Halloween Ciasteczka dynie

ciastka dynie/ciastkożercy 14

Nigdy nie przechodzę obojętnie obok działów z akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek – efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane ciasteczka ozdobiłam lukrem królewskim i dodatkami z masy cukrowej.

Przepis na ciasteczka

Przepis na lukier (do udekorowania ciasteczek wystarczy zrobić lukier z połowy podanych składników)

Przepis na masę cukrową

Ciasto przygotowujemy według przepisu.

ciastka dynie/ciastkożercy 1

ciastka dynie/ciastkożercy 2

ciastka dynie/ciastkożercy 3

Dobrze wyrobione ciasto na ciasteczka rozwałkowujemy na stole na grubość około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką.

ciastka dynie/ciastkożercy 4

ciastka dynie/ciastkożercy 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min).

ciastka dynie/ciastkożercy 7

W międzyczasie możemy przygotować lukier.

ciastka dynie/ciastkożercy 8

Gotowy lukier przekładamy do woreczków strunowych, dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (czerwony+żółty=pomarańczowy, zielony+żółty=jasno zielony) zamykamy szczelnie woreczek i ugniatamy w dłoniach tak długo, aż lukier będzie miał jednolity kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka.

ciastka dynie/ciastkożercy 9

Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej – w razie potrzeby możemy podsypać masę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, żeby nie przyklejała się do stołu.

ciastka dynie/ciastkożercy 10

ciastka dynie/ciastkożercy 11

Z zielonej masy cukrowej robimy cieniutkie paseczki, które zwijamy w sprężynki. Liście wycinamy wykrawaczką lub formujemy w dłoniach.

ciastka dynie/ciastkożercy 12

ciastka dynie/ciastkożercy 13

Wszystkie ozdoby przyklejamy na ciastka. Można wykorzystać do tego malutki pędzelek i trochę wody – warto pamiętać jednak, że zbyt duża ilość wody może rozpuścić lukier.

ciastka dynie/ciastkożercy 14

ciastka dynie/ciastkożercy 15

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • gin

    Ależ one są śliczne! :)