Bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe 11

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm.

Składniki:

2,5 szklanki mąki
50 g drożdży
50 ml mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
0,5 kostki margaryny
3 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia.

bułeczki cynamonowe 1

bułeczki cynamonowe 2

Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.

bułeczki cynamonowe 3

Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem.

bułeczki cynamonowe 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką.

bułeczki cynamonowe 5

bułeczki cynamonowe 6

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zawijamy w roladę. bułeczki cynamonowe 7

bułeczki cynamonowe 8

Zwiniętą roladę tniemy na kawałki, które przekładamy do foremki.

bułeczki cynamonowe 9

Jeśli mamy na tyle czasu pozwalamy wyrosnąć bułeczkom jeszcze raz już w foremce. Bułeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
bułeczki cynamonowe 10

bułeczki cynamonowe 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Julia Makulec

    Witam serdecznie, buleczki zapowiadają się znakomicie, ale mam jeden problem- jestem uczulona na laktoze. Czy mogłabym zamienić mleko na wode a masło na oliwe z oliwek albo olej kokosowy? pozdrawiam

    • Cześć Julia, bez problemu możesz zrezygnować z mleka – drożdże potrzebują cukru i temperatury, żeby wyrosły więc mleko nie jest konieczne. Co do masła – nie próbowałam piec drożdżowego na oleju kokosowym, ale piekę czasem na margarynie, to w sumie też tłuszcz roślinny, prawda? więc myślę, że z kokosowym też powinno zadziałać :) pozdrawiam

      • Julia Makulec

        bosko, w takim razie zabieram się do pieczenia. Dzięki śliczne! :)

  • najciam

    Cudowne! smakują wszystkim domownikom, szczególnie tym małym :)

    • To wspaniale! u mnie też się spisały i trzeba było robić dokładkę ;)

  • Zuzanna351

    Czy mogę użyć maku zamiast cynamonu?