Ciasto w słoiku

Ciasto w słoiku 12

Ciasto w słoiku 11

Pomysł na ciasto w słoiku spodobał mi się od kiedy tylko zobaczyłam takie zdjęcia. Wydaje się być genialny w swojej prostocie – każdy z gości może dostać osobny śliczny deser, który nie popsuje się podczas krojenia i wygląda tak samo ładnie, kiedy kończymy go robić i podajemy na stół :) Dzisiejsza wersja ciasta w słoiku to czekoladowe ciasto przełożone kremem i truskawkami – może takie prezent spodobałby się Waszym Mamom? :)

Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na ciasto czekoladowe, całość przełożyłam kremem budyniowym i udekorowałam świeżymi truskawkami. Z podanych składników zrobimy około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików).

Składniki na ciasto

Składniki na krem 

+truskawki do dekoracji

Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie, dodajemy maślankę. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) miksujemy na puszystą masę z miękkim masłem. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem.

Ciasto w słoiku 1

Ciasto w słoiku 2

Do masy dodajemy na przemian suche i mokre składniki w dwóch lub trzech turach. Gotowa masa nie ma idealnie jednolitej konsystencji, ale nie należy się tym przejmować.

Ciasto w słoiku 3

Całość wylewamy na dużą blaszkę (ja wykorzystałam największą jaka mieści mi się w piekarniku). Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 – 200 stopni. Po wyciągnięciu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze surowe.

Ciasto w słoiku 4

Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu budyniowego. Po dokładną instrukcję można zajrzeć tutaj. Opcjonalnie do kremu można dodać odrobinę barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą szklanki lub foremki wycinamy kółka, które wielkością odpowiadają średnicy słoików (do moich wykorzystałam dwa rozmiary kółek).

Ciasto w słoiku 5

Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Na spód słoika wkładamy krążek ciasta, wyciskamy krem i układamy kawałki truskawek. Powtarzamy z kilkoma warstwami (u mnie zmieściły się 3).

Ciasto w słoiku 6

Ciasto w słoiku 7

Ciasto w słoiku 8

Ciasto w słoiku 9

Wierzch dekorujemy truskawkami.

Ciasto w słoiku 11

Ciasto w słoiku 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl