Ciasteczka owsiane z bananami

Ciasteczka owsiane 10

Daleko mi do wytrwałości autorów blogów o zdrowym odżywianiu. Lubię drożdżowe. Z kruszonką. i cukrem. i kropka :) Nie jestem też tak radykalna jak twórcy blogów wegańskich – daję jajka do ciasta, i mleko – i dobrze mi z tym. Ale podziwiam jednych i drugich za niesamowitą kreatywność! Uwielbiam przeglądać przepisy wege i fit, bo za każdym razem jestem zaskoczona z czego jeszcze można upiec ciasto. Dziś mam dla Was przepis na owsiane ciasteczka z bananami i masłem orzechowym. W zależności od tego jak bardzo dojrzałe macie banany (im bardziej tym słodsze) można nieco zmodyfikować ilość cukru w przepisie.

Składniki:

2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 jajko
1 dojrzały banan
2 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki cukru (można dać nieco mniej jeśli banany są bardzo słodkie)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii
dropsy czekoladowe lub czekolada

Płatki owsiane miksujemy na proszek w blenderze lub młynku do kawy.

Ciasteczka owsiane 1

Banana rozgniatamy drobno widelcem lub miksujemy blenderem.

Ciasteczka owsiane 2

Do zmiksowanego banana dodajemy jajko i masło orzechowe.

Ciasteczka owsiane 3

Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasteczka owsiane 4

Do ciasta dodajemy dropsy czekoladowe lub pokrojoną na kawałki czekoladę.

Ciasteczka owsiane 5

Z ciasta kulamy nieduże kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka owsiane 7

Zgniatamy kulki szklanką na płaskie placki, jeśli dno szklanki zaczyna się kleić można zanurzyć je w cukrze pudrze.

Ciasteczka owsiane 8

Ciasteczka pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.

Ciasteczka owsiane 9

Ciasteczka owsiane 11

Ciasteczka owsiane 14

 

  • Oliwia

    Zaraz biorę się za przepis, lecz mam pytanie: Czy ta ilość płatków owsianych, czyli 2 szklanki, to płatki po zmieleniu, czy też same płatki przed zmieleniem?

    • Cześć Oliwia, to płatki po zmieleniu, ja miałam takie drobne więc w sumie wyszło dosyć podobnie. Daj znać jak się udały :)

  • Ależ ja uwielbiam słodkości z bananami! :D U mnie na blogu dziś też pojawiły się ciacha z bananami :) Podkradam przepis, bo zapowiada się bardzo smacznie :)

    • Ja też je lubię, chyba najbardziej za to jak pachnie w kuchni podczas pieczenia ;) Byłam u Ciebie, wyglądają pysznie! trochę jak takie amerykańskie cookies ;)

  • Nikola

    Można czymś zastąpic masło orzechowe?

    • Możesz dać po prostu masło – w prawdzie ciasteczka będą smakować trochę inaczej, ale konsystencja będzie dobra, więc powinny się udać :)

  • Agata Frankiewicz

    pyszne ciastka:) jestem podwojnie szczesliwa bo ciastka smakuja wysmienicie i przygotowanie ich to czysta i ekspresowa przyjemosc a po drugie dzieki nim trafilam na Twoj fantastyczny blog, ktory zafascynowal mnie na tyle ze czytam wszystkie przepisy i nie moge zdecydowac co przygotowac kolejny razem:) pozdrawiam goraco:)

    • Ale mi miło! :) Bardzo się cieszę, ze Ci się u mnie spodobało, mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej ;)

  • Wiktoria

    Świetny blog!Cudowne zdjęcia,inspirujące przepisy na pewno zostanę na dłużej.Ciasteczka wyszły w porządku,bardzo dobre tylko trochę za miękkie jak na moje oko i łatwo się rozrywają na części.Myslę,że to może wina tego,że zamiast masła orzechowego dodałam margarynę.Proszę o odpowiedż,poradę jeżeli wie Pani dlaczego tak się dzieje.Pozdrawiam serdecznie(:

    • Cześć WIktora, konsystencja ciasteczek może zależeć też od tego jak dobrze zmielone są płatki owsiane – one w przeciwieństwie do zwykłej mąki tak dobrze się nie kleją, więc trzeba im trochę pomóc :) Masło orzechowe rzeczywiście dobrze się do tego nadaje. Mam nadzieję, że w smaku wyszły dobre ;) Pozdrawiam!

      • Wiktoria

        Dziękuję za odpowiedż.

  • Dziękuję za ten pyszny przepis! Ja nie dodaję czekolady, ale za to wrzucam do ciasta połamane albo zmielone orzeszki ziemne. Ciasteczka są wtedy jeszcze bardziej orzechowe! :-)

    • Cieszę się, że Ci się spodobał :) Orzeszki też muszą pasować świetnie :) Pozdrawiam!

      • A jeszcze mam jedną koncepcję. Czy myślisz, że zastąpienie płatków owsianych orkiszowymi da w efekcie zjadliwe ciastka?

        • nie próbowałam, ale chętnie się dowiem co z tego wyszło, jeśli będziesz piekła :)

          • Donoszę z frontu: zrobiłem ciastka pół na pół z płatków owsianych i orkiszowych. Ciasto było bardzo klejące i musiałem się ratować dodatkową mąką owsianą. Ostatecznie ciastka upiekły się jak zwykle i były równie smaczne. Nadają się na słodkie śniadanie, bo są bardzo sycące! :-)

          • Dzięki za wiadomość! a w smaku bardzo czuć różnicę? Rzeczywiście to dobra opcja śniadaniowa, z resztą można też zabrać ze sobą na drogę jak się nie zdąży zjeść w domu :) ps. przepraszam za tą cukierniczą dyskryminację – założyłam, że jesteś dziewczyną ;)