Please assign a menu to the primary menu location under menu

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy 10

Chlebek bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii.

 

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła
1 jajko
3 banany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

+ dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały

 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Chlebek bananowy 1

Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem.

Chlebek bananowy 2

Chlebek bananowy 3

Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy.

Chlebek bananowy 4

Chlebek bananowy 5

Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy bakalie. Przekładamy ciasto do foremki o wymiarach 10×20 cm.

Chlebek bananowy 6

Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nastawionym na 150 – 160 stopni. Po wyciągnięciu koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, po wkłuciu w środek i wyciągnięciu nie powinno być na nim surowego ciasta. Jeśli patyczek jest brudny z ciasta pieczemy kolejne 10 – 15 minut.

Chlebek bananowy 7

Chlebek bananowy 8

Chlebek bananowy 9

Chlebek bananowy 10

 

Smacznego!

ciastkożercy.pl