Domowa masa cukrowa

domowa masa cukrowa 8

Chyba nikogo nie trzeba długo przekonywać, że to, co zrobione w domu zazwyczaj jest lepsze i zdrowsze. Dlatego tak bardzo się ucieszyłam, kiedy znalazłam przepis na domową masę cukrową. W prawdzie jest ich bardzo dużo, ale osobiście najbardziej lubię te, które są proste i można je z robić ze składników dostępnych w zwykłym sklepie spożywczym. I taki jest właśnie ten przepis. W dodatku sprawdzony, przetestowany – działa :)

Z domowej masy cukrowej można zrobić proste ozdoby np. kwiatki, dobrze sprawdzi się też przy pokryciu babeczek (jak to zrobić, można zobaczyć tutaj). Jeśli przygotowujecie bardzo wymyślne dekoracje cukiernicze, może się okazać, że potrzebna będzie masa na bazie glukozy, ponieważ jest bardziej elastyczna, z tymi prostymi domowa powinna sobie jednak świetnie poradzić, np. tak jak w tym wpisie :)

Składniki:

350 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka żelatyny
30 ml wody
1 łyżka soku z cytryny
aromat pomarańczowy

Cukier puder i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miski.

domowa masa cukrowa

domowa masa cukrowa 1

Żelatynę namaczamy w wodzie.

domowa masa cukrowa 2

domowa masa cukrowa 3

domowa masa cukrowa 4

Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (miskę wkładamy do ciepłej wody) lub w mikrofalówce. Dodajemy do cukru pudru razem z sokiem z cytryny i aromatem.

domowa masa cukrowa 5

Zagniatamy masę podsypując w razie potrzeby mąką ziemniaczaną.

domowa masa cukrowa 6

domowa masa cukrowa 8

Masa po wyrobieniu jest od razu gotowa do użycia. Jeśli chcemy wykorzystać ją później zawijamy w folie kuchenną. Przechowujemy w temperaturze pokojowej w szczelnym zamkniętym pojemniku: woreczku strunowym, zawiniętą ciasno w folie.

domowa masa cukrowa 9

domowa masa cukrowa 10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Jako weganka, nie używam żelatyny, czy jest inna możliwość, czy uda się z agarem? Wiem, najlepiej wypróbować, ale może coś Ci się obiło o uszy? Pozdrawiam i podziwiam Twoje wszystkie dzieła :-)

    • Róża

      Niestety nie słyszałam o alternatywie dla żelatyny… ale jeśli sama wypróbujesz czy działa, chętnie dowiem się jakie były efekty! Pozdrawiam :)

      • madziosz

        alternatywą jest Agar-Agar ‚żelatyna’ roślinna,używam-znakomita

        • Dzięki za wskazówkę! Dajesz ją w takich samych proporcjach do reszty składników jak zwykłą żelatynę?

  • Merolen

    czy zamiast żelatyny można użyć galaretki? oprócz sprężystości dałaby lepszy smak i kolor

    • Można poeksperymentować ;) Nie wiem tylko czy wtedy masa nie byłaby zbyt mało sprężysta, bo galaretka nie jest tak mocno skoncentrowana jak żelatyna. Może jedno i drugie? :)

  • Hihihi

    ile można przechowywać tę masę?:)

    • Moją wykorzystałam w kilka dni i ciągle była dobra :) Nie próbowałam przechowywać jej dłużej.

  • Iza

    Czy trzeba dodawać aromatu pomarańczowego?

    • Nie trzeba dodawać żadnego aromatu jeśli się nie chce, jak po prostu lubię pomarańczowy. Pozdrawiam :)

  • kkk

    Czy masa bez glukozy nie będzie się kruszyć?

