Kruche ciasteczka maślane

Walentynkowe kruche serduszka 5

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden z najbardziej podstawowych przepisów i na pewno przyda się do przygotowania domowych wypieków.

Składniki:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła (margaryny)
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Oliwia X

    Czy śmietana jest konieczna?

    • Czasem nie jest potrzebna, to zależy np. od tego jak duże masz jajka, ja lubię mieć tak na wszelki wypadek gdyby ciasto wychodziło mi za suche. Jeśli nie chcesz dawać śmietany, daj po prostu odrobinę mniej mąki. Pozdrawiam :)

  • Lipstajn

    Ile ciasteczek wychodzi z 0,5kg mąki? Chciałabym zrobić z połowy składników i się waham.

    • Mnie wychodzą tak 3-4 blaszki, w zależności od tego jak cienko rozwałkujesz ciasto. Pozdrawiam :)

  • Nikola

    Masa wychodzi bardzo lepiąca i raczej nie rozwałkuje mi się. Co robić? :D

    • Nikola

      Na dodatek ciągle czuć ‚grudki’

      • Cześć Nikola, są dwa wyjścia – szybsze: możesz dosypać więcej mąki, ale jeśli się trochę przesadzi ciasteczka mogą wyjść po upieczeniu za twarde. I drugie: spróbuj zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (możesz trochę je spłaszczyć), kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej będzie rozwałkować ciasto i nie będzie trzeba dosypywac dużo mąki.

        • Nikola

          Mam czas więc schowałam do lodówki. Czego powodem może być taka masa? :/

  • Nikola

    Godzina minęła a masa wciąż taka sama :/ może dlatego że zamiast masła jest margaryna? Chyba po prostu wyłoże zwykle kulki bo moje wykrywacze się tu nie przydadzą :(

    • hej Nikola, jak poszło? Mam nadzieję, że przynajmniej były smaczne

      • Nikola

        Mimo trudności, wyszły znakomicie! Trochę takie biszkopciki! Zniknęły w jeden dzień :) Dzięki za pomoc i super przepis. Dzisiaj robiłam mini torciki z biszkoptami (twojego przepisu oczywiście :)) a jutro ponownie brownie :D

        • Szaaalona! :D fajnie się z Tobą mają w domu jak im tyle pieczesz ;)

  • Weronika

    Jaką mąkę najlepiej użyć do tych ciasteczek?:)

    • Cześć Weronika, ja używam pszennej. Pozdrawiam :)

  • Magda

    Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego? :)

    • Cześć Magda, konsystencja będzie w porządku, ale dodatkowy tłuszcz ze śmietany sprawia, że ciasteczka są bardziej delikatne – taka magia ;) Moja babcia dawała nawet do tego gęsiego smalcu. Ciasteczka w wersji fit, też się udadzą, ale w mojej opinii niestety te bardziej kaloryczne są smaczniejsze ;) Pozdrawiam!

      • Magda

        Dziękuję za odpowiedź. Ciasteczka wyszły świetne! Tak jak zawsze wszystkie smakołyki z twojego bloga. Szczerze to zawsze dodaję śmietany, lecz po prostu zapomniałam ją dodać do listy zakupów. :)

  • Eweeek

    Śmietana powinna byc kwasna? ?? 18% czy raczej tlusta czyli slodka 36%???? Z gory dzieki ☺

    • Cześć Ewa, musiałam przegapić Twój komentarz… w każdym razie: zwykle daję kwaśną 12 lub 18%. Pozdrawiam!

  • Żaneta Osuch

    witam jaką śmietane Pani dodała do ciasta w kartoniku? ile % ???

    • Cześć Żaneta, zwykle daję kwaśną 12 lub 18%, ale jak dasz trochę kremówki, też będzie ok. Tłuszcz ze śmietany sprawia, że ciasteczka są delikatniejsze. Pozdrawiam :)