Please assign a menu to the primary menu location under menu

Delikatny krem z twarożku

Krem z twarożku nie jest tak ciężki jak kremy z samego masła, mimo to nadaje się świetnie do dekoracji babeczek i zachowuje kształt wyciśniętych szprycą ozdób dzięki dodaniu śmietanfixu (lub innego utrwalacza do bitej śmietany).

Składniki:

200 g twarożku na sernik (lub miękkiego białego sera)
1 kostka masła
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 śmietanfix

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki i kroimy na male kawałki.

Delikatny krem z twarożku

Miksujemy ser z cukrem i śmietanfixem. Dodajemy po łyżce miękkie masło i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Delikatny krem z twarożku

Delikatny krem z twarożku

Delikatny krem z twarożku

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Tags : kremtwarożek
  • Justyna

    Używałaś twarożku na sernik? Jaki Twoim zdaniem jest najlepszy? Miękkie Twarogi tzn jakie? i ostatnie pytanie :P : Kostka masła tzn? ile gramowa?
    z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedz :) pozdrawiam :)

    • Róża

      Z twarożku na sernik jest najprościej, ale można też zrobić krem ze zwyczajnego białego serka, trzeba go tylko dobrze wymiksować. Zwykle robię z takiego, jaki akurat mam w lodówce, nie mam ulubionego. Jeśli któryś jest za rzadki wystarczy dodać trochę więcej śmietanfixu. A kostka masła ma 200 g. Pozdrawiam i miłego pieczenia :)

  • emeyx

    krem jest bardzo maślany mimo , że dałam połowę porcji masła to czuć je przede wszystkim

    • Jeśli wolisz, możesz spróbować dać więcej sera w stosunku do masła, trzeba się jednak wtedy liczyć z tym, że krem może być trochę mniej stabilny i „zjedzie” z babeczek albo wsiąknie w ciasto, które nim przełożysz. Kremy ba bazie masła są taką bezpieczną alternatywą dla tych śmietankowych, ja akurat bardzo je lubię :) Pozdrawiam serdecznie

  • Wydaje mi się, że plastikowa miska to nie problem, sama mam taką z kompletu z miksera i spisuje się bardzo dobrze. Może to raczej wina serka? Choć w tym przepisie używam takiego najzwyklejszego twarogu na sernik z wiaderka i działa. A próbowałaś kremu budyniowego? (http://ciastkozercy.pl/krem-budyniowy/) Myślę, że jest najbezpieczniejszy, bo budyń z masłem połączy Ci się zawsze i na pewno nie upadnie jak bita śmietana. Trzymam kciuki, mam nadzieję, że tym razem się uda! :)

  • Beata Mezglewska

    Witam, czy ozdoby z masy cukrowej będą się trzymać na tym kremie?

    • Cześć Beata, ozdoby z masy cukrowej najlepiej trzymają się na kremie maślanym ewentualnie budyniowym, ponieważ jest w nich bardzo dużo tłuszczu. Im więcej wilgoci w kremie tym większa szansa, że ozdoby mogą zacząć się rozpuszczać lub farbować. Pomoże jeśli przygotujesz je dzień wcześniej, żeby miały nieco czasu na zaschnięcie, a ciasto lub babeczki udekorujesz przed samym podaniem. Jeśli całość musi zaczekać na gości dobrze, żeby było to w chłodnym miejscu. Pozdrawiam :)

  • Marta

    Witam czy moge zamiast sera z wiaderka dac maskarpone?

    • Cześć Marta, tak, mascarpone jest świetną bazą na różnego rodzaju kremu – jeśli potrzebujesz bardziej stabilnego kremu możesz dać tak jak jest tu w przepisie miękkie masło, jeśli chcesz bardziej delikatny możesz wymieszać z ubitą śmietaną kremówką. Pozdrawiam :)

insta-pop