Krem czekoladowy

Tort czekoladowy z jeżynami 3

Wielkanocne babeczki 5

Uwierzylibyście mi, gdybym Wam powiedziała, że można zrobić wspaniały krem czekoladowy z tylko dwóch składników? :) Wydaje się mało realne, prawda? Ale działa! Więc jestem nim absolutnie zachwycona. Pierwszy raz robiłam go na Wielkanoc i podchodziłam do niego z dużą dozą sceptycyzmu ;) odkąd się udał, to właśnie on najczęściej gości ostatnio na moich tortach i babeczkach. Możecie zobaczyć go np. na Torcie Kinder. Wszystko czego potrzebujecie to śmietana kremówka i czekolada. Ewentualnie jeśli na dworze jest bardzo gorąco lub jeśli Wasze wypieki będą długo czekały na gości, warto dodać utrwalacz do bitej śmietany np. ŚmietanFix.

Składniki na 12 babeczek

350-400 ml śmietany kremówki
150 g ulubionej czekolady (ciemna lepiej trzyma konsystencję kremu)
1 śmietanFix

Na przełożenie i dekorację wysokiego tortu o średnicy do 20 cm trzeba pomnożyć składniki razy 2.

Przygotowanie kremu trzeba rozłożyć na dwa etapy: najpierw przygotowujemy czekoladowy ganache. Śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej na całą noc. Następnego dnia ubijamy czekoladową śmietanę w mikserze. Ważne, żeby była bardzo dobrze schłodzona przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia.

 Smacznego!

ciatkożercy.pl

  • Jak się wystarczająco długo napatrzę na zdjęcie danego dzieła kulinarnego, to potem sama biorę się do roboty, mimo że grafik za dnia bywa napięty. To musi być pyszne ponad miarę :)

    • Jest super i pasuje do wszystkiego :) Pochwal się jak Ci wyszedł, pozdrawiam!

  • Nika

    Mam pytanie czy z białej czekolady ten krem też wyjdzie? Mój chłopak uwielbia wszystko co jest z białą czekoladą i tak kombinuje co dla niego zrobić :)
    Uwielbiam twojego bloga :D

    • Dzięki, bardzo mi miło :) Prawdę mówiąc nie próbowałam jeszcze robić z białej czekolady, w polewach po rozpuszczeniu biała nie zastyga tak sztywno jak ciemna, więc nie wiem czy krem nie wyszedłby nieco rzadszy. Myślę jednak, że zawsze można to naprawić dodatkowym śmietan fixem. Daj znać jeśli zdecydujesz się na eksperymenty ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • malinka

    Czy zamiast smietan fixu, mozna uzyc zelatyny, jak opisujesz to na przyklad w innych przepisach na krem do przelozenia tortu.Wspanialy blog! Uwielbiam.

    • Cześć, ale się cieszę, że Ci się u mnie podoba :) Myślę, że spokojnie możesz dać żelatynę, tylko trzeba ją wcześniej wymieszać z odrobiną kremu zanim dodasz do reszty i wymiksować od razu, żeby nie zdążyły się zrobić grudki. Daj znać jak się udało :) Pozdrawiam!

  • Agata

    a jest jakaś opcja udekorowania babeczek dzień przed albo kilka godzin chociaż chciałam synkowi zrobić do przedszkola i pomysłu brak

    • Cześć Agata, spokojnie możesz udekorować babeczki dzień wcześniej, w lodówce nic im się nie stanie. Pozdrawiam!

  • Filip Bartczak

    Hej.czy na ten krem można nałożyć ozdoby z masy cukrowej .chodzi no babeczki😊

    • Cześć Filip, kremy na bazie śmietany kiepsko się spisują z masą cukrową, są dosyć wilgotne, dlatego figurki mogą zacząć się rozpuszczać, lepiej wybrać krem na bazie masła, np. budyniowy :) Pozdrawiam!

  • Ata

    czy istnieje szansa ze ten krem w czasie ubijania się rozwarstwi?

    • tak, jeśli nie będzie odpowiednio schłodzony lub będziesz go ubijać za długo. Zachowuje się mniej więcej jak śmietana kremówka – czyli tak samo jak możesz „przebić” bitą śmietanę i zaczną robić się grudki. Ale wbrew pozorom nie jest go tak łatwo zepsuć ;) Powodzenia!