Czekoladowe pająki

Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis, jak samemu zrobić czekoladę plastyczną – czyli taką cukierniczą wersję plasteliny. Dziś pokażę Wam jak prosto i korzystając z narzędzi, które każdy ma w kuchni, zrobić czekoladowe pająki, które świetnie spełnią rolę dekoracji babeczek czy tortu.

Składniki na czekoladę plastyczną

Składniki na domową masę cukrową

Czekoladę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby trochę zmiękła. Odrywamy mały kawałek i formujemy kulkę – mniej więcej połowę mniejszą od pająka, jakiego chcemy zrobić. Nie musi być specjalnie równa i tak przyczepimy na nią czekoladową sierść. Kulkę odkładamy na kawałek pergaminu lub papieru do pieczenia.

czekoladowe pająki 4

czekoladowe pająki 5

Wkładamy kulkę czekolady do wyciskacza do czosnku. Wyciskamy czekoladowe włoski o długości około 0,5 cm. i odcinamy nożykiem. Kępki włosków przyklejamy do czekoladowej kulki.

czekoladowe pająki 6

czekoladowe pająki 7

czekoladowe pająki 8

Z czekolady formujemy długie wałeczki na nogi. Jeśli czekolada w międzyczasie zrobiła się zbyt miękka można włożyć ją na moment do zamrażarki.

czekoladowe pająki 9

Z masy cukrowej robimy oczy. Małe białe cukrowe koraliki możemy przyczepić na środek czarnych źrenic.

czekoladowe pająki

czekoladowe pająki 3

Gotowe pająki możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i wykorzystać do dekoracji przed samym podaniem.

czekoladowe pająki 10

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • bistropatio.blogspot.com

    Piękności „)

  • Beata Adamiak

    Nie brakuje mu nóg? Pająk ma 4 pary. Cudny jest!

  • I zgdanij kto będzie robaczki wylepiał teraz:)?

  • Amelka Kurjaniuk

    Mój ulubiony przepis! I już nie muszę bać się pająków ;)