Zaledwie kilka składników dzieli Was od pysznego kremu! :) Domowa Nutella z pewnością nie jest pozycją fit, ale smak zdecydowanie wynagradza pochłonięte kalorie. i powiem Wam, że fajnie zaczyna się robić już na etapie przygotowania – nie tylko dlatego, że można podjadać składniki, choć to też jest ekstra ;) – zapach prażonych orzechów laskowych jest rewelacyjny! Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy.
Domową Nutellę możecie wykorzystać po prostu do smarowania kanapek, ale będzie też wspaniałym dodatkiem do różnych ciast, tart i deserów. Pomieszajcie ją z kremowym serkiem mascarpone, żeby w kilka chwil zrobić pyszny krem do babeczek np. Kinder Bueno lub tego samego kremu użyjcie jako wypełnienia tarty, np. Oreo z malinami lub truskawkami.
Składniki:
200 g orzechów laskowych
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki oleju kokosowego
200 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki
Domowa Nutella – jak to zrobić?
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony. Nie wolno ich przypalić, bo zrobią się gorzkie!
Podgrzewamy śmietanę kremówkę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą śmietaną. Odstawiamy pod przykryciem, po kilku minutach mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli dalej będą w niej nierozpuszczone kawałki można włożyć miskę na chwilę do kąpieli wodnej lub zblendować na gładką masę w blenderze.
Uprażone orzechy przesypujemy na ściereczkę, zawijamy i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kiedy orzechy nie są już gorące pocieramy je o siebie w ściereczce, tak żeby ściągnąć jak najwięcej łupinek.
Orzechy bez łupinek przekładamy do blendera. Mielimy na proszek, dodajemy olej kokosowy i kakao, blendujemy dalej na gładką masę. Im dokładniej uda nam się zblendować krem tym bardziej gładką i delikatną konsystencję otrzymamy. Mi osobiście nie przeszkadzają jednak maleńkie kawałki orzechów w kremie.
Do masy wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy do słoiczków, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)