czy zamiast oliwy może byc olej?

    • Róża

      Cześć :) Oczywiście możesz użyć suchych drożdży, na opakowaniu bedzie napisane na ile mąki wystarcza saszetka. I myśle, że nic takiego się nie stanie jeśli dodasz oleju zamiast oliwy. Trzymam kciuki, powodzenia :)

  • Ala

    Ten sos został zrobiony własnoręcznie? jak go zrobić? można zastąpić go keczupem?

    • Ten jest zrobiony własnoręcznie, instrukcja nad zdjęciem z małym rondelkiem i przecierem pomidorowym :)

      Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pomidory, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu, żeby odparować większość wody. Sos powinien być gęsty i jednolity. Odstawiamy do przestudzenia.

      Myślę, że można dodać kaczup, ale sos jest lepszy ;)

  • Agnieszka Dawidowicz

    Osobiście ostatnio je robiłam. Wyszły świetne, wszystko zrobione zgodnie z przepisem, Polecam serdecznie ! :)

    • Ja też je bardzo lubię, w prawdzie jest z nimi trochę pracy, ale są tego warte :)

  • Róża

    Robiłam je dzisiaj świetne moja ciocia była zachwycona.

    • Cześć Róża, tak rzadko mi się zdarza spotykać moje imienniczki :) cieszę się, że przepis się przydał!

Instagram