Rabarbar jeszcze mi się nie znudził: jem z nim drożówki i popijam kompotem ;) Z podanych proporocji wyszło mi 8 dużych drożdżówek, ciągle jeszcze nie umiem się przyzwyczaić, że drożdżowe wyrobione w robocie rośnie jak szalone, więc 1 blacha na tę ilość to trochę za mało miejsca.
Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jajka
0,5 kostki masła
Składniki na kruszonkę:
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
4 łyżki cukru
+rabarbar
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
Rabarbar kroimy w dużą kostkę (ok. 1,5 cm, mniejsze kawałki mogą za bardzo wysuszyć sie podczas pieczenia).
Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, roztopione masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ok. 40 min – 1 godzinę powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej drożdżówce robimy wgłębienie dnem kubka (żeby nie przyklejał się do ciasta można zanurzyć go w mące).
Drożdżówki posypujemy rabarbarem i kruszonką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez 20-25 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
ciastkożercy.pl