Czekoladowe makaroniki z Nutellą

makaroniki z Nutellą 15

Czekoladowe makaroniki to moja kolejna próba z tymi ślicznymi słodyczami. Kolor i smak zawdzięczają niewielkiej ilości kakao do tego krem z Nutellą.. pycha! temu nie da się oprzeć ;) Gotowe makaroniki dobrze jest schłodzić przed podaniem, tak naprawdę mogą poleżeć nawet całą noc w lodówce – wtedy będą jeszcze lepsze.

Składniki:

50 g białek
45 g cukru
60 g cukru pudru
65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
5 g kakao

Składniki na krem:

2 łyżki serka mascarpone
2 – 3 łyżki Nutelli

Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba odrzucić i w ich miejsce dodać nową mąkę – tak żeby w sumie mieć 65 g, przesiewamy cukier puder i kakao, mieszamy dokładnie z mąką migdałową.

makaroniki z Nutellą 1

Białka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno z cukrem (zwykłym, nie pudrem).

makaroniki z Nutellą 2

makaroniki z Nutellą 3

Szpatułką mieszamy białka z cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam, że wstążka musi być na tyle długa, żeby dało się ułożyć z niej ósemkę).

makaroniki z Nutellą 4

makaroniki z Nutellą 6

Gotowe makaroniki można wyciskać bezpośrednio z worka lub użyć okrągłej tylki – dzięki temu ciasteczka będą miały równiejsze brzegi.

makaroniki z Nutellą 7

makaroniki z Nutellą 8

Makaroniki wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po nałożeniu można uderzyć blaszką kilka razy w stół, żeby ciasteczka się wyrównały. Blachę z makaronikami odstawiamy na 30 – 40 minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei.

makaroniki z Nutellą 9

Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek.

makaroniki z Nutellą 10

Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Jak tylko zaczną lekko się rumienić znaczy, że są gotowe. Gotowe makaroniki powinny mieć na górze „skorupkę” czyli chrupiącą warstwę i falbankę na dole.

makaroniki z Nutellą 11

Na blaszce parujemy ciasteczka według rozmiaru. Wyciskamy krem i sklejamy połówki.

makaroniki z Nutellą 12

makaroniki z Nutellą 13

Przed podaniem dobrze jest schłodzić makaroniki przynajmniej pół godziny w lodówce (w szczelnie zamkniętym pojemniku).

makaroniki z Nutellą 14

makaroniki z Nutellą 15

makaroniki z Nutellą 16

Smacznego!

ciastkożercy.pl

 

  • Paulina

    Jakie one przepiękne. Każdy taki idealny. Ja póki co jeszcze nie odważyłam się upiec swoich, chociaż ciągle mam to w planach ;)

    • Dziękuję! :) ja też długo się zbierałam do moich pierwszych makaroników (które z resztą wcale nie wyszły tak ładnie jak bym chciała ;) ) ale da się to zrobić. W pierwszym wpisie jest trochę więcej wskazówek co i jak http://ciastkozercy.pl/makaroniki-z-maslem-orzechowym/ Pochwal się jak wyszły jak się zdecydujesz ;)

  • Zawsze składałam takie makaroniki z biszkoptów połączonych nutellą ;p Muszę kiedyś upiec własne.

    • mmm… to takie ciasteczka markizy :) Super pomysł!

      • Markizy to bardziej z herbatników, chociaż w sumie nigdy nie widziałam okrągłych herbatników do kupienia. (Co nie zmienia faktu, że z herbatników też zawsze coś składam ;p)

  • #mniam#mniam

    Czy mąkę migdałową można czymś zastąpić? przepis super na pewno spróbuje! :P pozdrawiam :*

    • Jeśli użyjesz czegoś innego to nie będą już makaroniki – ale dalej mogą Ci wyjść pyszne ciastka :) sama ubita piana to beza, jeśli dodasz do niej kokos będą kokosanki :) Pozdrawiam

      • #mniam#mniam

        dziekuje bardzo :D

  • Annlock

    A te 50g białka to tak właściwie ile, bo moja stuletnia waga kuchenna może tego nie odmierzyć.

    • Przynajmniej z jednego dużego jajka, ale ciężko to dokładnie zmierzyć tak „na oko”, makaroniki są dosyć kapryśne, więc przy tym przepisie, akurat warto odważyć wszystkie składniki. Pozdrawiam :)