  • fotoamatorsko

    Wyszła <3 Bardzo fajny i łatwy przepis, dzięki Ciastkożercom, przekonałam się do deserów z żelatyną i teraz moje pierniczki wyglądają cudownie. :)

    • Masa cukrowa na pierniczkach? Chciałabym to zobaczyć :)

  • Summer Dream <3

    A czy barwniki można zastąpić np. kisielem, czy czymś w tym stylu? W żadnym sklepie nie widziałam innych kolorów niż zielony :/

    • A może galaretką? Też jest w niej żelatyna, więc powinno pasować. Ale szczerze nigdy nie próbowałam takiego miksu, jeśli się zdecydujesz to daj znać jak wyszło :)

  • Melka

    Dziękuję za przepis:) Moje dzieci miały tyle radości kiedy zobaczyły na torcie swoje ulubione Hello Kitty. Świetny blog. Powodzenia

    • Super, bardzo się cieszę, że się przydało! :)

  • Cześć, masa na pewno nada się na kulki na oczy czy nos – możesz je przylepić smarując dany element odrobiną wody np. pędzelkiem, nie można dać za dużo, bo cukier zacznie się rozpuszczać i wszystko spłynie ;) Jeśli chodzi o większe przestrzenne figurki, a nie płaskie wyciśnięte od foremki to mogą potrzebować trochę wsparcia – możesz wykorzystać do tego patyczek do szaszłyków wbity w środek np. misia, żeby głowa dobrze trzymała się tułowia. A co planujesz robić? :)

    • Sylwia Weronika

      Tak tylko pytam bo ja robię trochę tortów pokrytych masą cukrową lecz z mojego przepisu masa nie jest na tyle Lepka by robić figurki i bardzo szybko wysycha więc jak pokryje nia tort i odetne pozostalosci to nie nadają się do użytku. A widziałam na Youtube ze można robić z tej masy piękne figurki tylko zastanawiam sie jak powinna być zrobiona. A chciałam zrobić dziecku tort z misiami

      • To może spodoba Ci się przepis na czekoladę plastyczną (misie miałyby już od razu dobry kolor) też da się z niej ulepić figurki i moim zdaniem jest smaczniejsza od samej masy cukrowej (robi się ją ze zwykłej czekolady i miodu). Przepis na czekoladę: http://ciastkozercy.pl/czekolada-plastyczna-zrob-to-sam/ i jeszcze co z niej można zrobić: http://ciastkozercy.pl/czekoladowe-pajaki/. Pochwal się koniecznie jak Ci się udał tort :)

        • Sylwia Weronika

          ok dzięki wielkie za pomoc
          oczywiście dam znać część moich tortów jest na Facebooku więc zapraszam do obejrzenia :-)

  • gosiaa

    witam, zrobiłam z tego przepisu białe motylki a mialy być w jakims kolorze co mogę teraz zrobić żeby je zabarwic?

    • Gotową masę cukrową możesz pofarbować barwnikami spożywczymi – najlepiej użyć tych w żelu lub w proszku, bo w płynie mogą zmienić konsystencję masy. Jeśli masz już gotowe motylki możesz użyć barwników w proszku i małego pędzelka, żeby je pokolorować. Pochwal się jak wyszło ;)

  • maringotka

    Ciekawy pomysł, zapisuję w książce kucharskiej, nie trzeba już kupować w sklepie

    • Też tak sobie pomyślałam :) Tym bardziej, że w sklepach ciężko dostać masę cukrową i jest dość droga

  • gość

    Niestety masa nie wychodzi jest zbyt krucha , nie polecam szkoda cukru marnować u mnie wszystko w koszu wylądowało…. szkoda

  • Jarosław Kończak

    Właśnie ją zrobiłem i nie spełniła moich oczekiwań. Ta masa plastyczna nadaje się może do robienia wycinanych z niej ozdób lub jakiś walców naokoło babeczek, ale przez mąkę i brak glukozy w składzie jest mało kleista i bardziej krucha niż być powinna.

  • olga

    Super rozwiązanie! jak się nie ma pod ręką sklepowej to można szybko przygotować ją samemu. Do domowych zastosowań jak znalazł choć do klejenia figurek nie do końca, ale przecież nie takie jej zastosowanie:) Dzięki za pomysł, przepis zapisuję w swojej książce z wypiekami.

