Kruszonka

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 11

Kruszonkę mojej babci uwielbiałam jeść nawet na surowo. Była niezbędnym elementem każdego drożdżowego placka, dziś przepis babci przydaje mi się najczęściej kiedy piekę babeczki. Podane proporcje wystarczą na dużą blachę ciasta, kruszonkę można jednak bez problemu przechowywać, dlatego nawet jeśli nie potrzebujecie aż tak dużej porcji warto zrobić za jednym razem trochę więcej i w szczelnym pojemniku zamknąć w lodówce. Kulkę kruszonki można także zawinąć w folię i zamrozić – po wyciągnięciu wystarczy zetrzeć na tarce prosto na ciasto.

Składniki:

0,5 kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 kopiasta szklanka mąki
cukier waniliowy
szczypta proszku do pieczenia

Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.

Babeczki truskawkowe 20

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Agnieszka Kozieja

    Jak długo można ją przechowywać.