Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami 7

knedle ze śliwkami 8

Knedle to mój ulubiony obiad z dzieciństwa, na początku lata z truskawkami, nieco później ze śliwkami. Najlepsze w knedlach chyba było to, że moja mama pozwalała nam je lepić razem z nią – kuchnia była po takim naszym lepieniu w opłakanym stanie, ale ile z tego było frajdy! :) Podane składniki wystarczą na 10 dużych sztuk.

Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka masła
1 jajko

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę – im dokładniej to zrobimy tym gładsze będzie ciasto. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy masło. Kiedy nieco przestygną dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto.

knedle ze śliwkami 1

knedle ze śliwkami 2

Śliwki przekrawamy na połówki i drylujemy. Moje były wyjątkowo duże, więc zamiast całej śliwki, ulepiłam knedle z połówek.

knedle ze śliwkami 3

W razie potrzeby podczas lepienia podsypujemy knedle mąką.

knedle ze śliwkami 4

Knedle gotujemy w osolonej wodzie, około 3-4 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

knedle ze śliwkami 5

knedle ze śliwkami 6

Podajemy ze śmietaną, masłem, cukrem lub posypane cynamonem.

knedle ze śliwkami 7

knedle ze śliwkami 8

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Przepysznie wyglądają! :)

  • Niedawno jadłem – z początku nie wiedziałem, czego się spodziewać po połączeniu smaku ziemniaka i śliwki. Normalnie się razem nie jada, ale wyszło naprawdę przyzwoicie. Z pewnością zjem jeszcze nie raz :)

    • Cieszę się, że Ci smakowały :) Ja w sumie lubię ziemniaki na słodko – np. w kopytkach z serem. Pycha :)

  • Ola

    Nie dodawałam do ciasta masła, ale muszę spróbować:)

  • Sebastian

    Moja żona robi najlepsze, tylko nie dodawała masła.
    Z masłem może będą jeszcze lepsze muszę sprzedać jej przepis.