Jagodzianki

jagodzianki 13

jagodzianki 14

Może narażę się trochę miłośnikom truskawek, ale z sezonowych owoców to jagody są moimi ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :)

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki masła

+ jagody, cukier puder i mleko na lukier

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ja tym razem wykorzystałam do tego mikser, ale spokojnie można wyrobić je też rękami.

jagodzianki 1

jagodzianki 2

jagodzianki 3

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość.

jagodzianki 4

Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8.

jagodzianki 5

jagodzianki 6

W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

jagodzianki 7

jagodzianki 8

Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty.

jagodzianki 9

Gotowe jagodzianki dekorujemy lukrem lub samym cukrem pudrem.

jagodzianki 10

jagodzianki 11

jagodzianki 12

jagodzianki 13

jagodzianki 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Karo

    Ja tak kocham jagodzianki a niestety w Szkocji nigdzie prawdziwych jagod nie ma zeby je upiec :(
    Swietny i prosty przepis, mam nadzieje, ze niedlugo na wakacjach moze uda mi sie go wyprobowac.
    Pozdrawiam!

    • Ciężkie życie jak nie ma tam jagód… ;) Przyjedź na jagody w sezonie do Polski i zrób zapasy :) Moja babcia zasypywała cukrem w słoikach i były na całą zimę, takie też spokojnie nadadzą się na jagodzianki. Pozdrawiam :)