Please assign a menu to the primary menu location under menu

Krem śmietankowy

Rolada z serduszkami 10

Krem śmietankowy to taka ulepszona wersja bitej śmietany, która nie zjedzie z babeczek przy dekoracji :) Świetnie nada się nie tylko do wyciskania różyczek i ozdób, ale także do przełożenia tortów, ptysiów czy słodkich rolad. Podane proporcję wystarczą na udekorowanie i przełożenie tortu o średnicy do 20 cm lub dwóch blach babeczek (24 sztuki). Jeśli potrzebujemy krem tylko na 1 blaszkę babeczek można użyć tylko 1 serka mascarpone (zwykle są pakowane po 250 g) warto wtedy jednak dać przynajmniej 1 łyżeczkę żelatyny, żeby krem był stabilny.

Składniki:

200 ml śmietany kremówki
500 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Miseczkę z żelatyną kładziemy na garnku z gotującą się wodą (robimy kąpiel wodną) i mieszamy aż znikną wszystkie grudki, zestawiamy z ognia. Dodajemy łyżkę ubitej śmietany i dokładnie mieszamy. Śmietankę z żelatyną wlewamy do reszty ubitej śmietany i miksujemy. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy krem wkładamy do lodówki na minimum pół godziny do stężenia.

  • Klaudia Strycharz

    I właśnie takie przepisy lubię najbardziej, bo czasami niby najprostsze rzeczy mogą nas zgubić… Ostatnio tak miałam z kremówką, która za nic nie chciała się ubić :( Będę pamiętać o tej zamrażarce :)

    • Ja też zawsze patrzyłam z zazdrością jak moja babcia potrafi ubić śmietanę, a jak kiedyś spytałam to powiedziała, że to przecież śmietanfix trzeba dołożyć ;) więc się trochę uspokoiłam, że nie jest ze mną tak źle ;) Zamrażarka pomaga, ale ja i tak do kremu jeszcze dodaję trochę żelatyny, dla pewności.

      • Klaudia Strycharz

        Myślę, że zamrażarka jest nawet ważniejsza od dodatków – bez niej pewnie śmietana wcale się nie ubije – jak moja…

        A i tak to chyba po prostu praktyka czyni mistrza :) Ale fajnie mieć też dobrych nauczycieli :)

  • maja

    a ile wody trzeba dodać do żelatyny?

    • Ja tak leję na oko, żeby była cała zamoczona, myślę, że wyjdzie z 3-4 łyżki

      • maja

        dziękuję :)

        • Proszę bardzo :) Pochwal się kiedyś co upiekłaś :)

          • maja

            Oto, co wczoraj udało mi się zrobić. Waniliowe babeczki i krem śmietanowy :))) (niestety jakość zdjęcia nie powala :/)

          • Jakie śliczne! :) Dekoracja to też Twoje dzieło? Są bajeczne :)

          • maja

            dziękuję bardzo :). tak, dekoracje też robiłam sama- „podstawki” i literki wycięłam z lukru plastycznego a zwierzaki to już lukier królewski :).

          • Nie mogę się na nie napatrzeć :D Fantastycznie wyszły Ci te zwierzątka! a jak robisz lukier królewski? Ze świeżych białek czy wszystko z proszku?

          • maja

            haha, dziękuję bardzo- aż się zaczerwieniłam :). królewski robię na podstawie proszku bezowego – meringue powder z wiltona. surowych białek trochę się obawiam, bo ciastka zazwyczaj wcinają dzieci :). zazwyczaj lukruje pierniki i ciastka na skalę masową, takie muffiny robiłam pierwszy raz :).

  • ontarrio

    czy można zastąpić czymś serek mascarpone?

    • Możesz spróbować dać taki gładki twarożek na sernik (ten sprzedawany w wiaderkach), krem będzie wtedy bardziej kwaskowy, ale też rzadszy, dlatego będzie trzeba dać więcej żelatyny. Jako utrwalacz do kremów z bitej śmietany bardzo dobrze nadaje się też ŚmietanFix lub bita śmietana w proszku (taka do ubijania z mleka). Daj znać jak Ci wyszło :)

      • ontarrio

        a inny rodzaj serka by się nadał? czytałam o różnych ale nie jestem pewna który wybrać żeby nie zepsuć kremu

        • Niestety nic innego nie przychodzi mi do głowy.. możesz też zmienić zmienić proporcje i dać mascarpone i kremówkę pół na pół, tylko wtedy też będzie trzeba trochę więcej żelatyny albo ŚmietanFix – tak dla pewności

          • ontarrio

            chciałam raczej inny serek bo mascarpone jest dla mnie za tłusty, ale dziękuje za odpowiedź :)

  • Aga Dolebska

    Jak dodać ta żelatynę do gotujacej wody???
    Przelać czy zanurzyć miskę? ??

  • marta

    Można dodać kakao albo rozpuszczoną czekoladę, żeby uzyskać krem czekoladowy?

    • Cześć Marta, rozpuszczonej czekolady nie próbowałam, ale kakao możesz dodać śmiało – nie zepsuje konsystencji. Pozdrawiam :)

  • ANia

    Mam pytanie :)
    Czy jeśli chcę zrobić tego kremu mniej,to mogę dać wszystkich składników o połowę mniej?
    I czy od razu po stężeniu mogę krem kłaść na ciasto?
    Pozdrawiam

    • Cześć Ania, tak możesz podzielić składniki przez dwa, połowa porcji starcza np. na 12 sztuk mffinków. Pozdrawiam :)

  • Takiego kremu właśnie szukam! Dziękuję, uwielbiam Pani stronę <3

  • Agata Beringer

    A czy można dodać np. barwnik aby uzyskać kolorowy krem? :)

    • Cześć Agata, możesz dodac barwnik, ale polecałabym Ci te w proszku lub żelu. Barwniki w płynie mogą za bardzo rozcieńczyć krem. Pozdrawiam :)

      • Agata Beringer

        Super! Bardzo Ci dziękuję Różo! :)

  • Patrycja Patenko

    Czy moge zamiast żelatyny dodać galaretkę tylko że rozpuszczoną w małej ilości wody? Ktoś tak próbował? Nie mam akurat żelatyny i tak kombinuje żeby nie iść do sklepu bo mało czasu mam na zrobienie tortu :)

    • Cześć Patrycja, jak się udał tort? :) Tu w przepisie jest dosyć dużo mascarpone, jeśli nie jest gorąco na dworze możesz w ogóle pominąć żelatynę i i tak wszystko powinno ładnie się trzymać. Obstawiałabym, że sama galaretka może nie zadziałać, bo jest jednak dużo mniej skoncentrowana, ten proszek to także cukier, aromaty, barwnik. Zamiast żelatyny dobrze spisuje się śmietanfix. Pozdrawiam :)

  • Izabela

    A kremem dekorowac jak pol godz polezy w lodowce?czy mozna od razu i potem do lodowki?

    • Krem jest dosyć stabilny, więc możesz od razu dekorować, warto jednak gotowe ciasto/babeczki na trochę jeszcze włożyć do lodówki, żeby lekko stężał. Pozdrawiam :)