Domowa mieszanka do wypieku babeczek

DSC_0199

Takim prezentem przekonacie nawet największego niedowiarka, że własnoręczne upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym, dla wielu to wyjście awaryjne,  kiedy przypali się sernik, albo po wyciągnięciu ciasta z pieca orientujemy się, że proszek do pieczenia był jednak niezbędny. Przepis, który wybierzecie do stworzenia domowej mieszanki do wypieku babeczek zależy wyłącznie od waszych upodobań.

Jeśli chcecie zrobić komuś prezent, warto zastanowić się również nad ładnym opakowaniem. Mieszanki z dodatkiem bakalii, płatków czy ziaren ładnie prezentują się w przezroczystych słoikach.

Domowa mieszanka do wypieku babeczek

Ja wykorzystałam nieduże słoiki kupione w Ikei (jedna porcja starczy na przygotowanie 6 babeczek), w środku znalazły się dwa rodzaje mieszanek:

Babeczki musli z żurawiną i orzechami nerkowca:

1 szklanka mąki
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki owsiane
orzechy nerkowca i żurawina

Babeczki musli z suszonym kokosem i mango:

1 szklanka mąki
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
płatki owsiane
kokos i mango

Domowa mieszanka do wypieku babeczek

Domowa mieszanka do wypieku babeczek

Każdy ze słoików powinien być opatrzony etykietką na której wypiszemy jakie „mokre” składniki należy dodać. Dla podanych powyżej przepisów:

1 jajko
0,5 szklanki mleka
50 ml oleju

Oraz możliwie prostą instrukcją jak: „wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremek, piec 30 min w 180 stopniach”.

Jeśli osoba obdarowana jest wieeelkim amatorem babeczek możecie wybrać większy słoik i przygotować większą porcję korzystając z jednego z podstawowych przepisów na babeczki (taki lub taki). Nie bójcie się eksperymentować i dodawać Wasze ulubione dodatki – czekoladę, rodzynki czy kakao.

Domowa mieszanka do wypieku babeczek

Powodzenia!

ciastkożercy.pl

  • Lejla

    Planuję w tym roku zrobić takie słodkie prezenty i chciałabym dopytać jakiej wielkości są słoiczki (ml) oraz ile należy wsypać płatków i bakalii żeby babeczki wyszły smaczne?

    • hej, słoiki na zdjęciach mają po 0,5 litra, kupiłam je kiedyś w Ikea. Z perspektywy czasu poleciłabym Ci jednak większe – w takich zmieści się suchych składników na 6 sztuk babeczek, a chyba lepiej piec już całą blachę jak się za to zabiera ;) Co do bakalii czy płatków owsianych: nie stosuje żadnej specjalnej miary, wsypuję po garści jednego i drugiego :) Jako przepis bazowy super sprawdzi się taki: http://ciastkozercy.pl/babeczki-waniliowe-2/ możesz go dowolnie modyfikować: dodać kakao, kawałki czekolady, orzechy, bakalie itd. Pozdrawiam!

      • Lejla

        Dziękuję za odpowiedź :)