Bezy z truskawkami

bezy z truskawkami 14

bezy z truskawkami 13

Tegoroczny sezon truskawkowy otwieram bezami. Super prosta propozycja na pyszny deser: kruchy i delikatny spód bezowy, na górę krem śmietankowy i duużo truskawek! Czy może być lepiej? :)

Składniki na bezy:

2 białka
120 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem:

200 g śmietany kremówki
100 g serka mascarpone
utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix

+ truskawki

Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze, dobrze spisuje się tu stojący, bo ubijanie zajmie dość dużo czasu. Kiedy lekko się spienią dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy – łyżka po łyżce czekając aż poprzednia partia dobrze się wymiesza.

bezy z truskawkami 1

bezy z truskawkami 2

bezy z truskawkami 3

bezy z truskawkami 4

Ubita piana powinna być gęsta i lśniąca, a kiedy weźmiemy nieco i rozetrzemy między palcami nie powinno być tam drobinek cukru. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników.

bezy z truskawkami 6

Ubitą pianę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy krążki. Mnie wyszły 4.

bezy z truskawkami 7

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. 1 godzinę. Zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i suszymy około pół godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do wystudzenia.

bezy z truskawkami 8

bezy z truskawkami 9

W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę i mascarpone, opcjonalnie można dodać utrwalacz do bitej śmietany. Bezy są bardzo słodkie, dlatego ja nie słodzę już kremu.

bezy z truskawkami 10

Na bitej śmietanie układamy truskawki. Przed podaniem przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

bezy z truskawkami 11

bezy z truskawkami 12

bezy z truskawkami 13

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • beata

    jakiej używa Pani śmietany kremówki? Dzis robiłam krem z biedronkowej 30% i dałam cały kubek mascarpone, masa w ogole nie była sztywna:( a wczesniej zwykle była ok

    • Cześć Beata, używam kremówki w kartonikach z Lidla, też 30%. Mascarpone zazwyczaj w zupełności wystarcza, żeby utrzymać sztywną konsystencję, ale jak chcę mieć absolutną pewność, to daję jeszcze utrwalacz do bitej śmietany (np. śmietanfix, w Lidlu to się nazywa cream stabilizer). Pozdrawiam!