Babka piaskowa

babka piaskowa 9

Dziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co!

Składniki:

4 jajka
200 g masła
150 g cukru
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka kakao

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki.

babka piaskowa 10

W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy.

babka piaskowa 11

Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem (białka zostawiamy na później do ubicia).

babka piaskowa 12

Dodajemy skórkę startą z połowy cytryny i 1 łyżeczkę soku.

babka piaskowa 13

babka piaskowa 14

Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników.

babka piaskowa 15

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy.

babka piaskowa 1

2/3 masy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie pieczemy babki w keksówce tylko w okrągłej foremce należy ją wysmarować masłem i obsypać mąką. Do pozostałej ilości ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

babka piaskowa 2

Kakaową masę nakładamy do foremki. Można zrobić trochę esów floresów przy użyciu wykałaczki lub noża. Całość lekko wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. godzinę lub do tzw. suchego patyczka.

babka piaskowa 3

babka piaskowa 4

babka piaskowa 6

babka piaskowa 8

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • Kinga Danek

    Witam :) Czy cytryna jest konieczna?