Czekoladowe ciasteczka brownie

czekoladowe ciasteczka brownie 10

Dziś coś dla miłośników czekolady i bardzo słodkich ciastek: czekoladowe ciasteczka brownie :) Oryginalny przepis na ciasteczka markizy z kremem z masła orzechowego znajdziecie tutaj. Podobnie jak w przepisie na ciasto brownie bazą jest gorzka czekolada, ja wolę chyba nieco mniej słodkie ciasteczka, dlatego moim faworytem dalej zostaje przepis na proste ciasteczka czekoladowe, mój mąż był jednak absolutnie zachwycony dzisiejszymi :) Wypróbujcie sami i zdecydujcie co jest Waszym numerem 1.

Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek o średnicy około 7 cm każde.

Składniki:

100 g czekolady
50 g dropsów czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kawałki
20 g masła
1 jajko
70 g cukru
20 g mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem i odstawiamy do przestudzenia.

czekoladowe ciasteczka brownie 1

czekoladowe ciasteczka brownie 2

Jajko ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier.

czekoladowe ciasteczka brownie 3

Do piany wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy drucianą trzepaczką.

czekoladowe ciasteczka brownie 4

Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę i dropsy czekoladowe.

czekoladowe ciasteczka brownie 5

Delikatnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy całość na 10 minut.

czekoladowe ciasteczka brownie 6

Po 10 minutach masa lekko stężeje. Nakładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – 1 łyżka na jedno ciasteczko, pamiętamy o zostawieniu odstępów, bo ciastka urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

czekoladowe ciasteczka brownie 7

Po upieczeniu ciasteczka zostawiamy na blaszce jeszcze przez przynajmniej 15 minut, żeby ostygły.

czekoladowe ciasteczka brownie 8

czekoladowe ciasteczka brownie 9

Jeśli chcecie dać je komuś na prezent (kto nie ucieszyłby się z takiego prezentu? ;) ) do zapakowania wystarczy wstążka i kawałek tekturki.

czekoladowe ciasteczka brownie 11

czekoladowe ciasteczka brownie 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kachna

    I szlag trafił dwa dni nie jedzenia słodyczy …idę robić .

  • O ja! Wyglądają cudownie! :) Zapisuję i już wiem, co będzie smakowitym dodatkiem do prezentów :D

    • Też myślę, że każdy by się ucieszył z takiego drobiazgu ;)

  • świetnie wyglądają!

  • marzena 4

    witaj

  • marzena 4

    Witaj upiekłam te ciasteczka i wszystkie mi opadły , nie wiem gdzie zrobiłam błąd , proszę o pomoc ponieważ chcę upiec je jeszcze raz , smak mają niebiański .

    • Cześć Marzena, te ciasteczka są prawie bez proszku do pieczenia i tak jak brownie rosną tylko dzięki temu, że ubijasz pianę z jajek, więc to, że trochę opadną po upieczeniu jest w granicach normy, po prostu takie są ;) Ważne, żeby dać im dużo czasu, żeby ostudziły się po pieczeniu, wtedy będzie można je łatwo odkleić od papieru. Pozdrawiam :)

  • Natalia Plewczyńska

    Przecież jajka nie da sie na pianę tylko samo białko ;( dlatego mi też opadły proszę o pomoc

  • Dominika Zych

    Gdzie można zakupić takie dropsy? :)

    • Cześć Dominika, od czasu do czasu są w Lidlu, te ze zdjęć kupiłam sobie na wakacjach, możesz je zastąpić pokrojoną na kawałki czekoladą. Pozdrawiam :)

      • Dominika Zych

        Dziękuję, a tak poza tym wspaniały blog, od kilku dni spisuję przepisy i jestem zachwycona! :)

        • Bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba :) Pochwal się jak wyszło, jeśli będziesz coś piekła :)

  • Edyta Mazur

    Witam, ciasteczka są po prostu przepyszne! Bałam się że jak wszystkie ciasteczka przetrzymałam w piekarniku i się spiekły, ale ten przepis jest genialny – wyszły delikatne czekoladowe beziki.
    Gratuluję! Są wspaniałe! Pozdrowienia :)

  • Kasiowe Kartki

    Ciasteczka są przepyszne! Kiedy ich spróbowałam, poczułam że od tego dnia stały się moimi ulubionymi ciastkami! Dziękuję za przepis! :)

    • Bardzo się cieszę, że tak Ci się udały! :)

  • Nikola

    Czy czekolada musi być gorzka tak jak do brownie?

    • Z mlecznej też wyjdą, ale będą jaśniejsze :)

  • Nikola

    Moje są bardzo gęste, co mam zrobic?

  • Alicja

    Pycha, pycha, pycha! ;-) szybko się je robi i są bardzo łatwe – idealne, gdy w domu nie ma nic słodkiego, za oknem jest co jest, a smak na smakowitości, że ho ho! :-D No, co prawda moje nie wyszły tak śliczne jak Twoje więc przysypalam je cieniusienką warstwą cukru pudru, żeby troszkę wyładniały ;-) dzięki!

    • haha, też tak czasem robię – szczególnie z ciastami ;D Cieszę się, że smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!

  • Uwielbiam brownie, więc te ciasteczka na pewno by mi posmakowały! Wyglądają rewelacyjnie :)

    • Dzięki Gosiu! pochwal się jak poszło, jeśli wypróbujesz przepis :) Pozdrawiam!

  • Kamila

    Gowniane te ciastka, smakuja jak jaja a nie czekolada

  • Natalia naticzyta.blogspot.com

    Pełna zapału zabrałam się do wykonania tego przepisu, jednak coś poszło nie tak. Po przełożeniu masy na blaszkę wszystko zaczęło się rozlewać i wyszły mi z tego takie cienkie czekoladowe placki, w dodatku nic nie pękało. Po upieczeniu niby były miękkie wewnątrz,ale efekt końcowy zupełnie nie przypominał tego ze zdjęć w przepisie. Bardzo bym chciała wiedzieć dlaczego? Gdzie popełniłam błąd? Podejrzewam, że to coś na etapie ubijania jajka, bo zamiast sztywnej piany otrzymałam dosyć gęstą masę.

  • Małgorzata K

Instagram