Chlebek bananowy

Chlebek bananowy 10

Chlebek bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii.

 

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
1 jajko
3 banany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

+ dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały

 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Chlebek bananowy 1

Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem.

Chlebek bananowy 2

Chlebek bananowy 3

Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.

Chlebek bananowy 4

Chlebek bananowy 5

Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.

Chlebek bananowy 6

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut.

Chlebek bananowy 7

Chlebek bananowy 8

Chlebek bananowy 9

Chlebek bananowy 10

 

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Instagram