Cytryniak to popisowe ciasto mojej mamy. I choć próbowałam go robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.

Składniki na babeczki:

0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 duża cytryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Składniki na krem cytrynowy

Margarynę wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękła. Oddzielamy żółtka od białek.

 Cytryniaczki

Cytryniaczki

Ocieramy skórkę z połówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Cytryniaczki

Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.

Cytryniaczki

Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone babeczki.

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Cytryniaczki

Smacznego!

ciastkożercy.pl