Batoniki musli

batoniki musli 23

batoniki musli 23

Uwielbiam przepisy takie jak ten, bo są super proste, łatwo można je modyfikować dodając ulubione składniki i do tego są taaaakie pyszne :) Nie będę Was czarować, że takie batoniki musli to przepis fit, wręcz przeciwnie, ale chyba dlatego właśnie tak dobrze smakują ;) Do sklejenia wszystkich bakalii i ziaren użyłam mleka kondensowanego, jeśli chcielibyście zrobić zdrowszą wersję można je zastąpić miodem lub zmiksowanymi daktylami.

Składniki:

1 puszka słodzonego mleka kondensowanego
200 g płatków owsianych
100 g kokosu
50 g rodzynek
50 g żurawiny
150 g dowolnych nasion (ja dałam: len, sezam i słonecznik)
50 g orzechów (u mnie nerkowca)
50 g ryżu dmuchanego (ja dałam dmuchaną kaszę jaglaną – nie ma większego znaczenia które dacie, ważne, żeby fajnie chrupało)

Chyba jeszcze nigdy napisanie instrukcji przygotowania nie było takie proste! Uwaga: mieszamy razem wszytkie składniki. Z praktycznych wskazówek: weźcie sobie większą miskę niż ja ;) Gotowa masa dosyć mocno się klei, ja po chwili mieszania łyżką dałam za wygraną i wymieszałam ręką.

batoniki musli 13

batoniki musli 14

batoniki musli 15

batoniki musli 16

batoniki musli 17

 Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja ma wymiary 20×32 cm. Wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 140 stopni. Wierzch i spód powinnien po upieczeniu być zarumieniony.

batoniki musli 18

batoniki musli 19

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Kroimy na cienkie prostokąty – mnie wyszło 12 sztuk.

batoniki musli 20

batoniki musli 21

batoniki musli 22

batoniki musli 23

batoniki musli 24

Smacznego!

ciastkożercy.pl