Bułeczki cynamonowe

bułeczki cynamonowe 15

bułeczki cynamonowe 16

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek czy drugie śniadanie mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 8 dużych bułeczek w prostokątnej foremce o wymiarach 35×18 cm.

Drewniane podkładki, które widzicie na zdjęciach, a także inne ręcznie robione deseczki, miski na przekąski i różne drewniane cuda z drewna czereśniowego znajdziecie u Justyny (klik tu link do sklepu).

Składniki na bułeczki:

3 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 jajka
100 g masła (0,5 kostki)
3 łyżki brązowego cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Składniki na polewę:

3 łyżki serka twarogowego na sernik
1 łyżka masła
2 łyżeczki cukru waniliowego

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto.

bułeczki cynamonowe 1

bułeczki cynamonowe 2

bułeczki cynamonowe 3

bułeczki cynamonowe 4

Ciasto odkładamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

bułeczki cynamonowe 5

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm podsypując w razie potrzeby mąką.

bułeczki cynamonowe 6

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. 

bułeczki cynamonowe 7

bułeczki cynamonowe 8

bułeczki cynamonowe 9

Zawijamy w roladę i kroimy na kawałki – u mnie 8 sztuk.

bułeczki cynamonowe 10

Ślimaczki z ciasta przekładamy do foremki zostawiając małe odstępy. Całość ponownie odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

bułeczki cynamonowe 11

Bułeczki pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
bułeczki cynamonowe 12

Wszystkie składniki na polewę przekładamy do małego garnuszka, podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

bułeczki cynamonowe 13

Polewamy bułeczki – jeśli chemy, żeby polewa była gęstsza należy odstawić ją do przestudzenia zanim udekorujemy bułeczki.

bułeczki cynamonowe 14

bułeczki cynamonowe 15

bułeczki cynamonowe 16

bułeczki cynamonowe 17

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Julia Makulec

    Witam serdecznie, buleczki zapowiadają się znakomicie, ale mam jeden problem- jestem uczulona na laktoze. Czy mogłabym zamienić mleko na wode a masło na oliwe z oliwek albo olej kokosowy? pozdrawiam

    • Cześć Julia, bez problemu możesz zrezygnować z mleka – drożdże potrzebują cukru i temperatury, żeby wyrosły więc mleko nie jest konieczne. Co do masła – nie próbowałam piec drożdżowego na oleju kokosowym, ale piekę czasem na margarynie, to w sumie też tłuszcz roślinny, prawda? więc myślę, że z kokosowym też powinno zadziałać :) pozdrawiam

      • Julia Makulec

        bosko, w takim razie zabieram się do pieczenia. Dzięki śliczne! :)

  • najciam

    Cudowne! smakują wszystkim domownikom, szczególnie tym małym :)

    • To wspaniale! u mnie też się spisały i trzeba było robić dokładkę ;)

  • Zuzanna351

    Czy mogę użyć maku zamiast cynamonu?

  • Małgorzata K

    A to moje bułeczki – w dwóch wariantach: z cynamonem i bez. Pozdrawiam! https://uploads.disquscdn.com/images/9a4082192e07192e063226763c2f53edb74b428f364b36b4c387974a3e3c4f2b.jpg

    • Wyglądają pięknie! Dziękuję za zdjęcie :)

  • Justka W

    Ja troszkę krócej piekę – też są przepyszne ;)
    Czy pojawi się jakiś przepis na babeczki na bazie orzechów włoskich? W końcu zaczyna się na nie sezon :D

    • Cześć, dzięki za super pomysł! :) Może miodownik?

      • Justka W

        Mniam :D Albo orzechowiec :) Nie mogę się doczekać przepisu :)