Chałka

chałka 20-001

chałka 19

Dziś mam dla Was idealny śniadaniowy przepis na chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :)

Składniki:

700 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
225 ml mleka
15 g świeżych drożdży
75 g masła
3 łyżki miodu
3 jajka
laska wanilii

Składniki na kruszonkę:

25 g masła
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki

+ 1 żółtko

Masło rozpuszczamy, laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy ziarenka.

chałka 1

chałka 2

Ziarenka i łupinki wanilii wrzucamy do mleka i zagotowujemy. Odstawiamy do przestudzenia.

chałka 3

chałka 4

Z mleka wyciągamy łupinki laski wanilii. Kiedy jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące) dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

chałka 5

Do misy miksera (lub zwykłej jeśli wyrabiamy ciasto rękami) wsypujemy mąkę i sól, mieszamy i dodajemy mleko z drożdżami. Mieszamy do połączenia składników

chałka 6

Kolejno dodajemy rozpuszczone masło, miód i jajka. Wyrabiamy do otrzymania gładkiej, elastycznej masy. chałka 7

chałka 8

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

chałka 9

Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na dwie części: równe jeśli chcemy upiec dwie chałki lub 1 mniejszą, drugą większą jeśli będziemy piekli 1 dużą.

chałka 10

Porcje ciasta dzielimy na 3 i zaplatamy warkocze.

chałka 12

chałka 13

W wariancie 1 dużej chałki spłaszczamy lekko dolny warkocz i robimy w nim wgłębienie, wkładamy w to miejsce mniejszy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

chałka 14

Mieszamy żółtko z odrobiną wody, zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę.

chałka 15

Smarujemy chałkę rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką.

chałka 16

chałka 17

Pieczemy ok. 45 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Jeśli pieczemy dwie mniejsze można skrócić czas pieczenia do ok. 30 minut.

chałka 18

chałka 19

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Od kilku dni „chodzi za mną” chałka. Dziś na ten przeps trafiłam przypadkiem, wszystkie składniki mam, więc nie pozostaje mi nic innego jak spróbować :) Pozdrawiam

    • Cześć Marzena, pochwal się koniecznie jak się udała! :) Pozdrawiam serdecznie :)