Please assign a menu to the primary menu location under menu

Babeczki drożdżowe z serem

babeczki-z-serem-20

babeczki-z-serem-19

W okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;)  Właśnie ze względu na pracowity okres tak bardzo ucieszyłam się z możliwości przetestowania robota kuchennego firmy Kohersen. Można ugotować w nim zupy, przygotować dania na parze, zrobić domowe lody i sorbety, ciąć, szatkować, smażyć, mielić i oczywiście wyrabiać ciasta. Nie byłabym sobą, gdybym testowania nie zaczęła od tego ostatniego ;) Dziś mam dla Was przepis z książki kucharskiej dołączanej do robota Kohersen – puszyste maślane bułeczki drożdżowe. Postawiłam zrobić je w wersji świątecznej z masą serową, skórką pomarańczową, wanillią  i orzechami laskowymi.

Dodatkowo wraz z firmą Kohersen przygotowaliśmy dla Was świąteczny konkurs, w którym możecie wygrać własnego robota kuchennego i wiele innych nagród – szczegóły już jutro na blogu i naszym Facebooku :)

Składniki na babeczki:

250 g ciepłego mleka
2 żółtka
50 g drożdży
100 g cukru
70 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli

Składniki na masę serową:

500 g sera na sernik
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki domowej skórki pomarańczowej
1 laska wanilii
50 g orzechów laskowych
1 opakowanie budyniu waniliowego

Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia, oddzielamy żółtka od białek (białka przydadzą się np. na beziki lub pavlovę).

babeczki-z-serem-1

babeczki-z-serem-3

Cukier wsypujemy do naczynia miksującego (wbudowana waga pokaże nam, czy mamy już 100 g) i mielimy na cukier puder – 1 przycisk i 15 sekund pracy robota.

babeczki-z-serem-2

Dodajemy mleko, żółtka, drożdże, cukier waniliowy, mąkę i sól i ustawiamy funkcję wyrabiania ciasta. Po 3 minutach dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez następne 30 sekund.

babeczki-z-serem-4

babeczki-z-serem-5

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przez ok. 40 minut powinno podwoić swoją objętość.

babeczki-z-serem-6

W międzyczasie możemy przygotować masę serową. Przekrawamy na pół laskę wanilii i wyskrobujemy z niej ziarenka, orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

babeczki-z-serem-7

Do masy serowej dodajemy cukier, skórkę pomarańczową, orzechy, ziarenka wanilii, budyń w proszku i dokładnie mieszamy.

babeczki-z-serem-8

babeczki-z-serem-9

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy masę serową i zwijamy w roladę.

babeczki-z-serem-12

Roladę tniemy na kawałki: 12 jeśli macie wysokie foremki, 14 jeśli nieco mniejsze.

babeczki-z-serem-14

Ciasto przekładamy do foremek – ja wykorzystałam sztywne papierowe, dobrze spisze się też blaszka na muffinki, ale trzeba ją wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez ok. 25-30 minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać.

babeczki-z-serem-15

Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu.

babeczki-z-serem-17

Lukrujemy przestudzone babeczki.

babeczki-z-serem-18

babeczki-z-serem-20

babeczki-z-serem-21

babeczki-z-serem-19

Smacznego!

ciastkożercy.pl

  • gin

    Piękne zdjęcia :) A babeczki musiały smakować wybornie :)

    • Dziękuję! :) wyszły super, aż sama była zdziwiona, że tak wyrosły ;)

  • Nikola

    Oo zjadłabym! A skąd takie śliczne papilotki? :)

    • Cześć Nikola, papilotki kupowałam w Pepco, już jakieś 3 tyg temu. Specjalnie na święta ;)

  • Anna Ryba

    Droga Różo, ile należałoby użyć drożdży suchych w celu upieczenia tych pyszności? :)

    • Cześć Aniu, prawdę mówiąc zawsze sprawdzam na saszetce na ile kg mąki wystarcza (to chyba nie jest zbyt profesjonalna odpowiedź, co? ;) ). Inna sprawa, że moja babcia twierdzi, że nie da się dać za dużo drożdży ;)

  • Agnieszka Zabielna-Nowak

    Cześć Róża, potrzebuje pomocy. Nie mam tej maszyny Kohersen i nie mam tez młynka :( Może zadam teraz głupie pytanie, 100g cukru to ile będzie cukru pudru? Objętościowo widzę dużą różnicę i nie chce przesadzić. Dzięki z góry za pomoc:) Aga

  • Julia Szatybełko

    Czy do masy serowej można nie dodawać orzechów bo chciałam upiec dla koleżanki na urodziny, a ona ma uczulenie

    • Cześć Julia, jasne, możesz zrezygnować z orzechów, dać inne bakalie np. rodzynki albo zamiast bakalii czekoladę :) Pozdrawiam, pochwal się jak wyszły ;)

insta-pop