Domowa Nutella

Domowa Nutella 28

Zaledwie kilka składników dzieli Was od pysznej domowej Nutelli :) i powiem Wam, że fajnie zaczyna się robić już na etapie przygotowania – nie tylko dlatego, że można podjadać składniki, choć to też jest ekstra ;) – zapach prażonych orzechów laskowych jest rewelacyjny! Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy.

Składniki:

200 g orzechów laskowych
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki oleju kokosowego
200 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony.

Domowa Nutella 14

Domowa Nutella 15

Podgrzewamy kremówkę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i zalewamy gorącą śmietaną. Odstawiamy pod przykryciem, po kilku minutach mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Jeśli dalej będą w niej nierozpuszczone kawałki można włożyć miskę na chwilę do kąpieli wodnej.

Domowa Nutella 16

Domowa Nutella 17

Uprażone orzechy przesypujemy na ściereczkę, zawijamy i zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kiedy orzechy nie są już gorące pocieramy je o siebie w ściereczce, tak żeby ściągnąć jak najwięcej łupinek.

Domowa Nutella 18

Domowa Nutella 19

Orzechy bez łupinek przekładamy do blendera. Mielimy na proszek, dodajemy olej kokosowy i kakao, blendujemy dalej na gładką masę.

Domowa Nutella 20

Domowa Nutella 21

Do masy wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy.

Domowa Nutella 22

Domowa Nutella 23

Gotowy krem przekładamy do słoiczków, przechowujemy w lodówce.

Domowa Nutella 24

Domowa Nutella 25

Domowa Nutella 26

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • bozena

    tak wygląda chyba cukrzyca! pozdrawiam!

    • Cześć Bożena, jak to Nutella ;) w każdym razie to domowa ma i tak mniej cukru niż kupna. Mnie tam smakują obie :) Pozdrawiam!

      • Milena Wysokińska

        A jest sposób żeby zamienić czekoladę na coś innego bo jej skład też przyprawia o zawrót głowy?

        • Myślę, że mogłabyś dać zamiast niej więcej kakao, a posłodzić miodem/daktylami/syropem z agawy – wybierz to, co lubisz. Ale z proporcjami musiałabyś pokombinować, żeby było i smacznie i w odpowiedniej konsystencji do smarowania :) Pozdrawiam!

  • Iza

    jak długo można ją przechowywać w lodówce>

    • Cześć Iza, u mnie stała najdłużej koło 1 tygodnia i była wciąż bardzo dobra. Dłużej nie próbowałam, zawsze ktoś je wcześniej wyjadł ;) Pozdrawiam!

  • Maria

    Musi być olej kokosowy?

    • możesz pominąć, ale olej daje takiej fajnej konsystencji

  • Róża

    Czy można dodać gorzką czekoladę albo pół na pół???

    • Tak! daj taką jaką lubisz, ciemna czekolada ma zwykle mniej cukru, więc całość powina być nieco mniej słodka :)