Cytryniaczki

DSC_0649

Cytryniak to popisowe ciasto mojej mamy. I choć próbowałam go robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.

Składniki na babeczki:

0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 duża cytryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Składniki na krem cytrynowy

Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek.

 Cytryniaczki

Cytryniaczki

Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Cytryniaczki

Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.

Cytryniaczki

Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone babeczki.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Iza

    Bardzo podobają mi się wszystkie Twoje przepisy, ale najbardziej lubię te na różne babeczki. Niestety nie posiadam silikonowych foremek na babeczki, więc ostatnio kupiłam takie zwykłe papierowe, jednak babeczki do nich przywarły bardzo mocno i ciężko się je jadło zwłaszcza z kremem na wierzchu… Mam kilka pytań:
    Gdzie kupiłaś takie silikonowe foremki?
    W jakich sklepach kupujesz barwniki, foremki do wyciskania różnych wzorków i dekoracji?
    Czy sama robisz masę cukrową?
    Czy znasz jakieś dobrze zaopatrzone sklepy (nie internetowe), w których będę mogła wszystko kupić? :)

    • Róża

      Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje przepisy! :) Z nie-internetowymi sklepami cukierniczymi niestety jest ciężko, sama większość produktów (masy cukrowe, barwniki, posypki) kupuję przez internet. Warto jednak przeglądać działy z akcesoriami cukierniczymi w marketach, bo czasem zdarzają się perełki: ostatnio znalazłam w Almie zestaw sylikonowych foremek i mała szprycę za 25 zł.
      Co do papierowych foremek: spróbuj potrzymać babeczki nieco dłużej w piecu, tak, żeby były dobrze przyrumienione, wtedy łatwiej odkleić papier. Warto też wyciągnąć jeszcze ciepłe babeczki i poukładać do góry nogami, żeby odparowały, jeśli zostawi się je w formie robią się wilgotne i też trudniej je póżniej odkleić.
      I jeszcze masa cukrowa :) Ostatnio dostałam przepis na domową masę cukrową, ale jeszcze go nie wypróbowałam, jak dotąd używałam tylko tej kupnej.
      Pozdrawiam i miłego pieczenia :)