Ciasto marchewkowe

DSC_0870

Przepis na ciasto marchewkowe dostałam jakiś czas temu od mojej mamy, korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Nie zawiodłam się. Jest idealnie wilgotne, z chrupiącą skórką i co ważniejsze daje miłe poczucie rozgrzeszenia mimo jedzenia słodyczy: bo przecież marchewka to warzywo – warzywa są zdrowe ;) Może właśnie na to ciasto zdecydujecie się na Święta?

Składniki:

1 szklanka mąki
2 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek
2 szklanki startej marchewki

Składniki na domową masę cukrową

Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem – nie powinno być na nim surowego ciasta. Gotowe ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem lukru (np. takiego). Ja udekorowałam swoje marchewkami z masy cukrowej. Można ją także przygotować samemu.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Malwina

    Świetne i proste

  • xxx

    mnie ciasto marchewkowe nigdy nie chce wyrosnąć, tak było niestety i i tym razem :(

    • Może właśnie wyszło takie jak miało być? :) Ciasta z surowymi owocami lub warzywami są dużo cięższe od tych gładkich, dlatego nie urosną tak bardzo jak np. waniliowe muffinki. Ważne czy było smaczne ;) (?)

      • xxx

        Nie sądzę, że tak miało być, ciasto po upieczeniu zajmowało mniej miejsca niż surowe :D Ale było pyszne :3

      • xxx

        Tzn trochę urosło w trakcie pieczenia ale po wyjęciu z piekarnika całkiem się zapadło. Z muffinkami mam ten sam problem, one mi przepięknie wyrastają a gdy je wyjmę z piekarnika robią się całkiem płaskie. Na szczęście na smak to nie wpływa :D

        • To może to wina piekarnika? No nie mam pomysłu co zawiniło skoro dwa zupełnie różne przepisy tak wychodzą. W każdym razie dobrze, że i tak smakują ;)

          • xxx

            chyba jedynym uzasadnieniem jest to, że jestem mniej niż bardziej uzdolniona w tym kierunku, bo próbowałam też na różnych piekarnikach :D

          • Nieeee, to nie może być prawda ;)

  • czajkapaulina

    Pyszne i zdrowe, a na dodatek nie da się zorientować, że to marchewka!

    • To jest magia ciast z warzywami :) Podobno z cukinią też da się takie zrobić

      • czajkapaulina

        A da się, da, robiłam taki a’la piernik z cukinii. Pycha!

        • Oo super! Podzielisz się przepisem? :)

          • czajkapaulina

            Jasne, ale dopiero za tydzień będę w domu w Elblągu a tam mam wszystkie przepisy ;)

  • Patrycja

    Uwielbiam twoje przepisy i to, w jaki sposób je podajesz. Mam nadzieję, że pomysły na nie Ci się nie skończą :)

    • Cześć Patrycja, ale się cieszę, że Ci się u mnie podoba! :) pomysłów zawsze mam dużo tym bardziej, że zawsze mi jeszcze podsuwa je ktoś z rodziny, w sensie: „oooo, to bym zjadł/a! upiecz, upiecz!” ;) Pozdrawiam i Wesołych Świąt! :)

  • Agnieszka

    Na 2 szklanki ile mniej więcej wychodzi marchewek?

    • Cześć Agnieszka, zależy jakie duże masz marchewki, ale przynajmniej 4 średnie trzeba liczyć. Pozdrawiam :)

  • monia

    hej :) a gdyby dodać kakao jeszcze ??

    • mmm to mogło by być dobre :) Daj znać jak się udało, jeśli będziesz próbować! :)

      • monia

        na pewno będę próbować :)

        • monia

          ciasto upieczone :) pyszne z dodatkiem kakao !

          • to świetnie, że tak się udało! Masz jakieś zdjęcia? :)

  • Natalia Słomka

    Cześć mam pytanie mam formę o średnicy 24 cm i nie wiem ile użyć składników. Pomożesz?