    • Cieszę się, że Ci się spodobał :) Ja używam jej wymiennie z kupną, bo rzeczywiście nie wszystko da się z niej zrobić – do prostych dekoracji nadaje się idealnie i w dodatku składniki zawsze są pod ręką ;)

  • Wyszła i nawet podjęłam pierwsze próby dekoracji – na razie tylko gładkie kształty ;)
    Przechowuję ją w lodówce i nawet po 2-3 tygodniach wciąż jest dobra i wystarczyło ją tylko trochę zarobić żeby uzyskała sprężystość.
    Dzięki za przepis :)

    • Super, że się przydał! Pochwal się kiedyś co udało Ci się wyczarować :)

  • Karak

    Czy masę można kłaść bezpośrednio na tort czy potrzebna jest warstwa masy maślanej?
    P.S. Bardzo fajny blog :) pozdrawiam

    • Cieszę się, że Ci się u mnie podoba! :) Co do masy: zwykle trzeba dać trochę jakiegoś „kleju”, kremy na bazie masła są najlepsze, bo nie rozpuszczą Ci masy cukrowej, na babeczki przyklejałam też masę na czekoladę. Inna sprawa, że przy dużym torcie użycie tej domowej masy cukrowej może być sporym wyzwaniem – nie zawiera glukozy, więc jest mniej elastyczna niż ta kupna. Ja do tej pory używałam jej do robienia ozdób i do pokrywania babeczek. Jeśli się zdecydujesz, pochwal się koniecznie jak Ci wyszło!

  • Karolina

    Hej.zrobiłam wczoraj masę,fajna sprawa z tym że rzeczywiście nadaje się do wykonania małych figurek.Mam na swoim blogu przepis na świetną masę z plastyczną z margaryny,mąki wody i cukru pudru.Jest bardzo plastyczna.Minusem jest to że nie jest śnieżno biała,stąd próba waszego przepisu.Jeśli chodzi o inne kolory to wystarczy dodać barwnik i można ardzo fajnie obłożyć nią tort czy wykonać mniejsze figurki.Zapraszam do przeglądnięci przepisu na mojej stronie kokosankapieczeitestuje-blog24.pl

    • Cześć Karolina, cieszę się, że Ci się spodobała, ja lubię ją właśnie dlatego, że wiem na pewno, że nie ma w środku żadnych podejrzanych chemicznych składników, ale jest sztywniejsza niż te kupne, więc nie wszystko da się z niej zrobić. Widziałam Twój przepis – trochę jak ciasto parzone :) i chyba rzeczywiście wychodzi w konsystencji bardziej jak plastelina, prawda? Muszę kiedyś przetestować :)

  • Eliza

    na Twój blog trafiłam przypadkiem i od razu „wpadłam”, jestem zachwycona każdym przepisem :) chciałabym użyć masy cukrowej do ozdobienia tortu. Chciałabym położyć ją na całą powierzchnię (na górę i brzegi) i na górze dokleić drobne ozdobny (też z tej masy). Czy nie będzie problemu z krojeniem ciasta? Czy tort mogę udekorować w dniu podania?

    • Cześć Eliza, ale mi miło, że Ci się u mnie spodobało :) Co do masy cukrowej – nie ma w niej glukozy cukierniczej przez co jest mniej elastyczna niż te kupne, nada się dobrze na ozdoby, ale obłożenie całego tortu może już być wyzwaniem, bo będzie ciężko zagiąć ją ładnie na brzegach. Możesz wtedy zrobić to w dwóch kawałkach: kółko na górę i osobno brzegi. Z ozdobami nie powinno być problemu. Masa dosyć szybko wysycha i tworzy coś w rodzaju twardego lukru. Możesz udekorować tort tego samego dnia, wtedy będzie na pewno łatwiej go pokroić. Ja robiłam świnkę Peppę poprzedniego dnia i specjalnie zostawiłam, żeby wyschła więc dekoracja już się za bardzo na krojenie nie nadawała. http://ciastkozercy.pl/tort-urodzinowy-swinka-peppa/ Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam

  • Gosia

    masakra ten przepis…same minusy! Nie polecam! Masa twarda, trzeba ugniatac bardzo bardzo długo, barwnik ciężko w niej rozprowadzić bo jest strasznie „gumowa”, a na koniec jeszcze sie kruszy. Jednym słowem porażka! Dodam że gdyby nie doświadczenie z innymi masami to w ogóle nie wiedziałabym co z tym robić takie nie wiadomo co z tego wychodzi….

