Domowe ciasteczka markizy

Proste domowe markizy 11

Domowe ciasteczka markizy to mój dzisiejszy pomysł na podwieczorek. Zrobiłam je z kruchych maślanych ciasteczek i waniliowego kremu budyniowego, do tego odrobina kolorowych koralików i voila! deser gotowy :) W wersji super ekspresowej kruche ciasteczka można zamienić na okrągłe biszkopciki – wtedy przygotowanie całości nie powinno zająć nam więcej niż 20 minut.

Składniki na ciasteczka

Składniki na krem (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników)

+cukrowe kolorowe koraliki

Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce.

Proste domowe markizy 1

Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Proste domowe markizy 2

Proste domowe markizy 3

Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy okrągłe ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Proste domowe markizy 4

Proste domowe markizy 5

Po upieczeniu ciasteczka muszą mieć czas, żeby ostygnąć. Nie możemy zacząć nakładać kremu dopóki nie będą zupełnie zimne.

Proste domowe markizy 6

Na środek ciasteczka nakładamy krem (wygodnie zrobić to workiem cukierniczym lub zwykłym woreczkiem strunowym), przykrywamy drugim ciastkiem i lekko zgniatamy.

Proste domowe markizy 7

Proste domowe markizy 8

Brzegi ciastka „maczamy” w misce z cukiereczkami, tak żeby dokładanie przykleiły się do kremu.

Proste domowe markizy 9

Proste domowe markizy 11

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Angelika

    Super pomysł :D Na pewno z niego skorzystam ^.^

  • Bardzo fajny blog. Jesteśmy zafascynowani:) Życzymy powodzenia i dalszych sukcesów w prowadzeniu bloga!

    • Róża

      Cieszę się, że się Wam u mnie podoba! :)

  • linkaa

    jak zrobic ten krem ??

  • Nikola

    A jak zrobić takie tylko z biszkopcikami? Jak je zrobić? :)

    • Miałam na myśli te małe okrągłe kupne biszkopciki zamiast kruchych ciasteczek. Wystarczy nałożyć na jeden krem budyniowy i skleić z drugim – trochę jak kanapka :) Pozdrawiam

      • Nikola

        Aa, okej :) :D

  • Nikola

    A czy można zamienić krem budyniowy na np. Krem kokosowy?

  • aGNIESZKA

    Witaj Różo!!! dopiero znalazłam Twojego bloga!!! bardzo mi sie podoba. MaM PYTANIE – CZYM MOZNA ZASTAPIC KREM BUDYNIOWY ? CHCIALABYM ZROBIC DOMOWE MARKIZY ALE JAK NARAZIE NIE MAM MIKSERA :( POZDRAWIAM SERDECZNIE I DZIEKUJE ZA ODPOWIEDŹ!

    • Cześć Agnieszka, cieszę się, że Ci się u mnie podoba! :) W zasadzie ciasteczka możesz nadziać samym budyniem, wtedy nie potrzebujesz miksera. Bardzo dobrze spisują się też kremy z serka mascarpone – możesz go wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, masłem orzechowym czy rozgniecionymi owocami, też wystarczy łyżką :) Poniżej kilka przepisów gdzie znajdziesz właśnie takie kremy: http://ciastkozercy.pl/babeczki-snickers/ http://ciastkozercy.pl/makaroniki-malinowe/ Pozdrawiam :)

  • Monika

    Witam, a jak długo takie ciasteczka możemy przechowywać?

    • Cześć Monika, myślę, że ok. 1 dzień w lodówce. Też zależy jakie bardziej lubisz: świeże będą miały chrupiące ciasteczka i miękki środek, takie z lodówki będą całe miękkie, bo ciasteczka wchłoną wilgoć z kremu. Same ciastka możesz przygotować dużo wcześniej (1-2 tyg) i zamknąć w słoiku. Krem musi być świeży. Pozdrawiam :)

  • Monika Kalemba

    witam
    A ile wcześniej można upie i przechowywać bez kremu te ciasteczka. Czy marmolada się do nich nada.
    Pozdrawiam

    • Kruche ciasteczka mogą leżeć w słoiku nawet 2 tygodnie, ale zanim je tam włożysz muszą być zupełnie ostudzone. Marmolada też będzie ok :) tylko nie wiem, czy tak ładnie Ci się poprzyczepiają do niej koraliki. Pozdrawiam!

  • zadanka 4

    To taki rodzaj makaroników?