    • Cześć Natalia, ja tu mam małą blaszkę – tylko 18 cm, więc spokojnie możesz pomnożyć składniki x2. Tak, żeby wyszło Ci podobnej wysokości. Pochwal się jak wyszło ;) Pozdrawiam :)

  • Natalia Szudeja

    Hej poluję właśnie na przepis na babeczki marchewkowe i zastanawiam się czy ten przepis się nada ? Pozdrawiam :)

    • Cześć Natalia, robiłam z tego przepisu babeczki i są smaczne, ale przez to, że w cieście jest dużo marchewki, są dość zbite i nie rosną tak bardzo jak tradycyjne muffinki :) Pochwal się jak wyszły gdybyś piekła :)

  • Agnieszka Orszulak

    witam, strasznie lubię ciasto marchewkowe ale jeszcze nigdy mi nie wyszło takie jak powinno być :( może tym razem się uda ale mam pytanie dotyczące marchewki (bo to chyba przez nią ciasto mi opada i na pewno nie wygląda tak jak Twoje) trzesz na drobnych czy grubych oczkach? odciskasz z skoku?
    Pozdrawiam :)

    • Cześć Agnieszka, trę na grubych oczkach i nie odciskam z soku – myślę, że właśnie jest potrzebny, żeby ciasto było odpowiednio wilgotne :) Mam nadzieję, że tym razem się uda. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Ania

    Orzechy laskowe czy włoskie?

    • Możesz dać takie, które lubisz bardziej :) Do ciasta ze zdjęć dałam migdały ;) Pozdrawiam

  • Karolina

    Ile piec muffinki z tego przepisu? :)

    • Cześć Karolina, myślę, że ok 25-30 minut powinno im wystarczyć. Pod koniec pieczenia wbij drewniany patyczek i zobacz czy nie ma na nim surowego ciasta :) Pozdrawiam!

  • Karolina

    A gdyby tak dodać trochę przypraw korzennych, aby były nieco bardziej świąteczne?
    Na przykład cynamonu, mielonego imbiru, gałki i kardamonu albo gotowej mieszanki przypraw korzennych – ile dodać?
    + Piec z termoobiegiem w 180° tyle samo czasu?
    Pozdrawiam:)

    • Super pomysł! To zależy jak bardzo aromatyczne lubisz ciasto, ja bym dała 1-2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników. Termoobieg oznacza zwykle nieco wyższą temperaturę, więc może upiecze się szybciej. Na wszelki wypadek zawsze dobrze jest ukłuć drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy nie ma na nim surowego ciasta. Pozdrawiam :)

  • Eliza Zagozdzan

    pierwszy raz zrobilam…..szczerze?niebo w gebie….w prost obledne:)….

    • Cześć Eliza, bardzo się cieszę, że tak się udało! Pozdrawiam serdecznie :)

      • Dominika

        Mam pytanie czy mozna dodać olej kokosowy?

      • Eliza Zagozdzan

        tak pyszne ze dzis znowu je robie:)

        • Eliza Zagozdzan

          tylko tym razem dodam cynamonu…..czy moze jakas inna przyprawe mozna dodac?

          • Może przyprawę do piernika? Wydaje mi się, że takie korzenne aromaty by pasowały :)

          • Eliza Zagozdzan

            dodalam cynamon….zamiast orzechow dalam wiorki kokosowe a do lukru dodalam aromat rumowy….bomba:)

          • Musiało być pysznie! :)

  • Dominim

    czy olej rzepakowy mozna zastapic kokosowym?

    • Tak, możesz zastąpić, ważne tylko, żeby ilość się zgadzała :) Pozdrawiam!

  • Klaudia Jaskowiec

    Dodalam 6 kostek gorzkiej czekolady i cynamon! Pychaaaaa!

  • Aneta Szadkowska

    Jest wyśmienite w smaku, dodałam cynamon, pycha lecz problem w tym, że pięknie mi wyrosło ale po wyjęciu z piekarnika opadło.. :-(

    • Cześć Aneta, ciasta ze świeżymi warzywami lub owocami (np. z tartym jabłkiem lub bananem) mogą nieco opaść, bo są dosyć mocno zbite i mokre, ale nie za dużo. Jeśli opadło tylko trochę, to znaczy, że norma, jeśli dużo (wiem, że to kiepska miara ;) ) to potrzymałabym je nieco dłużej w piekarniku, może nie było wystarczająco upieczone. Pozdrawiam!

  • altowiolistka

    Ja dodaję sok z jednej pomarańczy i startą skórkę, pokruszoną czekoladę i przyprawy piernikowe.Ciasto jest boskie i mozna z niego zrobić tort dla dzieci ( i nie tylko :) )