Mikołajowe brownie

Mikołajowe brownie 15

Z okazji Mikołaja przedstawiam Wam mikołajowy wariant brownie z truskawkami :) Dziś zamiast standardowej blachy na ciasto zdecydowałam się na malutkie foremki na babeczki. Jeśli chcecie rzucić okiem na pierwsze brownie, które pojawiło się na blogu, znajdziecie je tu. Truskawkową mikołajową dekorację można zrobić także z dowolnych innych czerwonych drobnych owoców, ostatnio w Lidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki.

Składniki na ciasto

+ truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella)

Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia.

Mikołajowe brownie 1

Mikołajowe brownie 2

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

Mikołajowe brownie 3

Mikołajowe brownie 4

Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką lub miksujemy na wolnych obrotach.

Mikołajowe brownie 5

Łączymy ze sobą masę jajeczną z przestudzoną masą czekoladową.

Mikołajowe brownie 6

Ciasto przekładamy do mini foremek na muffinki wyłożonych papierkami. Jeśli nie mamy foremek możemy upiec brownie także w całości na blaszce około 20×22 cm i po upieczeniu pokroić na małe kwadraty wielkości około 1 truskawki.

Mikołajowe brownie 7

Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni, jeżeli pieczemy mini babeczki wystarczy im około 10 – 15 minut w piecu, jeśli całą blaszkę będzie potrzebować 20 – 25 minut.

Mikołajowe brownie 8

W czasie kiedy ciasto jest w piecu myjemy truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki.

Mikołajowe brownie 9

Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki.

Mikołajowe brownie 10

Mikołajowe brownie 11

Mikołajowe brownie 12

Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem, można użyć też gęstego waniliowego serka homogenizowanego.

Mikołajowe brownie 13

Mikołajowe brownie 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Maria

    Super pomysł :) jak zawsze fajne pomysły można u Ciebie znaleźć.

    • dzięki! miło mi, że Ci się u mnie podoba ;) Pozdrawiam!

  • Monika

    Witam czy w standardowych foremkach na mufinki też pieczemy 20-25 min ? Pozdrawiam Monika

    • Tak, właśnie to miałam na myśli – małe papilotki: 10-15 minut, standardowy rozmiar 20-25. Już poprawiam, żeby nie było wątpliwości. Dzięki! :)