  • Weronika

    Hej, fajnie wygląda ten przepis… :D czy tą masę można mrozić? ;)

    • Cześć Weronika, nie próbowałam, od razu robię tyle ile będę potrzebować. Możesz przetestować, chętnie się dowiem czy działa ;)

  • Magda

    Pytanie czy jest potrzebny aromat pomarańczowy ?

    • nie możesz wybrać dowolny inny albo nie musisz dawać żadnego aromatu wcale. Pozdrawiam :)

  • pati

    Zrobiłam właśnie jest świetna tylko jak ja jutro ludziki z tego zrobie he . Mam 0 talentu plastycznego ale dam rade:)

  • Clarissa Yummi Ray

    Hej :) Trochę się zagolopowałam i nie rozpuściłam żelatyny i wszystkie składniki do jednej miski.. Wyszła trochę płynna jakiś pomysł jak to naprawić? :) Proszę o radę. Nie mam więcej cukru pudru w domu..

    • Clarissa Yummi Ray

      bardziej wygląda jak lukier

      • Cześć, niestety nie wiem jak ją uratować…

  • A więc to tak powstaje… Sam tort pewnie dużo czasu nie zajmuje, ale na ozdoby trzeba poświęcić odrębny jego kawałek. Trochę tu już trzeba wykazać się zdolnościami modelarskimi i rzeźbiarskimi ;)

    • haha, mnie tam się kojarzy z podstawówką i lepieniem z plasteliny ;)

  • Katarzyna Kasza

    Jak długo można przechowywać taką masę?

    • Cześć Kasia, u mnie leżała nie dłużej niż kilka dni, zwykle robię po prostu tyle ile zamierzam wykorzystać. Pozdrawiam :)

  • ja ewa

    ale jak masa jest robiona z maki ziemniaczanej to jak potem sie ja je? przeciesz brzuch moze rozbolec jak sie je mąke bez pieczenia nie ogarniam tego?

    • Cześć Ewa, mąkę ziemniaczaną można jeść bez gotowania, po przennej rzeczywiście mógłby Cię rozboleć brzuch. Pozdrawiam!

  • Agata Kalisz

    Można do niej dodać barwnik spożywczy? Jesli tak, to kiedy? :)

    • Cześć Agata, tak możesz ją zafarbować, ja używam barwników w żelu lub w proszku (choć te bardzo brudzą) i dodaję je na sam koniec, kiedy jestem już zadowolona z konsystencji masy. Raczej nie polecałabym Ci barwników w płynie, bo mogą za bardzo rozcieńczyc gotową masę. Pozdrawiam :)

  • Eliza Zagozdzan

    nie mam barwnika…wiec czy moge dac zmiksowanej marchewki i czy wtedy mi zabarwi??

    • Możesz spróbować dać soku z marchewki zamiast soku z cytryny, tylko pamiętaj, że więcej soku może rozrzedzić masę. Chyba nie dawałabym reszty marchewki, bo jej kawałki mogą potem przeszkadzać Ci przy rozwałkowywaniu masy. Daj znać jak się udały eksperymenty :) Pozdrawiam!

  • Aneta Wójcik

    Czy taka porcja wystarczy na pokrycie tortu 24 cm?

    • To nieduża porcja, myślę, że na taki tort (w zależności też od wysokości) musiałabyś mieć 2 razy więcej masy. Inna sprawa, że pokrycie tortu domową masą może być trudne – nie zawiera glukozy, dlatego jest mniej elastyczna niż ta kupna, ozdoby wychodzą z niej bardzo dobrze, a z tortem chyba próbowałabym w dwóch kawałkach: kółko na wierzch i długi prostokąt na brzegi. Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!

  • niko:)

    Czy mozna robic z niej figurki ludzikow?