Krótki poradnik lukrowania

poradnik lukrowania

U mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików czy żelków. Dalej uwielbiam takie pierniki i obowiązkowo mam przygotowany na święta przynajmniej jeden duży słój, lubię też jednak mieć zapas takich, w których zrobienie dekoracji trwało nieco dłużej i można dać je komuś na prezent. Jeśli Wy także przygotowujecie takie prezentowe pierniki zapraszam na krótki poradnik lukrowania :)

Przepis na lukier

Przepis na pierniki świąteczne

poradnik lukrowania 2

Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.

poradnik lukrowania 5

poradnik lukrowania 10

Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda się też kilka wykałaczek do małych poprawek.

poradnik lukrowania 6

Po przełożeniu lukru do woreczka, obcinamy mały rożek i jesteśmy gotowi do lukrowania.

poradnik lukrowania 8

poradnik lukrowania 3

poradnik lukrowania 1

poradnik lukrowania

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • ann

    przepyszne pierniczki ;)