Na pewno każdemu z Was zdarzyło się choć raz wstać rano potwornie głodnym. Z nadzieją na pyszne śniadanie zaglądacie do lodówki  – wszystko czego potrzeba na swoim miejscu, ale… jest dzień wolny, a Wy zapomnieliście kupić pieczywa albo  jesteście w środku imprezy, którą organizujecie, masło czosnkowe cieszy się dużym powodzeniem, ale jeszcze większym bagietka. W takich właśnie kulinarnych nagłych wypadkach poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Drożdżowe bułeczki z ziarnami nadają się równie dobrze na słodkie śniadanie jak i na wytrawną przystawkę wieczorem. W zależności od upodobań można je podawać z dżemem owocowym lub masłem czosnkowym i słonymi przekąskami.

Składniki:

2 szklanki mąki
50 g drożdży
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek

słonecznik
ziarna dyni
siemię lniane

Mąkę, sól i ziarna mieszamy razem w misce. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy drożdże.

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Po wyrośnięciu wlewamy na mąkę, wyrabiamy dokładnie łyżką i odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni.

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Z gotowego ciasta formujemy w rękach małe bułeczki (trzeba wtedy dodać trochę więcej mąki) lub przekładamy je do foremek. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek.

Drożdżowe bułeczki z ziarnami
Pieczemy około 40 min.

Drożdżowe bułeczki z ziarnami

Smacznego!

ciastkożercy.pl