Please assign a menu to the primary menu location under menu

Drożdżowy placek z jeżynami

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 12

W ogródku mojej mamy rośnie ogromny krzew jeżyn, który aż ugina się pod ciężarem dojrzałych owoców. Aż żal byłoby je tam zostawić. Postanowiłam wykorzystać je do drożdżowego ciasta z kruszonką, dziś w wersji czekoladowej. Jeśli Wam też upały dają się we znaki, spokojnie możecie upiec ciasto wieczorem – następnego dnia będzie tak samo smaczne!

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 kostka masła (lub 200 g margaryny)
100 g drożdży
2 jajka
0,5 szklanki jeżyn

Składniki na kruszonkę

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 1

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 2

Jeżyny myjemy i odkładamy na ściereczkę, żeby wyschły. Mieszamy mąkę z kakao, dodajemy wyrośnięte drożdże, ostudzone masło i cukier z jajkami. Mieszamy dokładnie i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 3

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 4

Całość odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 5

W czasie, kiedy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę. Zagniatamy razem wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 6

Na wyrośnięte ciasto nakładamy kruszonkę i jeżyny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 – 25 minut.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 7

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 8

Przed wyciągnięciem z pieca możemy upewnić się czy ciasto na pewno jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka.

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 10

Czekoladowe drożdżowe z jeżynami 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Tata

    Chyba w ogródku mamy i taty

    • tak, jasne, tato – to też Twój ogródek :)

  • Chomiq

    Wszystko dobrze, ale ile tego kakao?

    • oo, dzięki, za komentarz już uzupełniam :) 4 łyżki :)

  • Marta

    Czy można użyć mrożonych owoców? Wystarczy wydłużyć czas pieczenia?

    • Cześć Marta, myślę, że tak, ale zwykle korzystam jednak ze świeżych – teraz można by upiec z jagodami, borówkami, porzeczką, malinami, później jest sezon na śliwki, a cały rok możesz upiec z jabłkami :) Moja babcia robiła też często z wiśniami ze słoika i też jest pysznie. Pozdrawiam :)

insta-pop